Смажений на сковорідці батат — ніжний і поживний

В цій статті запропоную найпростіший, як на мене, спосіб приготувати батат — рецепт смаженого на сковорідці. Цей овоч я вперше спробувала в Хорватії кілька років тому. Спочатку подумала, що це якийсь особливий сорт картоплі — дуже смачний! Коли зрозуміла, що це смажений батат, і прочитала про його користь, вирішила, що такий хороший продукт має обов’язково бути присутнім в щоденному меню нашої сім’ї. Але в маленькому містечку купити батат — величезна проблема. Не привозять його в наші супермаркети. Довелося цієї весни виростити власний! І тепер на «Зеленій садибі» буде багато страв з батату.

Батат — рецепт на сковорідці

Смажений батат — рецепт нашвидкуруч

Інгредієнти для смаженого на сковорідці батату

На дві порції:

  • приблизно 350 г батату;
  • 20 г вершкового масла (вегетаріанці можуть замінити його на будь-яку рослинну олію);
  • столова ложка оливкової олії (можна використати соняшникову без аромату);
  • спеції і приправи: сіль, червоний перець мелений, зубчик часнику (можна обійтися без часнику, але мені особисто поєднання часникового смаку з легкою солодкістю батату дуже подобається);
  • 1-2 столових ложки кунжуту.

Смажений батат — рецепт приготування

Цей рецепт дуже швидкий. Батат можна не чистити. Куплений в магазині краще, мабуть, почистити, це не складно, а ось власно вирощений чистити — зайве. Бульби миємо і нарізаємо невеликими шматочками товщиною приблизно до 1 см.

Порізаний батат шматочками

Нарізаємо батат шматочками товщиною до 1 см

Я перебрала свій батат і вибрала самі тонкі бульби для першочергового використання на кухні. Товстенькі і величенькі зберігаються значно краще і довше, а ось дрібні бабатові бульби кращі з’їсти в першу чергу.

До речі, чи знаєте ви, що смак батату покращується з кожним днем зберігання? Досвідчені бататоводи стверджують, що смакові якості батату, викопаного в жовтні, повністю розкриваються приблизно до Нового року.

Порізаний батат опускаємо в окріп так, щоб вода ледь-ледь його покривала. Якщо закип’ятили багато води, доведеться просто вилити зайву. В залежності від сорту, батат має кипіти приблизно 3-5 хвилин. За цей час він має залишитися твердуватим і не розваритися. Готовність перевіряємо зубочисткою — шматочки батату мають проколюватися, але не розвалюватися. Стадія готовності — аль-денте.

Спробуйте також запечений батат з сиром і часником.

Батат вариться в каструлі

Відварюємо батат приблизно 5 хвилин

Відварений до напівготовності батат викладаємо на друшляк і даємо стекти всій воді. Тим часом на сковорідці трохи підсмажуємо подрібнений часник на суміші оливкової олії і вершкового масла. Якщо не використовуєте часник, просто викладайте на гарячу сковорідку шматочки батату і обсмажуйте його з усіх боків до золотистої скоринки. На це піде ще хвилин 5.

Смажимо батат на сковорідці

Смажимо батат на сковорідці ще приблизно 5 хвилин

Потім посипаємо батат кунжутом просто на сковорідці, солимо і додаємо спеції. Ще раз акуратно, щоб не поламати шматочки батату, перемішуємо страву і можна подавати до столу.

Я ж попереджала, що це дуже швидкий рецепт батату? Приготуйте також запечений гарбуз на гарнір.

Смачного!

ЗЕЛЕНА САДИБА.