Оладки з гарбуза — ніжні і пухкі

Років 7 фаворитами серед гарбузової домашньої випічки у мене були млинці з гарбуза. Їх можна їсти і самі по собі, і робити з них налисники, при чому — і солодкі, і з червоною рибою, наприклад. Але не так давно мені на очі трапились оладки з гарбуза, точніше — їх рецепт, який так сподобався всій родині, що миттєво витіснив з нашого меню гарбузові млинці. Думаю, не назавжди, але зараз ці ніжні та пухкі гарбузові оладки — точно фаворити на моїй кухні. І на сніданок, і просто до чаю, з медом, варенням, сметанкою… Кажу сину: «Вони аж тануть в роті!». «Ні, не тануть, але жувати приємно», — відповідає мій шестирічний скептик)))

Гарбузові оладки

Оладки з гарбуза — ніжні і пухкі

Інгредієнти для приготування оладок з гарбуза

  • гарбуз — 300 г;
  • молоко — 200 мл;
  • борошно пшеничне — 200 г;
  • розпушувач — 1.ч.л.;
  • дрібка солі;
  • яйця курячі — 3 штуки;
  • цукор — 50-100 г (в залежності від того, наскільки солодкими ви їх хочете зробити);
  • рослинна олія для смаження;
  • кориця, імбир, мускатний горіх — за бажання додається при випіканні гарбуза.

Оладки з гарбуза — рецепт приготування

Спочатку маємо спекти гарбуз. Це не складно, мало того, якщо вам подобаються оладки чи млинці з гарбуза, то раджу запекти гарбуз попередньо у великій кількості, зробити з нього пюре і порційно заморозити. Тоді приготування гарбузової випічки ще спроститься. Ввечері дістали гарбузове пюре з морозилки і залишили на кухні, зранку за 5 хвилин «накалатали» тісто на будь-які оладки з гарбуза і маєте на сніданок смачненьке без особливих зусиль.

Я запікаю гарбуз в мультиварці. Можна спекти його в духовці, або навіть зварити в невеликій кількості води до стану аль-денте. Головне, щоб гарбуз пом’якшився, і його можна було легко перетворити в пюре блендером, або навіть звичайною товкачкою для картоплі.

Отже, чистимо гарбуз від шкірки, ріжемо на невеликі шматочки, в мультиварку чи форму для випічки даємо трохи олії, приправляємо гарбуз корицею, мускатним горіхом і сухим імбиром (не обов’язково, але  люблю запашні млинчики) і ставимо запікатися. Хвилин за 15-20 наш гарбуз готовий. Даємо йому пару хвилин вихолонути та збиваємо блендером до стану пюре.

Черга — за тістом на оладки. До гарбуза додаємо молоко і розмішуємо. Виходить однорідна маса, яка стане основою нашого тіста. Додаємо до них всі інші інгредієнти: 200 г борошна і 1 ч.ложку розпушувача, дрібку солі, цукор (мені 50 г достатньо, не люблю дуже солодке), 3 яйця. Гарно все перемішуємо віничком.

Залишилося тільки обсмажити наші оладки з гарбуза на сковорідці й подати гарячими до столу.

Оладки з гарбуза з варенням

Подаємо до столу оладки з гарбуза гарячими зі сметанкою, варенням чи медом

Приготуйте також смачнющі кекси з гарбуза або гарбузове печиво.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.