Років 7 фаворитами серед гарбузової домашньої випічки у мене були млинці з гарбуза. Їх можна їсти і самі по собі, і робити з них налисники, при чому — і солодкі, і з червоною рибою, наприклад. Але не так давно мені на очі трапились оладки з гарбуза, точніше — їх рецепт, який так сподобався всій родині, що миттєво витіснив з нашого меню гарбузові млинці. Думаю, не назавжди, але зараз ці ніжні та пухкі гарбузові оладки — точно фаворити на моїй кухні. І на сніданок, і просто до чаю, з медом, варенням, сметанкою… Кажу сину: «Вони аж тануть в роті!». «Ні, не тануть, але жувати приємно», — відповідає мій шестирічний скептик)))
Спочатку маємо спекти гарбуз. Це не складно, мало того, якщо вам подобаються оладки чи млинці з гарбуза, то раджу запекти гарбуз попередньо у великій кількості, зробити з нього пюре і порційно заморозити. Тоді приготування гарбузової випічки ще спроститься. Ввечері дістали гарбузове пюре з морозилки і залишили на кухні, зранку за 5 хвилин «накалатали» тісто на будь-які оладки з гарбуза і маєте на сніданок смачненьке без особливих зусиль.
Я запікаю гарбуз в мультиварці. Можна спекти його в духовці, або навіть зварити в невеликій кількості води до стану аль-денте. Головне, щоб гарбуз пом’якшився, і його можна було легко перетворити в пюре блендером, або навіть звичайною товкачкою для картоплі.
Отже, чистимо гарбуз від шкірки, ріжемо на невеликі шматочки, в мультиварку чи форму для випічки даємо трохи олії, приправляємо гарбуз корицею, мускатним горіхом і сухим імбиром (не обов’язково, але люблю запашні млинчики) і ставимо запікатися. Хвилин за 15-20 наш гарбуз готовий. Даємо йому пару хвилин вихолонути та збиваємо блендером до стану пюре.
Черга — за тістом на оладки. До гарбуза додаємо молоко і розмішуємо. Виходить однорідна маса, яка стане основою нашого тіста. Додаємо до них всі інші інгредієнти: 200 г борошна і 1 ч.ложку розпушувача, дрібку солі, цукор (мені 50 г достатньо, не люблю дуже солодке), 3 яйця. Гарно все перемішуємо віничком.
Залишилося тільки обсмажити наші оладки з гарбуза на сковорідці й подати гарячими до столу.
Приготуйте також смачнющі кекси з гарбуза або гарбузове печиво.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.