Logo

Баранина в гарбузовому пюре — надзвичайно соковите м’ясо

Сьогодні поділюся рецептом баранини, до якого я додумалася від безвиході. Розморозила 400 г баранини, що купувалася для приготування узбецького плову, але залишилася невикористаною. Ні, плов вдався і дуже! Просто баранини купила забагато. Кума порадила підсмажити її з цибулькою і морквою. Каже — суперова зажарка до будь-якого гарніру! І коли я вже порізала на шматки розморожене м’ясо і нашинкувала цибулю, виявилося, що в мене немає моркви! Зовсім! «Але ж у мене є гарбуз!» – згадала я і почала «чаклувати». Такого смачного м’яса я давно не їла!

baranina-z-garbuzom-01-1024x768-2923146

Баранина в гарбузовому пюре — надзвичайно соковите м’ясо

Інгредієнти для баранини з гарбузом

  • 400 грамів баранини;
  • 400 грамів гарбуза;
  • 1 велика цибулина;
  • рослинна олія для смаження – приблизно 2-3 ст. ложки;
  • сіль, спеції – на ваш смак.

Спробуйте також приготувати:

baranina-z-garbuzom-04-1024x768-9935762

Інгредієнти для баранини з гарбузом

Спосіб приготуання баранини в гарбузовому пюре

Взагалі-то, ідея готувати м’ясо з гарбузом для мене не нова. Спробуйте додавати гарбуз у фарш до чебуреків, котлет чи навіть пельменів, вони від того тільки виграють! Гарбуз в поєднанні з м’ясом зовсім втрачає свій смак і запах, повністю просочуючись ароматами спецій (ми ж завжди готуємо м’ясо зі спеціями). Натомість віддає м’ясу свою соковитість і робить його смачнішим і ніжнішим! Саме так я і подумала, коли швидко довелося вирішувати, що приготувати з баранини за дві години до вечері і без моркви. І не помилилася!

Отже готуємо баранину або в мультиварці, або в каструлі з товстим дном. У мене сьогодні гусятниця, бо мультиварка в ремонті. Ставимо каструлю на вогонь, розігріваємо в ній рослинну олію (без запаху, ідеально – оливкова) і підсмажуємо м’ясо, порізане шматочками.

Важливо! Якщо у вас шматок баранини з кісткою, то м’ясо перед приготуванням не ріжемо, обсмажуємо цілим шматком. Бо потім доведеться вибирати з м’яса подрібнені кістки. Простіше зняти готове бараняче м’ясо з кістки і порізати його перед подачею. Але якщо у вас філе, то краще його порізати на шматки до обсмаження, так час на приготування буде меншим.

Через хвилин п’ять додаємо до баранини порізану напівкільцями цибулю.

baranina-z-garbuzom-06-1024x768-6632991

Через хвилин п’ять додаємо до баранини порізану напівкільцями цибулю

Ретельно помішуючи, щоб не підгоріло, обсмажуємо ще хвилини три, а потім кладемо в каструлю порізаний на шматочки приблизно 3 на 3 см гарбуз. У мене – заморожений. Я розморожую його рівно настільки, щоб можна було його порізати, і примороженим кладу в каструлю. Можна використовувати, звичайно, і свіжий гарбуз.

Перемішуємо і обсмажуємо ще хвилини три все разом. Тепер додаємо воду так, щоб наша баранина з гарбузом ледь, але не покрилася нею. На цьому активна фаза приготування баранини з гарбузом закінчується. Зменшуємо вогонь до мінімуму (тільки, щоб кипіло), накриваємо кришкою і на годину йдемо займатися своїми справами.

baranina-z-garbuzom-08-1024x768-8043052

Додаємо воду так, щоб наша баранина з гарбузом ледь, але не покрилася нею

Прибігаємо час від часу на кухню, щоб перевірити, як почувається баранина і перемішуємо її за необхідності. Дивіться, чи не сильно кипить? Чи достатньо рідини? Приблизно за годину шматочки гарбуза повністю втратять свою форму, перетворившись на пюре. Солимо страву і додаємо спеції: часник, духмяний і чорний перець, куркума, прованські чи інші трави, лавровий лист… Список спецій можете обирати на власний смак і розсуд. Пробуйте!

baranina-z-garbuzom-09-1024x768-1248286

Солимо страву і додаємо спеції: часник, духмяний і чорний перець, куркума, прованські чи інші трави, лавровий лист…

Приблизно ще півгодини томимо баранину з гарбузом на малесенькому вогні. За цей час можна приготувати гарнір. І просимо до столу!

baranina-z-garbuzom-02-1024x768-8108532

Баранина в гарбузовому пюре готова

Важливо! Якщо ви готуєте баранину цілим шматком, то часу на приготування піде більше приблизно на півгодини. Пробуйте м’ясо. Готова баранина за цим рецептом дуже м’яка — ну, дійсно, тане в роті… Якщо баранина не достатньо ніжна, значить – ще не готова.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.