7 нових смачних салатів на святковий стіл

Цього року я вирішила, що мені потрібні абсолютно нові салати до столу на свята. І це мають бути рецепти, які можна швидко зробити з доступних продуктів, не занадто калорійні, корисні та красиві, звичайно ж! Ми ж говоримо про салати на святковий стіл! Я шукала їх, в основному, на європейських та американських сайтах і в цій публікації готова поділитися з читачами рецептами нових салатів, які мені найбільше до вподоби. Запрошую до дегустації!

Святковий стіл з сервіруванням

10 простих і оригінальних салатів на святковий стіл. © any lane

1. Салат з буряка та м’якого сиру

Інгредієнти

  • приблизно 500 г буряка;
  • 120 г м’якого сиру  з яскраво вираженим смаком;
  • 60 г волоських горіхів;
  • мікс зелені;
  • сіль, перець — на свій смак;
  • бальзамічний оцет та оливкова олія для заправки.
Салат із буряка та козячого сиру в тарілці

Салат із буряка та козячого сиру. © Once Upon a Chef

Новий салат до столу з буряка — рецепт приготування

Буряк приправляємо спеціями та збризкуємо оливковою олією. Запікаємо його до м’якості будь-яким зручним способом, я запікала в духовці у фользі при температурі 200 градусів приблизно годину і тридцять хвилин (чим менші бурячки, тим менший час запікання). Можна буряк відварити.

Коли буряк охолоне, з’єднуємо його із зеленню, подрібненим сиром і волоськими горіхами. Для заправки змішуємо бальзамічний оцет та оливкову олію у пропорції 1 до 3, приправляємо сіллю та перцем. Додаємо заправку до основних інгредієнтів та перемішуємо.

Бальзамічний оцет в такій заправці можна замінити на винний, біле вино або лимон. Також у заправку для цього святкового салату можна додати невелику кількість гірчиці.

2. Вальдорфський салат

Інгредієнти

  • 2 середніх кисло-солодких яблука;
  • 1 стебло селери;
  • 80 г червоного винограду без кісточок, або 1/4 склянки родзинок;
  • 50 г волоських горіхів;
  • 6 ст.л майонезу або несолодкого йогурту (можна їх змішати в довільних пропорціях);
  • 1/2 ст.л лимонного соку;
  • сіль, перець — на смак;
  • мікс зелені (за бажанням, для сервірування).
Салат вальдорф в тарілці

Вальдорфський салат

Американський салат «Вальдорф» — рецепт приготування

Подрібнюємо яблука, селеру, горіхи. Розрізаємо ягоди винограду на половинки. Змішуємо майонез/йогурт із лимонним соком, приправляємо сіллю та перцем. Додаємо соус до інгредієнтів і обережно перемішуємо. Перед подачею цей святковий американський салат має настоятися в холодильнику хоча б 30 хв. Для сервірування зазвичай розкладають 100 г міксу салатної зелені на блюді або окремих тарілках.

3. Нові салати до столу з авокадо і помідорами

Інгредієнти

  • 2 стиглих авокадо;
  • 300 г помідорів чері або звичайних томатів;
  • 1/2 головки червоної цибулі;
  • сік одного лимону (або лайму);
  • 2-3 ст.л оливкової олії;
  • сіль, перець на смак;
  • свіжа кінза або петрушка (за бажанням).
Салат з помідорів і авокадо в тарілці

Салат з помідорів і авокадо. © ALIDA & CHRIS RYDER

Салат з авокадо і помідорів — рецепт приготування

Авокадо і помідори нарізаємо великими шматочками (чері — розрізаємо навпіл). Додаємо нарізану напівкільцями цибулю. За бажання — додаємо подрібнену зелень. Заправляємо соком з лайму чи лимону, солимо та перчимо. Перемішуємо інгредієнти.

4. Салат з грушею та дорблю

Інгредієнти

  • 200 г міксу зелені;
  • 3-4 середніх груші;
  • 100 г волоських горіхів;
  • 150 г блакитного сиру «Дорблю».
Салат з груші та дор блю в мисці

Салат з груші та дор блю. © somethingsweetsomethingsavoury

Для заправки

  • 4 ст.л оливкової олії;
  • 1 ст.л яблучного або бальзамічного оцту;
  • 1/2 ст.л діжонської гірчиці;
  • 1 ст.л меду;
  • сіль та перець на смак.

Салат з грушею та дорблю — рецепт приготування

Нарізаємо груші слайсами, подрібнюємо волоські горіхи та блакитний сир чималими шматочками. Змішуємо із зеленню.

Поєднуємо інгредієнти заправки. Приправляємо салат та перемішуємо всі складові і подаємо до столу приблизно через пів години, коли цей святковий салат трохи настоїться.

Зверніть увагу! Можливо ці, улюблені мною рецепти, для вас також нові салати до столу:

5. Середземноморський салат з нутом

Інгредієнти

  • 400 г консервованого нуту;
  • 250 г помідорів чері;
  • 2-3 середніх огірочки;
  • 150 г сиру фета;
  • зелень (за бажання та на ваш вибір).

Для заправки

  • 4 ст.л оливкової олії;
  • 2 ст.л лимонного соку;
  • сіль та перець на смак.
Овочевий салат з нутом у мисці

Середземноморський салат з нутом. © lisashealthykitchen

Середземноморський салат з нуту — рецепт приготування

Нарізаємо навпіл помідори чері та огірки кубиками. Подрібнюємо фету та зелень. Зливаємо рідину з нуту та змішуємо його з підготовленими інгредієнтами.

Поєднуємо оливкову олію, лимонний сік та приправи. Додаємо заправку до інгредієнтів та перемішуємо. За бажання в такий салат також можна додати оливки, солодкий перець та червону цибулю.

6. Італійський салат Панцанела

Інгредієнти

  • 200 г білого хліба;
  • 200 г помідорів;
  • 2-3 огірки;
  • 1/2 головки червоної цибулі;
  • зелень базиліку.

Для заправки

  • 4 ст.л оливкової олії;
  • 2 ст.л червоного винного оцту;
  • сіль та перець на смак.
Салат з помідорів в мисці

Італійський салат «Панцанела». © somuchfoodblog

Салат «Панцанела» — рецепт приготування

Наріжте хліб кубиками та підсушіть в духовці. Змішайте хліб, нарізані помідори, огірок і цибулю. Поєднайте оливкову олію та червоний винний оцет, приправте спеціями. Змішайте інгредієнти з заправкою. Додайте свіжий базилік перед подачею.

Приготуйте також до свята фаршировані шампіньйони в духовці. Це смачні й проста в приготуванні закуска.

7. Кані салат, або Крабовий салат в японському стилі

Інгредієнти

  • 500 г крабового м’яса або крабових паличок;
  • 160 г огірка (використовуйте сорти з маленькою кількістю насіння);
  • 2 середніх моркви;
  • 100 мл нежирного майонезу (в оригінальному рецепті — японського майонезу кюпі, але можна використати і звичайний);
  • 1.5 ст.л лимонного соку або винного оцту;
  • 1/2 ч.л солі або соєвого соусу;
  • чорний перець на смак;
  • 1/2 ч.л гострого соусу чилі — за бажанням, якщо любите гостре;
  • насіння кунжуту, скибочки лимона, кінза (або зелена цибуля) — для прикрашання.
Крабовий салат в мисці

Кані салат, або Крабовий салат в японському стилі. © alpha foodie

Крабовий салат по-японськи — рецепт приготування

Помитий огірок попередньо підсушуємо серветкою (щоб салат не був занадто водянистим). Нарізаємо моркву, огірок і крабові палички тонкою соломкою. Додаємо в миску. Вичавлюємо лимонний сік і змішуємо його з майонезом, сіллю, перцем і гострим соусом (якщо використовується).

Поливаємо інгредієнти заправкою і добре перемішуємо. За бажанням прикрашаємо цей салат до святкового столу насінням кунжуту, кінзою (або зеленою цибулею) і скибочками лимона. Страва смакуватиме найкраще, якщо ви дасте ароматам «подружитися» протягом 30-60 хвилин перед подачею.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.