Запечений гарбуз в духовці з м’ясом і картоплею — це не тільки дуже смачно, а ще й красиво і навіть вишукано, якщо хочете. Для запікання цього разу я використала невеличкі гарбузики, які вирощувала з декоративними цілями, але виявилося, що вони ще й дуже смачні. Їх вага приблизно 500 г кожен, але ви можете взяти будь-який круглий гарбуз, який влізе у вашу духовку. І буде у вас один великий фарширований красивенний і смачнющий запечений гарбуз з м’ясом і картоплею. Подробиці рецепта далі в статті.
Всі інгредієнти для цього рецепту навожу орієнтовно, адже вага начинки має відповідати величині гарбуза. Орієнтуйтеся на свій гарбуз, чи гарбузики. Я цього разу запікала чотири порційні гарбузи з приблизною вагою 500 г кожен. Для начинки використала:
Спочатку підготуємо гарбузи. Миємо, обережно відрізаємо «шапочку», намагаємося не відірвати хвостик, бо без нього не так красиво. Ложкою чистимо середину гарбузів чи гарбуза від насіння. Тепер займемося начинкою.
З начинкою фаршированих запечених гарбузів ви можете пофантазувати на свій смак. Можна начинити гарбузи тільки м’ясом, можна м’ясом і овочами, а можна навіть зробити солодкі порційні гарбузики, приготувавши в них кашу. Рецепт гарбузової каші дивіться за посиланням.
Для начинки я цього разу обсмажила цибульку до золотистої скоринки, порізала невеличкими кубиками картоплю і куряче філе і все перемішала. Якщо будете готувати зі свинини, то краще обсмажити м’ясо для запікання гарбуза разом з цибулею. Курку також можна обсмажити, але готується вона швидко, то ж запечений гарбуз з недопеченим м’ясом в цьому випадку не загрожує.
Я дуже рекомендую до курячого філе додавати бекон чи сало, буде набагато смачніше. Але, якщо, як я, хочете зменшити калорійність цієї страви з гарбуза, то беріть чисте куряче філе.
До начинки додаємо улюблені спеції, сметану чи вершки, солимо, перчимо і викладаємо її в гарбузи. Зверху можна посипати сиром чи покласти ложку сметани, як я сьогодні. Накриваємо гарбузики «шапочками» і ставимо випікатися в розігріту духовку до 180-200 градусів.
В залежності від особливостей духовки і температури, запечений гарбуз буде готовий приблизно через годину. Перевіряйте на готовність не тільки гарбуз, простромивши його зубочисткою, а і начинку — проколюйте і картоплю, і м’ясо. Вони мають бути м’якими. Якщо гарбуз ще твердуватий, але вже почав пригорати зверху, накрийте його фольгою і продовжуйте запікати до готовності.
Подавайте до столу, коли фарширований гарбуз трохи охолоне.
Запікати гарбуз на гарнір можна ще простіше! Дивіться наш інший рецепт запеченого гарбуза в духовці.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.