Топ-5 рецептів домашнього хліба від Зеленої садиби

Я належу до тієї категорії людей, які їдять з хлібом все. Ну, як все — фрукти чи десерти я, звичайно, їм без хліба. Але ось будь-які другі страви без нього мені — не те. Навіть деруни й вареники з картоплею! А суп чи борщ — то я, взагалі, не їстиму без хліба! Не смачно мені. Через свою таку любов до цього продукту сьогодні маю ще одне хобі — з задоволенням печу домашній хліб сама. В результаті, як не дивно, хліба стала їсти значно менше, бо не завжди встигаю спекти новий буханець, а магазинний — вже не йде так, як раніше. Я багато експериментую з інгредієнтами. Якісь рецепти хліба вдаються краще, якісь — гірше. В цій статті пропоную вашій увазі 5 моїх улюблених рецептів.

top-5-receptiv-domashnogo-xliba-01-1024x768-2214610

Топ-5 рецептів домашнього хліба від Зеленої садиби

Одразу скажу, що не можу присвоїти згаданим рецептам хліба рейтинговий номер, бо кожен люблю по-своєму. Свого часу я «сиділа» на кожному з них. Зараз мій фаворит — хліб з житнього борошна. Але ось пишу цей матеріал і думаю, що завтра, мабуть, треба спекти фокачу. Скучила 🙂

1. Житній хліб — рецепт з тмином

Житній хліб, рецепт з тміном

Житній хліб з тмином

У вас таке буває, що ви починаєте щось куховарити тільки для того, щоб не пропали продукти? Відкриваєте холодильник — термін придатності у сметани закінчується — треба варити борщ! Кефір пропадає — будуть млинці… Коли я в черговий раз прибирала в шафках кухні, знайшла пакет житнього обдирного борошна, який купила майже рік тому для якихось експериментів з хлібом.

Експерименти, напевно, не вдалися, бо пакет був майже цілим, а кінцевий термін придатності вже ось-ось спливав. Згадуючи рецепти житнього хліба, виявила його прямо на пакуванні. І попала в яблучко!

Для того, щоб спекти запашний житній хліб, писали виробники, знадобляться наступні інгредієнти:

  • борошно житнє – 1,5 склянки (300 мл);
  • борошно пшеничне – 300 мл;
  • тепла вода – 300 мл;
  • дріжджі сухі – 1 ст.ложка;
  • рослинна олія –  ст.ложка;
  • сіль – 1 чайна ложка;
  • цукор – 2 чайні ложки;
  • тмин – 2 ст. ложки (це вже я сама додумалася, житній хліб з тмином – це щось!!!)

Детально про спосіб приготування цього смачнющого хлібчика читайте в статті Житній хліб з тмином — для справжніх поціновувачів.

2. Рецепт хліба без замісу

Рецепт хліба без замісу

Хліб без замісу

Такі рецепти хліба, як цей, мені особливо подобаються. В прямому і в переносному значенні слів — з родзинкою. Минулого літа був на моєму столі щодня. Мені навіть важко його назвати хлібом, бо він, маючи кисло-солодку нотку від в’яленої вишні або журавлини, наче вишуканий десерт…

Кілька місяців кожен мій ранок починався з кави і пару шматочків цього запашного хліба, легенько присмаченого вершковим маслом. Поки я не помітила, що така смакота, в прямому значенні цього слова, потрохи вилазить мені боком — відкладається на талії 🙂 Відмовитися зовсім від цього хліба я не змогла, але тепер він мене радує тільки на вихідні. Повірте, він вартий того, щоб розпочати з ним ранок вихідного дня. А роботи з ним — майже нуль.

Для приготування нам знадобляться наступні інгредієнти:

  • Борошно — 400 г;
  • Вода — 300 мл;
  • Сіль — 1 ч. ложка;
  • Мед — 1 ст. ложка;
  • Дріжджі сухі — 2 г.

А наповнювачі для цього хліба можуть бути різними. Я використовувала гарбузове насіння (40 г) і в’ялену вишню або журавлину (140 г).

Детально про приготування цього хліба дивіться в рецепті Запашний домашній хліб без замісу.

3. Шведський нічний хліб — швидкий рецепт

Шведський нічний хліб, фото

Шведський нічний хліб

Рецепт шведського нічного хліба — дійсно, найпростіший в приготуванні. Мабуть, з ним впорається і дитина. При цьому він дуже смачний і оригінальний, ідеальний — для тостів і бутербродів.

Тісто на хліб готується ввечері, ночує вже в формі для випікання в холодильнику, зранку вам всієї роботи — поставити форму в духовку. При цьому «готуємо тісто» — це сильно сказано, бо всі інгредієнти просто розмішуються ложкою в глибокій мисці.

Для випікання шведського нічного хліба нам знадобляться наступні інгредієнти:

  • Борошно пшеничне — 240 грамів;
  • Вода – 250-300 мл;
  • 1,5 чайної ложки солі;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • 50 грамів насіння льону;
  • 50 грамів насіння кунжуту;
  • 1 чайна ложка сухих дріжджів;
  • Вершкове масло або рослинна олія для змащування форми.

Детальний рецепт з фото читайте в статті Шведський нічний хліб — найпростіший рецепт домашнього хлібу.

4. Картопляна фокача

Картопляна фокача, фото

Картопляна фокача

Рецепт хліба фокача — це любов мого сина. Він, як і мама, любить хліб і в ньому розбирається 🙂 Магазинний — не дуже їсть, а ось домашня фокача — скільки завгодно! В принципі, якби я його годувала одним тільки цим картопляним хлібом, він був би не проти.

Для приготування фокачі нам знадобляться наступні інгредієнти:

Для тіста:

  • Відварена картопля – 150 г;
  • Борошно пшеничне – 350 г;
  • Дріжджі сухі – 5 г;
  • Сіль – 1 ч. л.;
  • Вода тепла або відвар картоплі – 150 мл;
  • Оливкова олія – 2 ст.ложки;
  • Цукор – дрібка.

Для «начинки»:

  • Оливки, або в’ялені томати, або твердий сир, або трави, кунжут і інші добавки за смаком для посипки.

Детальний рецепт приготування картопляного тіста дивіться в статті Фокача з картопляного тіста замість хліба.

5. Паляниця з руколою і в’яленими томатами

Рецепт хліба-паляниці, фото

Паляниця з руколою і в’яленими томатами

Хліб, рецепт якого я придумала сама, народився в муках невдалого приготування італійської чіабати. Не виходила вона в мене ніяк кілька разів, я психанула і спекла пшеничну паляницю з руколою і в’яленими томатами.

Чого з такою начинкою? Бо чіабата мені була потрібна для приготування брускет — це такі італійські бутерброди, які роблять саме з чіабати. Як не дивно, мій експеримент вдався. За сезон руколи я пекла такий хліб кілька разів, і завжди — на ура! Тепер рукола в мене на дачі не тільки для салатів, а й для хліба.

Для приготування цього смачного домашнього хліба нам знадобляться такі інгредієнти:

  • 500 г пшеничного борошна (я використала 250 г звичайного білого борошна дрібного помолу, а 250 – пшеничного борошна з твердих сортів пшениці, але можна взяти і 500 г звичайного);
  • 7 г сухих дріжджів (це приблизно 2 чайні ложки, сухі дріжджі – дуже легкі);
  • 2 ч.ложки цукру;
  • 2 ч.ложки солі;
  • 1 ст.ложка олії (можна використати будь-яку, в мене – оливкова);
  • 370 мл теплої води;
  • 50-100 грамів в’ялених томатів;
  • пучок руколи.

Детально про випікання пшеничної паляниці читайте в рецепті Паляниця за мотивами італійської кухні — з руколою і в’яленими томатами.

Дорогі читачі! Пекти хліб, рецепт якого вам смакує найкраще, це таке задоволення! Радуйте і себе, і своїх домашніх смачним запашним домашнім хлібом. Будьте щасливі і здорові!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.