Домашній хліб з цибулею — випічка вихідного дня

Одразу поясню, чому я називаю цей рецепт домашнього хліба випічкою вихідного дня. Зовсім не тому, що він складний в приготуванні. Навпаки, цей цибулевий хліб готується дуже просто. Але він такий смачний і запашний, що з’їдається ще гарячим! А кожного дня їсти гарячий домашній хліб — це якось, погодьтеся, не дуже корисно і для здоров’я, і для фігури… Тому я печу цей хліб не так вже й часто. Він — особливий. З ним можна їсти і перші, і другі страви, але краще їсти цей домашній хліб просто так. Бо ХЛІБ. Бо смачно. І більше нічого не треба! Хіба кружку гарячого чаю, чи келих червоного сухого. О! Так! Це ще й хліб вихідного дня, бо він так смакує до вина! Спробуйте обов’язково!

Домашній хліб з цибулею — випічка вихідного дня

Домашній хліб з цибулею — випічка вихідного дня

Інгредієнти для домашнього хліба з цибулею

  • дріжджі сухі швидкодіючі — 11 г;
  • молоко — 200 мл;
  • борошно пшеничне вищого гатунку — 400 г;
  • сіль — 1 ч.л.;
  • цукор — 1 ч.л.;
  • цибуля — 300 г;
  • олія для смаження цибулі — 50 мл;
  • насіння кунжуту чи льону — 2 ч.л.

Спосіб приготування домашнього цибулевого хліба

Робимо тісто на цибулевий хліб

Починаємо готувати домашній хліб з того, що дрібно шинкуємо цибулю і підсмажуємо до золотистого кольору. Поки смажиться цибуля, змішуємо в великій мисці всі сухі інгредієнти. А потім робимо «фокус»: щоб не чекати, поки схолоне цибуля, а молоко нагріється (воно ж, зазвичай, з холодильника), виливаємо холодне молоко прямо у сковорідку з підсмаженою цибулею (тільки попередньо зніміть сковорідку з вогню, щоб молоко не закипіло). Результат — молоко нагрілося, цибуля охолола. Такий прийом, можливо, трохи неправильний, але значно пришвидшує процес.

Щоб замісити домашній хліб з цибулею, нам треба з’єднати сухі інгредієнти з молоком і цибулею. Спочатку перемішуємо все дерев’яною ложкою чи лопаткою, потім викладаємо тісто на дошку чи на стіл і гарно вимішуємо руками. Можливо, доведеться додати трохи борошна. Тісто має вийти м’яким і не липнути до рук.

Вам сподобається також:

Випікаємо домашній хліб

Кладемо готове тісто на домашній хліб в миску, прикриваємо гарним рушничком і ставимо у тепле місце на підхід. Через годину його об’єм збільшиться приблизно вдвічі. Обминаємо його руками і даємо знову підійти. Потім знову обминаємо, формуємо необхідну форму (я люблю круглий домашній хліб), кладемо на деко, вистелене пергаментом, присипаємо зверху хліб борошном, робимо надрізи (за бажання).

Ставимо деко з нашим домашнім хлібом у духовку, розігріту до приблизно 50 °С. Щоб йому там було тепло і він швидко підійшов. Коли побачили, що хліб виріс (хвилин 15, приблизно) збільшуємо температуру до 180 °С і випікаємо 35-40 хвилин — до золотистої скоринки.

Викладаємо наш хліб на решітку. Даємо трохи схолонути. Ламаємо на великі кусні і… смакуємо… Як я вже казала, келих сухого червоного вина робить цей домашній хліб божественною трапезою.

А мій п’ятирічний син любить так: налити в тарілку запашної соняшникової олії, посолити і мочити кусень в цій «заправці». Це у нього називається «мама, хочу сільського хліба». Чомусь весь домашній хліб (а печу я часто) він називає сільським 🙂 Мама навчила!

Люблю село і хороший, справжній хліб!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.