Logo

Домашній хліб з цибулею — випічка вихідного дня

Одразу поясню, чому я називаю цей рецепт домашнього хліба випічкою вихідного дня. Зовсім не тому, що він складний в приготуванні. Навпаки, цей цибулевий хліб готується дуже просто. Але він такий смачний і запашний, що з’їдається ще гарячим! А кожного дня їсти гарячий домашній хліб — це якось, погодьтеся, не дуже корисно і для здоров’я, і для фігури… Тому я печу цей хліб не так вже й часто. Він — особливий. З ним можна їсти і перші, і другі страви, але краще їсти цей домашній хліб просто так. Бо ХЛІБ. Бо смачно. І більше нічого не треба! Хіба кружку гарячого чаю, чи келих червоного сухого. О! Так! Це ще й хліб вихідного дня, бо він так смакує до вина! Спробуйте обов’язково!

Домашній хліб з цибулею — випічка вихідного дня

Домашній хліб з цибулею — випічка вихідного дня

Інгредієнти для домашнього хліба з цибулею

  • дріжджі сухі швидкодіючі — 11 г;
  • молоко — 200 мл;
  • борошно пшеничне вищого гатунку — 400 г;
  • сіль — 1 ч.л.;
  • цукор — 1 ч.л.;
  • цибуля — 300 г;
  • олія для смаження цибулі — 50 мл;
  • насіння кунжуту чи льону — 2 ч.л.

Спосіб приготування домашнього цибулевого хлібу

Спочатку дрібно шинкуємо цибулю і підсмажуємо до золотистого кольору. Поки смажиться цибуля, змішуємо в великій мисці всі сухі інгредієнти. А потім робимо «фокус»: щоб не чекати, поки схолоне цибуля, а молоко нагріється (воно ж, зазвичай, з холодильника), виливаємо холодне молоко прямо у сковорідку з підсмаженою цибулею (тільки попередньо зніміть сковорідку з вогню, щоб молоко не закипіло). Результат — молоко нагрілося, цибуля охолола. Такий прийом, можливо, трохи неправильний, але значно пришвидшує процес.

Щоб замісити домашній хліб з цибулею, нам треба з’єднати сухі інгредієнти з молоком і цибулею. Спочатку перемішуємо все дерев’яною ложкою чи лопаткою, потім викладаємо тісто на дошку чи на стіл і гарно вимішуємо руками. Можливо, доведеться додати трохи борошна. Тісто має вийти м’яким і не липнути до рук.

Вам сподобається також:

Кладемо готове тісто на домашній хліб в миску, прикриваємо гарним рушничком і ставимо у тепле місце на підхід. Через годину його об’єм збільшиться приблизно вдвічі. Обминаємо його руками і даємо знову підійти. Потім знову обминаємо, формуємо необхідну форму (я люблю круглий домашній хліб), кладемо на деко, вистелене пергаментом, присипаємо зверху хліб борошном, робимо надрізи (за бажання).

Кладемо хліб на деко, вистелене пергаментом, присипаємо зверху борошном, робимо надрізи (за бажання)

Кладемо хліб на деко, вистелене пергаментом, присипаємо зверху борошном, робимо надрізи (за бажання)

Ставимо деко з нашим домашнім хлібом у духовку, розігріту до приблизно 50 °С. Щоб йому там було тепло і він швидко підійшов. Коли побачили, що хліб виріс (хвилин 15, приблизно) збільшуємо температуру до 180 °С і випікаємо 35-40 хвилин — до золотистої скоринки.

Викладаємо наш хліб на решітку. Даємо трохи схолонути. Ламаємо на великі кусні і… смакуємо… Як я вже казала, келих сухого червоного вина робить цей домашній хліб божественною трапезою.

А мій п’ятирічний син любить так: налити в тарілку запашної соняшникової олії, посолити і мочити кусень в цій «заправці». Це у нього називається «мама, хочу сільського хліба». Чомусь весь домашній хліб (а печу я часто) він називає сільським 🙂 Мама навчила!

Люблю село і хороший, справжній хліб!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.