У вас таке буває, що починаєте щось куховарити тільки для того, щоб не пропали продукти? Відкриваєте холодильник — термін придатності у сметани закінчується — треба варити борщ! Кефір пропадає — будуть млинці… Коли я в черговий раз прибирала в шафках кухні, знайшла пакет житнього обдирного борошна, який купила майже рік тому для якихось експериментів з хлібом. Експерименти, напевно, не вдалися, бо пакет був майже цілим, а кінцевий термін придатності вже ось-ось спливав. Роздумуючи, що робити з цим борошном, виявила рецепт житнього хліба прямо на упаковці. І попала в яблучко!
Для того, щоб спекти запашний житній хліб, зазначено на упаковці, знадобляться наступні продукти:
Одразу скажу, що я використовую для цього хліба пшеничне борошно з суцільно змеленого зерна. Але можна використати і пшеничне борошно вищого гатунку. Хліб буде трохи інший, але теж смачний. З кількістю пшеничного і житнього борошна можна «гратися». Я доводила кількість житнього до 500 мл. Але тоді при вимішуванні треба докласти трохи більше зусиль. Спробуйте для початку житній хліб, в якому буде половина пшеничного борошна.
Моя бабуся Уляна пекла хліб з чистого житнього борошна, але – на твердій заквасці. Це коли з кожного замісу тіста на хліб в діжці залишають шматочок — на наступний раз. І то такий довготривалий процесс — спекти житній хліб на твердій заквасці! Правда, і хліб був неперевершений! Я обов’язково навчуся і вам розповім.
Спосіб приготування житнього домашнього хліба дуже простий. Цитую з пакування: «Цукор та дріжджі перемішати в невеликій ємності з теплою водою. Поставити в тепле місце на 15 хвилин. В глибокій ємності перемішати житнє та пшеничне борошно, попередньо просіяне. До борошна додати воду з дріжджами та цукром. Додати сіль, олію, тмин, добре все перемішати дерев’яною ложкою чи лопаткою. Накрити рушником або серветкою. Поставити в тепле місце на 1 годину для збільшення об’єму.»
Ось так виглядає тісто для житнього хліба, яке ми відправляємо на годинку на підхід. Воно дуже клейке, липне до рук і, взагалі, більше нагадує кашу, а не тісто.
А ось так виглядає тісто на хліб після того, як перший раз піднялося.
Тепер беремо його в руки і викладаємо на дерев’яний стіл чи дошку, щедро посипані пшеничним борошном. Саме — пшеничним! За необхідності, ще додаємо борошно, поки тісто на хліб не перестане липнути до рук. Хоча, ні – воно все-одно буде трохи липнути, бо цільнозернове борошно, воно — таке. Ви можете навіть вмочувати час від часу руки в олію, щоб гарно його вимісити. На це піде хвилини 3. Ви зрозумієте, що тісто готове, коли воно стане еластичним і м’яким.
Тепер змащуємо форму олією і викладаємо в неї тісто. Накриваємо серветкою і залишаємо на підхід ще на 20 хвилин.
Наше тісто на житній домашній хліб підійшло. Розігріваємо духовку до 220°С, ставимо хліб і зменшуємо температуру до 200 градусів. Випікаємо житній хліб з тмином приблизно 40 хвилин.
Дістаємо з духовки, виймаємо з форми, накриваємо хліб серветкою і чекаємо, поки він вистигне. Домашній хліб вважається готовим, коли його температура стане кімнатною. Тоді можемо споживати! Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.