Житній хліб з тмином — для справжніх поціновувачів

У вас таке буває, що починаєте щось куховарити тільки для того, щоб не пропали продукти? Відкриваєте холодильник — термін придатності у сметани закінчується — треба варити борщ! Кефір пропадає — будуть млинці… Коли я в черговий раз прибирала в шафках кухні, знайшла пакет житнього обдирного борошна, який купила майже рік тому для якихось експериментів з хлібом. Експерименти, напевно, не вдалися, бо пакет був майже цілим, а кінцевий термін придатності вже ось-ось спливав. Роздумуючи, що робити з цим борошном, виявила рецепт житнього хліба прямо на упаковці. І попала в яблучко!

Житній хліб з тмином — для справжніх поціновувачів

Житній хліб з тмином — для справжніх поціновувачів

Інгредієнти для житнього хліба з тмином

Для того, щоб спекти запашний житній хліб, зазначено на упаковці, знадобляться наступні продукти:

  • борошно житнє хлібопекарне обдирне – 1,5 склянки (300 мл);
  • борошно пшеничне – 300 мл + приблизно 50-100 мл для вимішування;
  • тепла вода – 300 мл;
  • дріжджі сухі – 1 ст.ложка;
  • рослинна олія –  ст.ложка;
  • сіль – 1 чайна ложка;
  • цукор – 2 чайні ложки;
  • тмин – 2 ст. ложки (це вже я сама додумалася, бо житній хліб з тмином – це щось!!!)

Одразу скажу, що я використовую для цього хліба пшеничне борошно з суцільнозмеленого зерна. Але можна використати і пшеничне борошно вищого гатунку. Хліб буде трохи інший, але теж смачний. З кількістю пшеничного і житнього борошна можна «гратися». Я доводила кількість житнього до 500 мл. Але тоді при вимішуванні треба докласти трохи більше зусиль. Спробуйте для початку житній хліб, в якому буде половина пшеничного борошна.

Моя бабуся Уляна пекла хліб з чистого житнього борошна, але – на твердій заквасці. Це коли з кожного замісу тіста на хліб в діжці залишають шматочок — на наступний раз. І то такий довготривалий процесс — спекти житній хліб на твердій заквасці! Правда, і хліб був неперевершений! Я обов’язково навчуся і вам розповім.

Спосіб приготування житнього хлібу з тмином

Спосіб приготування житнього домашнього хлібу дуже простий. Цитую з упаковки: «Цукор та дріжджі перемішати в невеликій ємності з теплою водою. Поставити в тепле місце на 15 хвилин. В глибокій ємності перемішати житнє та пшеничне борошно, попередньо просіяне. До борошна додати воду з дріжджами та цукром. Додати сіль, олію, тмин, добре все перемішати дерев’яною ложкою чи лопаткою. Накрити рушником або серветкою. Поставити в тепле місце на 1 годину для збільшення об’єму.»

Ось так виглядає тісто для житного хліба, яке ми відправляємо на годинку на підхід. Воно дуже клейке, липне до рук і, взагалі, більше нагадує кашу, а не тісто.

Ось так виглядає тісто для житного хліба, яке ми відправляємо на годинку на підхід

Ось так виглядає тісто для житного хліба, яке ми відправляємо на годинку на підхід

А ось так виглядає тісто на хліб після того, як перший раз піднялося.

Так виглядає тісто на хліб після того, як перший раз піднялося

Так виглядає тісто на хліб після того, як перший раз піднялося

Тепер беремо його в руки і викладаємо на дерев’яний стіл чи дошку, щедро посипані пшеничним борошном. Саме — пшеничним! За необхідності, ще додаємо борошно, поки тісто на хліб не перестане липнути до рук. Хоча, ні – воно все-одно буде трохи липнути, бо цільнозернове борошно, воно-таке. Ви можете навіть вмочувати час від часу руки в олію, щоб гарно його вимісити. На це піде хвилини 3. Ви зрозумієте, що тісто готове, коли воно стане еластичним і м’яким.

Тепер змащуємо форму олією і викладаємо в неї тісто. Накриваємо серветкою і залишаємо на підхід ще на 20 хвилин.

Змащуємо форму олією і викладаємо в неї тісто

Змащуємо форму олією і викладаємо в неї тісто

Наше тісто на житній домашній хіб підійшло. Розігріваємо духовку до 220°С, ставимо хліб і зменшуємо температуру до 200 градусів. Випікаємо житній хліб з тмином приблизно 40 хвилин.

Наше тісто на житній домашній хіб підійшло

Наше тісто на житній домашній хіб підійшло

Дістаємо з духовки, виймаємо з форми, накриваємо хліб серветкою і чекаємо, поки він вистигне. Домашній хліб вважається готовим, коли його температура стане кімнатною. Тоді можемо споживати! Смачного!

Домашній хліб вважається готовим, коли його температура стане кімнатною

Домашній хліб вважається готовим, коли його температура стане кімнатною

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.