Фокача — це традиційна італійська випічка, замінник хліба і, як вважається, прамати піци. Але, якщо піца смакує, в основному, через свою начинку, то фокача — це просто смачне саме по собі тісто. Зверху таку випічку прикрашають оливками чи томатами, посипають твердим сиром, але ці добавки лише підкреслюють смак тіста. Традиційно, воно прісне на дріжджах. Але фокача не була б італійським хлібом, якби до її складу не входила оливкова олія. Родзинка цього рецепту фокачі — тісто на основі відвареної картоплі.
Людмила Воропаєва, яка і поділилася з нами цим рецептом, як правило, готує одразу два листи фокачі – з різними добавками, щоб задовольнити смаки всіх членів своєї родини.
Для тіста:
Для «начинки»:
Муку попередньо просіюємо через сито, додаємо до неї сухі дріжджі, сіль і цукор. Відварену картоплю розминаємо до пюре, змішуючи з теплою водою чи відваром, в якому вона варилася. Вливаємо розведену водою чи відваром картоплю в муку, додаємо олію і замішуємо тісто.
Тісто має вийти трохи липким, тож досипати муку не потрібно. Залишаємо тісто підніматися в теплому місці на одну годину.
Ви можете спекти один лист фокачі, але якщо хочете «заправити» її різними добавками, то розділіть тісто на дві частини, як це робить Людмила.
Кожну частину тіста розтягніть руками, надаючи форму паляниці. На одну паляницю Людмила виклала в’ялені помідори та оливки, на іншу – тільки оливки. Замість в’ялених можна використати і свіжі томати, особливо цікаво на фокачі виглядатимуть помідорки-чері. Але попередньо з них треба видалити насіння.
Паляниці викладаємо на силіконовий килимок чи пергамент для випікання, змащений маслом і застелений на деко духовки. Пальцями робимо заглиблення, посипаємо морською сіллю, за бажання, твердим сиром, прованськими чи середземноморськими травами.
Приготуйте також смачні чебуреки в духовці.
Залишаємо фокачу на картопляному тісті підходити на годину. Попередньо розігріваємо духовку до 180 градусів. Ставимо фокачу випікатися до рум’яної скоринки. Слідкуємо за тістом, щоб не перепекти, адже у всіх духовкм різні.
Фокача за цим рецептом виходить запашною і м’якою. І залишається такою навіть на другий день! Звичайно, якщо ви її не з’їсте раніше 🙂
Смачного!
Рецепт і фото Людмили Воропаєвої,
Спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.