Хліб на заквасці Левіто мадре я печу відносно недавно – приблизно 2 місяці. І, чесно кажучи, спочатку у мене виникали з цим хлібом проблеми. І найбільша — я не могла знайти в інтернеті зрозумілий рецепт домашнього хліба на заквасці Левіто мадре. Якісь формули, співвідношення, застереження, що без спеціальної електричної машини для замішування хліба нічого не вийде… Зрештою, я мало не покинула цю ідею – пекти хліб на заквасці, але здоровий глузд переміг. Подумала, що наші бабусі якось пекли домашній хліб без дріжджів, без формул і машин-тістозамісів все життя. Тому почала експериментувати й через кілька невдалих спроб прийшла до того рецепту хліба, який вдається завжди. Не кислий, м’який, не черствіє, не кришиться і, що для мене дуже важливо, простий в приготуванні. Принаймні, якщо ви працювали зі звичайним дріжджовим тістом, ніяких проблем з цим рецептом у вас не виникне.
Дістаю закваску з холодильника приблизно за 4–6 годин до замісу, буває — звечора, а зранку — годую. Беру від загальної маси закваски рівно 40 г. Годую її в пропорції 1:2:1 (закваска : борошно : вода). Спочатку трохи розвожу закваску у воді, додаю борошно і замішую густе тісто – як на вареники.
Потім те тісто кілька разів розкатую в тонкий пласт і складаю вдвоє, знову розкатую в тонкий пласт, знову складаю вдвоє… І так 4-6 разів. Після останнього розкатування, скручую тісто в трубочку і кладу погодовану закваску Левіто мадре в скляну банку з кришкою.
Через години чотири (приблизно) вона збільшиться вдвоє-втроє. Можна замішувати тісто. (Я замішую іноді навіть через добу, якщо раніше не вийшло з часом. Хліб все-одно виходить. Але краще використати свіжу закваску – до 10 годин після годування.
Чому я дістаю з холодильника саме 40 грамів закваски? Тому що після її годування у мене виходить приблизно 150 г свіжої Левіто мадре. А саме стільки й треба для цього рецепту хліба.
Я не одразу зрозуміла, що закваску треба годувати безпосередньо перед приготуванням тіста на домашній хліб. І брати її стільки, скільки треба для конкретного рецепта. Якщо ви будете брати з холодильника всю закваску, яка є, і годувати, то скоро не знатимете, куди її подіти, так багато ви її розмножите.
З закваскою – все приблизно. Закваска – це живі бактерії. Я вважаю, що тут якраз не може бути якихось точних формул. На хліб впливає все – і температура води (беріть теплу, але не гарячу), і температура повітря в кухні, і стан самої закваски і, звичайно, якість борошна.
Якщо у вас немає підходящої форми ви можете випікати домашній хліб на заквасці Левіто мадре у будь-чому – навіть в гусятниці. Або у формі для торта. Або просто сформувати круглу хлібину і покласти на деко, вистелене пергаментом.
Важливо! Коли лишаєте хліб на розстойку, накривайте форму кришкою або плівкою, щоб перекрити доступ повітря до тіста. Інакше верх хлібини засохне і тоненька хрумка скоринка після випікання не утвориться.
Миску беріть таку, щоб вам зручно було дістати її з духовки – невелику, бажано з ручками. Бо важка миска з окропом – це не дуже безпечно.
Ще гарячий хліб виймаємо з форми і викладаємо на решітку. Зберігаємо в полотняному мішечку або просто завернутим у рушник.
Смачні рецепти домашнього хліба на дріжджах дивіться за посиланням в коментарі.
Дорогі читачі! Сподіваюся, я зрозуміло розповіла, як пекти хліб на заквасці Левіто мадре. Якщо маєте свої перевірені рецепти випічки на Левіто мадре, буду вдячна за коментарі.
Смачного вам хліба! І до хліба!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.