Рьошті — швейцарський родич українських дерунів

Як виявилося зовсім недавно, я з дитинства дуже люблю національну швейцарську страву рьошті. Може, й ви любите, але не знаєте, що потерта на крупній тертушці картопля і посмажена нашвидкуруч в олії — це рьошті. Я, наприклад, добре пам’ятаю, як вперше спробувала такий варіант смаженої картоплі — прийшла зі школи раніше на годину, і мама, що ще не встигла приготувати обід, почистила пару картоплин, натерла на крупній тертушці і підсмажила на сковороді. Буквально 5 хвилин і готово! Це так смачно! Як на мене, смачніше і дерунів, і класичного варіанту смаженої картоплі. А в піст така страва просто знахідка, бо для приготування поживного обіду нічого, крім картоплі, олії, солі і чорного перцю, не треба. В цій статті розкажу, як можна дещо урізноманітнити класичний варіант швейцарських дерунів і зробити рьошті з грибами і сиром.

Рьошті — швейцарський родич українських дерунів

Рьошті — швейцарський родич українських дерунів

Інгредієнти для рьошті з грибами і сиром

На дві порції:

  • 3-4 середні картоплини;
  • 2-3 шампіньйони;
  • 50 г твердого сиру;
  • зелена цибуля;
  • сіль, перець;
  • олія для смаження.

Спосіб приготування швейцарських дерунів на сковороді

Одразу зазначу, що для першого разу ви можете приготувати найпростіший варіант рьошті — почистити картоплю, натерти її на крупну тертушку і викласти рівномірно, формуючи пляцик, на гарячу сковороду і  обсмажити з кожного боку до рум’яної скоринки. Чим тонший шар картоплі, тим менше часу у вас забере приготування швейцарських дерунів. В середньому — 5 хвилин.

Рьошті з начинкою, яка, до речі, може бути будь-якою — і фарш, і зелень, і сир (кисломолочний чи твердий), і гриби, і овочі — готується так само, тільки всередину пляцка треба покласти начинку.

Покроково:

  • Готуємо начинку: наприклад, як у мене, ріжемо дрібно шампіньйони, зелену цибульку і тремо на тертушку сир.
  • Тремо на крупну тертушку картоплю.
  • На гарячу сковороду, куди налили олію (не шкодуйте, але і не переборщіть, зайвий жир тут не потрібен) викладаємо половину картоплі і ложкою формуємо з неї тонкий корж.
  • Зверху — викладаємо начинку і теж притискаємо ложкою, розрівнюючи по всій поверхні пляцка.
  • На начинку викладаємо другу частину картоплі, притискаючи ложкою і розрівнюючи.
  • Смажимо з обох боків по кілька хвилин до готовності.
Рьошті подаємо до столу гарячим, бажано, зі сметанкою, але не обов'язково

Рьошті подаємо до столу гарячим, бажано, зі сметанкою, але не обов’язково

Зазначу, якщо рьошті вийшов занадто товстим, перевернути його буде складніше, він може розвалитися. Тому карще зробити це в два етапи — спочатку викладаєте, перевертаючи підсмаженим боком догори, на тарілку, а потім з тарілки повертаєте на сковорідку, щоб підсмажити інший бік.

Подивіться також наші рецепти:

Подаємо швейцарські деруни зі сметанкою, або зі шкварками…

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.