Деруни у духовці під соусом із зелені

Всі ми любимо деруни — цю просту і смачну страву. Чомусь у моїх спогадах деруни завжди пов’язані з бабусею. І, звичайно ж, час від часу ми їх готуємо. Але сьогодні зробимо не зовсім звичайні деруни. Точніше незвичайним буде сам спосіб приготування — у духовці. І замість класичних смажених млинців-дерунів, це буде кілька великих запечених дерунів. З смачнющим соусом і… креветками! Якщо у вас в холодильнику нема сьогодні креветок, не засмучуйтесь – на смак дерунів вони ніяк не впливають!

Деруни спечені в духовці на мисці

Деруни в духовці під соусом з зелені

Інгредієнти для дерунів у духовці

  • Картопля — 500 г;
  • Сир сулугуні — 150 г;
  • Яйце — 1 шт.;
  • Цибуля — 1 середня.

Для соусу:

  • Пучок зелені;
  • Оливкова олія — ​​3 ст. ложки;
  • Сік лимона — 1 ч. ложка.

Креветки — 150 г (за бажання — при подачі).

Деруни в духовці — рецепт приготування

Картоплю попередньо миємо, очищаємо та натираємо на крупній тертці. Нехай трохи постоїть та пустить сік. Після цього гарненько її відіжміть, зайвий крохмаль нам не потрібен. За бажання, можна навіть промити натерту картоплю і потім так само гарненько віджати.

Після цього додаємо до картоплі натерту на дрібній тертці цибулю.

Сир так само натираємо на тертці, можна на крупній.

Додаємо яйце і гарненько все вимішуємо. Наше тісто для деруна готове. У мене сир солоний, тому я не додавала сіль, обов’язково враховуйте це.

Можна, за бажання, до дерунів додати і різні спеції. Мелений чорний перець, наприклад, буде дуже доречним.

Застеляємо пергаментним папером деко та викладаємо наше тісто на деруни в духовці. Можна спочатку викладати через кондитерське кільце, а можна просто за допомогою лопатки умовно поділити на чотири частини. Що я і зробила. Духовка розігріта до 200 градусів. Випікаємо до золотистої скоринки. Готовність запечених дерунів буде залежати не тільки від можливостей вашої духовки, але і від того, яку товщину картопляної маси ви зробили.

Поки дерун запікається, робимо соус.

Для цього відправляємо в блендер наявну зелень. У мене це рукола та базилік. Додаємо оливкову чи іншу рослинну олію, трохи лимону. Свого роду — песто, але без горіхів та часнику.

Подаємо дерун гарячим. Сьогодні у мене до нього не тільки соус, але і креветки. Можна замінити цей соус на сметанний із зеленню, а можна, замість креветок, запропонувати шматочки оселедця. Головний критерій вибору — що у вас сьогодні під рукою. А це, як правило, завжди те, що ви любите.

Приготуйте також:

Смачного!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.