Кисломолочний сир, який, звичайно, краще їсти у свіжому вигляді, просто знахідка для домашньої випічки. Сам по собі в моїй родині він не дуже в пошані, зате сирники чи кекси йдуть на ура. Сьогодні відкрила для себе новий рецепт випічки — рогалики на сирному тісті. Вони такі смачні, що зникли за пів години, і була терміново замішана друга порція. Добре, що робиться тісто лічені хвилини, а закручувати рогалики — саме задоволення. Другу порцію «ліпили» разом з сином. Начинка для рогаликів у нас сьогодні — чорний шоколад (поламана звичайна шоколадка), але варіантів безліч: шматочок яблука (тоді зверху рогалики можна ще посипати корицею з цукром), густий джем, варене згущене молоко… Що у вас є під рукою, те і підійде для начинки, головне, щоб вона була достатньо густа і не витікала з тіста.
З вказаних продуктів у мене вийшло 16 невеличких рогаликів. Щоб двічі не замішувати тісто, раджу одразу збільшити кількість інгредієнтів для цього рецепту:
Десь за пів години до того, як приступити до приготування рогаликів за цим рецептом, треба дістати з холодильника вершкове масло. Воно має бути кімнатної температури, щоб рівномірно перетерлося з сиром.
Отже, в мисці виделкою чи рукою перетираємо масло з сиром. Сир у мене домашній — жирний. Якщо купуєте кисломолочний сир в магазині, раджу взяти з 9% жирністю, як мінімум. Додаємо всі сипучі інгредієнти та замішуємо тісто.
Борошна раджу покласти спочатку трохи менше, а потім підмішувати. Тісто на рогалики має бути м’яким і еластичним. Я в цьому рецепті використала 100 г пшеничного борошна вищого ґатунку і 50 г пшеничного цільнозернового. Останнім часом намагаюся використовувати його в усій домашній випічці. Додаю, як правило, 1/3 частину від всього борошна, вказаного в будь-якому рецепті.
Розкатуємо тісто в круг товщиною приблизно 4-5 мм. Ділимо його на рівні частини, розрізаючи по діаметру. Рогаликів можна зробити менше, але більшого розміру. Як кому подобається. На ширшу частину кожної поділки викладаємо начинку і загортаємо рогалик до центру. Викладаємо їх на деко, попередньо вистелене пергаментом.
Приготуйте також:
Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку. Випікаємо рогалики на сирному тісті приблизно 20 хвилин.
Все. Можна пити чай!
Мені так подобається цей рецепт сирного тіста для солодкої випічки, що я печу на його основі і пасхальне печиво.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.