Кіфлики, або рогалики по-закарпатськи

Кіфлики, рецепт яких я підгледіла на сайті пані Стефа, автор називає рогаликами (власне, кіфлики з німецької так і перекладаються «рогалики»). Але коли я їх вперше зробила, я згадала, що купувала подібні рогалики на улюбленому Закарпатті, і там вони називалися кіфлики! І це слово таке мені приємне — ніби тане в роті, як і домашня випічка, яку воно означає. Отже, сьогодні на кухні Зеленої садиби — кіфлики з конфітюрою. В якості конфітюри — терта рожа. Але можна зробити ці рогалики і з повидлом, і з горіхами (наполовину з тертою рожею — це, взагалі, неземний смак), і з вишнями, сиром…  та з будь-якою начинкою! Традиційно на Закарпатті для начинки кіфликів використовують густе сливове повидло з венгерки.

Кіфлики з конфітюрою

Кіфлики, або рогалик по-закарпатськи на вершковому маслі

Інгредієнти для кіфликів з конфітюром

Тісто:

  • пшеничне борошно — 1,5 склянки (склянка — 200 мл);
  • кукурудзяне борошно — 1,5 склянки;
  • 200 г вершкового масла;
  • кефір або сметана — 1 склянка;
  • 1 яйце;
  • 12 г сухих дріжджів;
  • столова ложка цукру і дрібка солі.

Начинка для кіфликів — на ваш смак. Сьогодні у мене — терта рожа.

Кіфлики — рецепт приготування

Готувати тісто на кіфлики — саме задоволення. У велику миску висипаємо пшеничне і кукурудзяне борошно, вершкове масло з холодильника нарізаємо дрібно ножем і перетираємо з ним борошно руками. Додаємо сюди яйце, ложку цукру і дрібку солі і кефір чи сметану, в якому попередньо розмішали дріжджі. Гріти кефір чи сметану не потрібно, як і чекати, поки дріжджі активуються. Просто додали в кефір, перемішали ложкою і — до борошна.

Замішуємо тісто спочатку ложкою, а потім руками. Воно має бути м’якесеньким і масним, дуже ніжним, але не липнути до рук. Якщо тісто рідке, підсипте борошно. Загусте — додайте кефіру чи сметани.

Тісто загортаємо у плівку і кладемо в холодильник, як мінімум, на годину.

Приготуйте також рогалики на сирному тісті.

Коли година спливе (а можна і більше), дістаємо тісто і починаємо формувати кіфлики. Нам знадобиться тарілка діаметром 20 см. Тісто можна відразу поділити на 8 рівних частин, а можна відривати кожного разу, скільки треба на одне «коло».

Розкатуємо з частини тіста коло скалкою тоненько, приблизно 2 мм товщиною. Кладемо на нього тарілку і обводимо її ножем. У нас дріжджове тісто на кіфлики, то ж малесенькими ці рогалики ніяк не вийдуть, бо виростуть. Кожне коло розрізаємо на рівні трикутники – 8 штук. І з кожного сегмента скручуємо рогалик, попередньо поклавши на його широку частину начинку.

Рогалики викладаємо на деко, вистелене пергаментним папером, хвостиком донизу і ледь загинаємо в півмісяць. Відстань між рогаликами, як мінімум, 1-1,5 см. Можна змастити рогалики жовтком і посипати цукром, а можна обваляти їх в цукровій пудрі вже після випікання.

Ставимо випікатися кіфлики при температурі приблизно 200 градусів на 15-20 хвилин.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.