Домашня випічка з кисломолочного сиру користується популярністю чи не в кожній родині. А особливо її полюбляють молоді матусі. Щоб не казали про шкідливість цукру, і як би не хотілося обмежити його вживання малюками, в сучасному світі це зробити дуже важко. Але давати дітям більш-менш корисні смаколики – цілком реальне завдання. Для цього їх треба приготувати самому. І сир, як не один інший продукт, підходить для створення «корисних солодощів». Сьогодні до вашої уваги — сирні кекси. Я їх назвала «Неймовірні», бо вони дуже смачні та прості в приготуванні.
Кексів за цим рецептом виходить багато, та вони такі смачні, що з’їдаються швидко. Але для першого разу можете використати половину продуктів.
Отже, для створення надзвичайно смачної випічки на основі сиру нам знадобиться:
Дивіться також наш рецепт сирного кексу з замороженими чи свіжими фруктами і ягодами.
Ніяких особливих продуктів для приготування сирних кексів не знадобиться. Як правило, вони завжди є про запас в холодильнику чи шафці. А сир можна купити. Якщо сир занадто жирний (домашній), то борошна знадобиться більше.
Спочатку збиваємо до однорідної маси м’яке масло, цукор і ванілін.
Додаємо до цієї маси сир і знову блендером збиваємо до однорідності.
Розбиваємо в загальну суміш яйця і знову збиваємо до отримання однорідної маси. До речі, не проблема, якщо немає блендера. У мене якось зламався, а дуже хотілось кексів, повторила всі дії, тільки в ручному режимі – збивала вилкою та вінчиком. Вийшло не гірше, ніж з блендером.
Просіюємо борошно через сито, додаємо до нього розпушувач тіста і всипаємо все до нашої сирної маси. Або ж — навпаки, сирну масу вливаємо до борошна. Туди ж — промиті та висушені родзинки (в мене цього разу не було), і все разом перемішуємо. Вийде важке тісто, яке вимагає сили для вимішування.
Спробуйте також рецепт сирної запіканки. Це ще простіше, ніж кекси!
Накладаємо тісто у формочки не більше, ніж на ¾ об’єму, бо кекси дуже гарно виростають (тісто може липнути до рук, треба їх змочити). Якщо форма силіконова, я її нічим не змащую, сирні кекси гарно з неї дістаються. Якщо форма з іншого матеріалу, просто накриваю її пергаментним папером або змащую маслом та присипаю трішки борошном.
Випікаємо кекси у духовці розігрітій до 170 градусів. Якщо форма велика, готуються 1 годину, якщо кексики маленькі, вистачає 40 хв. Оскільки я часто їх печу, а тіста вистачає і на маленькі кексики, і на більшу формочку, перші я дістаю швидше і ми встигаємо їх з’їсти, поки допікається більша форма 🙂 Готові кекси посипаю цукрової пудрою.
Обережно! Така домашня випічка дуже смачна і калорійна. А з’їсти лише один маленький кексик практично неможливо. Для тих, хто слідкує за розмірами талії, але любить солодке, ЗЕЛЕНА САДИБА має рецепти пастили і цукатів.
Смачного!
Галчона Константинович,
ЗЕЛЕНА САДИБА.