Logo

Вишнева наливка — швидкий рецепт приготування

Була днями на презентації всіляких наливочок-настоянок в хорватському містечку Хум. Одні напої сподобалися, інші — не дуже. Повезу на сувеніри кілька пляшечок подружкам і точно знаю, що вони скажуть мені після дегустації: «Дуже непогано, але твій вишняк — кращий)))» І то буде правда, бо, я вам скажу, мій вишняк — це дуже смачна річ. Кожен раз він буває іншим: колись міцніший, колись — слабший, раз — солодкий, другий — з кислинкою. Все залежить від кількості цукру і горілки — основних інгредієнтів. А ще цей напій можна зробити і зі свіжих, і з заморожених вишень, що теж впливає на смак. В останньому випадку вишняк буде слабший. Але завжди він — дуже ароматний, зі стійким смаком вишень і… літа, якщо хочете. Рецепт — дуже простий, бо, насправді, це не зовсім вишняк, а вишнева наливка. Справжній вишняк готується значно довше і за складнішою технологією.

Вишнева наливка — швидкий рецепт приготування

Вишнева наливка — швидкий рецепт приготування

Інгредієнти для вишневої наливки

Кількість інгредієнтів для мого вишняка дуже умовна. Цього разу використала:

  • вишня — приблизно 1,8 кг (з кісточками);
  • горілка — 1,5 літра;
  • цукор — приблизно 0,5 кг.

Останній раз я готувала вишневу наливку з заморожених вишень, які «дожили» до нового врожаю. Вишні були з кісточками, я заморожую тільки так, бо ніколи не маю часу, щоб видалити кісточки з 5-10 кг ягід.

Так, я читала, що для наливок варто видаляти кісточки, бо під дією спирту вони можуть виділяти токсичні речовини. Але, чесно кажучи, алкоголь і сам по собі — дуже токсична речовина))) Якщо його прийняти на душу багато. А якщо по «чуть-чуть», то, я вважаю, і ніякі токсини з кісточок не завадять. Але якщо маєте час і натхнення, то, видаляйте кісточки, на смак вишневої наливки це ніяк не вплине.

Спосіб приготування вишняку-наливки

Треба зізнатися, що до рецепту цієї наливки додумалася я не сама. Він народився за мотивами полуничного лікеру Людмили Воропаєвої. Коли я вперше зробила невелику порцію цього напою, він мені так сподобався! Закінчився дуже швидко. Ще влітку))) І сезон полуниці закінчився. Тому я почала експериментувати, і зробила наливки з малини і вишні. Саме вишнева прийшлася мені найбільше до смаку.

Тому тепер я не тільки варю варення з вишень і заморожую ягоду на зиму, а й, обов’язково, роблю вишневу наливку. Іноді — з заморожених ягід.

Отже переходимо до рецепту вишняку:

  1. Викладаємо вишні в банку чи дві, в залежності від маси. (Свіжі вишні попередньо миємо. Наш напій грати не буде, тому всі бактерії, які є на ягодах, нам ні до чого).
  2. Заливаємо ягоди горілкою. Не економте! З якісної горілки вийде і якісна наливка. Закриваємо кришкою.
  3. Ставимо настоюватися вишню в алкоголі на найсонячніше місце в квартирі, будинку, саду, веранді тощо. Вишня повинна купатися не тільки в горілці, а й в сонячних променях. В залежності від погоди, вона настоюватиметься приблизно 5-7 днів.
  4. Коли ягоди віддадуть рідині весь колір, і та стане насичено рубіновою, пора їх проціджувати. В окремій ємності у нас тепер буде алкогольна рідина (просто залишаємо тимчасово її десь у шафці), а вишні (віджимати їх не потрібно) засипаємо цукром і знову ставимо на сонце.
  5. Коли цукор під дією тепла на сонці повністю розтане (приблизно 2-3 дні, а залежності від погоди), зливаємо солодку рідину до першої — міцної. Поєднавшись, вони утворять ту саму вишневу наливку, яку ми і хотіли зробити.
Змішуємо обидві рідини в одній ємності, наш вишняк готовий

Змішуємо обидві рідини в одній ємності, наш вишняк готовий

Споживати можна в той же день! Вишні можна використати для випічки, чи навіть і просто зїсти. Така собі, справжня «п’яна вишня» виходить. Дуже смачно — з сиром.

Споживайте з розумом, щоб — на здоров’я!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.