Солоні огірки на зиму — найсмачніший рецепт

Солоні огірки на зиму — смачна популярна закуска, що додає смаку іншим стравам та радує сама по собі. Коли на городі огірки дозрівають у великих кількостях, а головне — не тільки огірки (бо чого у нас в садах/городах тільки не достигає влітку), часу на їх перероблювання катастрофічно не вистачає. Саме тому так цінуються швидкі рецепти, які вимагають нашого найменшого втручання. Дуже дякую за цей рецепт солених огірочків своїй тьоті Таня з Харківщини. Вони справді ну дуже смачні!

Солоні огірки на зиму

Солоні огірки на зиму

Інгредієнти для солених огірків

На трилітрову банку нам знадобиться:

  • приблизно 1,7-1,9 кг свіжих огірочків (в залежності від їх розміру і того, як тугенько ви ними наб’єте банку);
  • 80 мл кам’яної не йодованої солі;
  • 1,5 літра води;
  • спеції: лист хрону, або невеликий шматок корінця; велике суцвіття кропу разом з листям; 3-4 листочки смородини, 3-4 листочки вишні, 4-5 зубчиків часнику, перець горошком і духмяний (по 4-5 горошин).

Взагалі спеції можна варіювати на свій смак, але листя чи корінь хрону, каже тітка Таня, треба давати обов’язково, тоді огірочки будуть хрумкими навіть рік після засолювання. Хрумкість огіркам також дає дубове листя.

Дізнайтеся також, як маринувати огірки без стерилізації, і як зробити швидкі малосольні огірки.

Солоні огірки на зиму — рецепт приготування

Фішка цього рецепту солоних огірків — нікуди не треба поспішати. Вибрали чи купили огірочки? Помийте їх, залийте холодною водою і забудьте на… Тьотя Таня казала «на 5-6 годин», але якось стояли вони в мене добу і я тільки раз замінила воду… Нічого! Нормальні вийшли солоні огірки!

Наступний етап — складаємо огірки і спеції в банку. Банка — чисто вимита, стерилізувати непотрібно. Закриваємо звичайною пластмасовою кришкою і залишаємо знову на 10-12 годин. За цей час огірочки надихаються спеціями і заберуть їх божественний аромат собі.

Дуже зручно скласти огірки зі спеціями в банку ввечері, а зранку закип’ятити 1,5 літра води, в якій попередньо розвести 80 мл солі, і залити огірки цим окропом-розсолом.

Закриваємо герметичною кришкою — ідеально спеціальною пластмасовою, яку попередньо пару хвилин треба прокип’ятити, щоб вона стала еластичнішою і налізла на банку.

Коли солоні огірки на зиму схолонуть, ставимо їх на зберігання в холодильник або в погріб. Зберігатися такі огірочки можуть в прохолодному місці до року.

А чи знаєте ви, що квашені огірки в рази корисніші за свіжі? Читайте про це в нашій статті про користь огірків.

Натхнення!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.