Оладки — рецепт на дріжджах і воді

Це рецепт на випадок «мамо, а що у нас є смачненького?», а з «смачненького» — тільки гречка і пару кг макаронів 🙂 Якщо при цьому у вас знайдуться дріжджі, борошно, трошки цукру, солі і олії для смаження — можна за 20 хвилин зробити смачнющі пишні оладки, які нічим не поступаються оладкам на кефірі чи молоці. Як на мене, то навіть кращі, незважаючи на те, що вони готуються без яєць. Рецепт цих оладок буде дуже доречним до посту і до «веселих» часів карантину, коли зайвий раз до магазину йти не хочеться, а дітей чимось годувати треба. Баночка варення, ароматний чай, цікава книжка чи серіал — і, здається, що не все так погано в нашому королівстві!

Оладки — рецепт на дріжджах і воді

Оладки — рецепт на дріжджах і воді

Інгредієнти для оладок

  • 2 склянки пшеничного борошна (склянка 200 мл);
  • 1,5 склянки теплої води;
  • 1 ч. ложка сухих дріжджів;
  • 1 ч. ложка солі;
  • 1 ст. ложка цукру;
  • олія для смаження.

Спосіб приготування пісних оладок на дріжджах

Спосіб приготування цих оладок такий само простий, як і їх склад. Беремо миску, виливаємо в неї теплу воду, а туди — дріжджі, сіль, цукор. Перемішуємо. Залишаємо в спокої приблизно на 5 хвилин, щоб дріжджі повністю розчинилися.

Всипаємо дріжджі, сіль, цукор у теплу воду і чекаємо 5 хвилин, поки дріжджі розчиняться

Всипаємо дріжджі, сіль, цукор у теплу воду і чекаємо 5 хвилин, поки дріжджі розчиняться

Потім додаємо до рідини борошно. Для оладок з дріжджами я борошно не просіюю. Сучасні швидкодіючі дріжджі піднімуть тісто і без просіювання. Ретельно розмішуємо борошно з водою, накриваємо тісто для оладок рушничком, і залишаємо на підхід хвилин на 10.

Додаємо борошно до рідини, замішуємо тісто і залишаємо його на підхід на 10 хвилин

Додаємо борошно до рідини, замішуємо тісто і залишаємо його на підхід на 10 хвилин

Можемо починати смажити оладки. Я використовую для цього стару надійну сковорідку з чугуна, яка служила ще моїй бабусі. Кілька разів намагалася їй зрадити, але, як показав життєвий і кулінарний досвід, для оладок (і не тільки для них) ця стара сковорідка – найкращий варіант.

Тісто після того, як воно підійшло, більше не тривожимо і ні в якому разі не перемішуємо! Обережно з краю миски набираємо тісто ложкою і викладаємо на сковорідку, змащену рослинним маслом. Саме викладаємо, бо тісто на оладки на дріжджах має бути густим, як сметана. Не литися, а випадати з ложки.

Обережно з краю миски набираємо тісто ложкою і викладаємо на сковорідку, змащену рослинним маслом

Обережно з краю миски набираємо тісто ложкою і викладаємо на сковорідку, змащену рослинним маслом

Обсмажуємо оладки з двох сторін. Викладаємо їх спочатку на серветку, щоб забрати зайвий жир. Такі оладки, до речі, можуть взяти стільки олії, скільки ви їм дозволите, тобто багато. Але якщо їх смажити на сучасній сковорідці з анипригарним покриттям практично зовсім без олії, вони не будуть такими смачними.

Обсмажуємо оладки з двох сторін

Обсмажуємо оладки з двох сторін

Подаємо наші пісні оладки до столу гарячими. Мед, варення, мармелад, чай, кава чи компот — на ваш вибір!

Подаємо наші пісні оладки до столу гарячими

Подаємо наші пісні оладки до столу гарячими

З цих інгредієнтів виходить приблизно 16 оладок середнього розміру. Тобто вистачить для чаювання всієї родини (звичайно, якщо у вас не десятеро дітей 🙂 ).

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged , . Bookmark the permalink.