Це рецепт на випадок «мамо, а що у нас є смачненького?», а з «смачненького» — тільки гречка і пару кг макаронів 🙂 Якщо при цьому у вас знайдуться дріжджі, борошно, трошки цукру, солі і олії для смаження — можна за 20 хвилин зробити смачнющі пишні оладки, які нічим не поступаються оладкам на кефірі чи молоці. Як на мене, то навіть кращі, попри те, що вони готуються без яєць. Баночка варення, ароматний чай, цікава книжка чи серіал — і, здається, що не все так погано в нашому королівстві!
Спосіб приготування цих оладок такий само простий, як і їх склад. Беремо миску, виливаємо в неї теплу воду, а туди — дріжджі, сіль, цукор. Перемішуємо. Залишаємо в спокої приблизно на 5 хвилин, щоб дріжджі повністю розчинилися.
Приготуйте також смачні оладки з цибулі. Для цього рецепту треба тільки цибуля, манка і яйця.
Потім додаємо до рідини борошно. Для оладок з дріжджами я борошно не просіюю. Сучасні швидкодіючі дріжджі піднімуть тісто і без просіювання. Ретельно розмішуємо борошно з водою, накриваємо тісто для оладок рушничком, і залишаємо на підхід хвилин на 10.
Можемо починати смажити оладки.
Тісто після того, як воно підійшло, більше не тривожимо і ні в якому разі не перемішуємо! Обережно з краю миски набираємо тісто ложкою і викладаємо на сковорідку, змащену олією. Саме викладаємо, бо тісто на оладки на дріжджах має бути густим, як сметана. Не литися, а випадати з ложки.
Обсмажуємо оладки з двох сторін. Викладаємо їх спочатку на серветку, щоб забрати зайвий жир. Такі оладки, до речі, можуть взяти стільки олії, скільки ви їм дозволите, тобто багато. Але якщо їх смажити на сучасній сковорідці з антипригарним покриттям практично зовсім без олії, вони не будуть такими смачними.
Подаємо наші пісні оладки до столу гарячими. Мед, варення, мармелад, чай, кава чи компот — на ваш вибір!
З цих інгредієнтів виходить приблизно 16 оладок середнього розміру. Тобто вистачить для чаювання всієї родини.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.