Соромно зізнатися, але я ще до недавнього часу не вміла смажити оладки. На кефірі чи на дріжджах — байдуже, вони в мене не виходили. Тісто то занадто густе, то рідке, то підгорять, то сирі… Експериментувала без успіху з різними інгредієнтами і їх кількістю, поки мені на очі не трапився рецепт оладок на кефірі, яким і поділюся з вами в цій статті. Тепер оладки у мене завжди пишні, красиві і смачні. За цим рецептом, оладок на кефірі виходить приблизно 30 штук середнього (я б сказала, стандартного) розміру. Якщо вам стільки не треба, зменшіть пропорційно кількість складових.
Секрет 1 – просіяти борошно
Зазвичай, я не просіюю борошно при випічці. Я вважаю, що це «вчорашній день», але у випадку з оладками на кефірі таке не проходить. Може, це співпадіння, але коли я не просіюю борошно, оладки виходять не такими пишними.
Секрет 2 – сода в борошно
Як правило, при випічці ми соду «гасимо» оцтом, а якщо мова йде про олаки на кефірі, то – кефіром. Якщо ви хочете, щоб оладки на кефірі вийшли пишними, кладіть соду в просіяну муку, а не в кефір.
Отже – просіяли муку (спочатку 2,5 склянки), додали до муки соду.
Секрет 3 – нагрійте кефір
Дістали кефір з холодильника і на ньому замісили тісто на оладки? Забудьте про їх гарну форму і пишність! Кефір має бути теплим! Обов’язково. Нагрійте його приблизно до температури 40°С, не більше. Я нагріваю кефір не в мікрохвильовці, бо, бувало, він там закипав, а просто ставлю ємність з кефіром в більшу – з гарячою водою.
Отже – нагріли кефір, додали до нього яйце, сіль і цукор. Перемішали. Всипали поступово муку з содою. Замішуємо тісто. Воно має бути «негустим-нерідким».
Секрет 4 – дайте тісту на оладки відпочити
«Негусте-нерідке» тісто на оладки – це таке, щоб його можна було на сковорідку не виливати, а викладати лопаткою чи ложкою. Можливо, вам доведеться для цього додати ще борошна. Не бійтеся! І одразу замішуйте тісто до однорідності. Замісили? Дайте йому відпочити. Обов’язково! Хай постоїть хвилин 10-15, накрите рушничком. Після цього оладки на кефірі готові до смаження.
Секрет 5 – набираємо тісто з краєчку ємності і дуже обережно
Після того, як тісто відпочило, пиступаємо до випікання оладок на кефірі. Ні в якому разі не перемішуйте додатково тісто на оладки! Більше того, набирайте його ложкою дуже обережно — з краю ємності, щоб зайвий раз не потривожити.
Все, секрети пишних оладок закінчилися. Тепер смажимо оладки з обох боків на рослинній олії і викладаємо спочатку на серветку, щоб позбутися зайвого жиру, а потім – на тарілку. Можна снідати!
Додайте сметанки чи варення, зробіть чайку і… Смачного вам!
Спробуйте також приготовувати млинці з гарбузом або тісто на пиріжки на кефірі.
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.