Якщо ви хоч трохи знайомі з індійською кухнею, то слово «чатні» вам, напевне, багато про що говорить. Це, як правило, гострий соус з овочів, фруктів чи ягід, приправлений індійськими спеціями, який додають до різних страв. При цьому набір інгредієнтів може бути дуже різноманітним і поєднувати, здавалося б, те, що поєднувати не можна. В цій публікації пропонуємо рецепт чатні з соку вишень, яким поділилася з нами Людмила Воропаєва, вже добре відома читачам ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ своїми цікавими і водночас простими рецептами зі смаком літа.
З перцем чілі не переборщіть. Взагалі-то, індійці кажуть, що чатні має бути таким гострим, що його неможливо їсти, і таким солодким, що від нього не можна відірватися. Але індійці генетично пристосовані до таких гострих страв, а у нас інші реалії. То ж постійно пробуйте соус чатні в процесі приготування на смак, і робіть його таким гострим і таким солодким, як подобається саме вам.
Отже, для приготування соусу з вишневого чи інших ягід соку беремо його 300 мл, додаємо 2 столові ложки оцту і 2 столові ложки цукру та проварюємо на повільному вогні 10 хвилин.
В іншій каструлі з товстим дном починаємо чаклувати далі. Вмикаємо вогонь на максимум. На дно каструлі виливаємо оливкову олію (2 ст.ложки), додаємо імбир, чорний перець і гвоздику, сіль і зерна гірчиці, паличку кориці і перець чілі.
Всі ці інгредієнти, постійно помішуючи, смажимо, поки зерна гірчиці не почнуть тріщати. В цей момент додаємо дрібно порізану цибулю і продовжуємо смажити ці складові чатні, поки цибуля не набуде золотистого кольору. Людмила в своєму рецепті використала червону цибулю Ред Барон, але і звичайна ріпчаста підійде. Слідкуємо, щоб цибуля не підгоріла, бо так можна легко зіпсувати смак чатні.
Потім додаємо в каструлю проварений попередньо сік і варимо на малому вогні все разом, поки соус не стане таким густим, як вам треба. Зазвичай, достатньо 10-15 хвилин. Пробуємо. Коректуємо. В рецептах чатні можна використати і будь-які інші спеції – карі, кумин, лавровий лист, мускатний горіх… В чатні додають лимон, горіхи, томатну пасту, зелень, часник… Не бійтеся фантазувати! Людмила в кінці приготування додає до свого чатні трохи желе з малини (поки нам його рецепт не відкрила 🙂 ).
Приготуйте також ароматний сливовий соус на зиму.
Гарячий соус слід розлити по стерилізованих баночках (зручно – в баночки з кришками, які викручуються). Коли вихолонуть, зберігати в холодильнику. Найкраще, на думку Людмили, такий соус чатні своїми руками смакує з м’ясними стравами. Спробуйте його до закуски з фаршу на цибулевій подушечці.
Людмила Воропаєва: “Чатни можно и зимой делать. Но для этого надо иметь замороженные фрукты или ягоды. Обычно я замораживаю их так: свежие пропускаю через блендер с добавлением сахара, процеживаю малину и клубнику для отделения косточек. Разливаю в формочки для льда. Потом по мере необходимости использую. В том числе и для чатни. Но зимний чатни, как правило, с чесноком.”
Можливо, ви маєте свої цікаві рецепти соусів з ягід чи фруктів. Будемо вдячні, якщо поділитеся рецептами в комментарях до статті.
Рецепт і фото Людмили Воропаєвої,
Спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.