Соус песто — простий рецепт з доступних продуктів

Песто — популярний соус італійської кухні на основі оливкової олії, базиліка і сиру. Впевнена, багато з вас його куштували. В моєму особистому рейтингу він один з найсмачніших. Я не берусь говорити за автентичний рецепт, але найбільш популярним варіантом приготування песто є поєднання базиліку, кедрових горішків та сиру Пармезан. Перелік, якщо чесно, не дуже бюджетний (як і вартість готового соусу в магазині). Проте це зовсім не означає, що страви з цим соусом мають бути рідким явищем на нашій кухні, адже будь-які інгредієнти можна адаптувати під свої реалії. Тому і соус песто у нас сьогодні вийшов «по-домашньому». У цьому рецепті песто ми замінили дорогі кедрові горіхи на кеш‘ю, а пармезан на більш бюджетний сир. Всі інші інгредієнти досить доступні. Результат мене не розчарував, тому пропоную і вам приготувати соус песто за таким простим рецептом.

Соус песто, фото

Соус песто по-домашньому

Інгредієнти для соусу песто

  • 2-3 пучки базиліку;
  • 1-1,5 ст. л. кеш‘ю;
  • 1 зубчик часника;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • 20-25 г твердого сиру (схожого на Пармезан);
  • сіль;
  • лимонний сік.

Соус песто — рецепт приготування

Промиваємо базилік під холодною водою. Якщо стеблі легко ламаються, їх також можна додати. Якщо вони волокнисті та не хрумкі — беремо тільки листочки. Обов’язково просушуємо папером або рушником. Відправляємо в чашу блендера. До речі, меншу частину базиліку можна замінити на петрушку, буде також вдале поєднання.

Додаємо горіхи. Можна спробувати волоський горіх, фундук або мигдаль. Мені ж здається найбільш доречним в домашньому варіанті песто саме кеш‘ю. Горіхи мають бути підсушеними, в ідеалі — трошки просмажені.

Подрібнюємо ножем сир та додаємо в чашу. Важливо брати сир, який має виразний смак (орієнтуйтесь на пармезан). Я взяла литовський твердий сир «Джугас», його часто можна знайти на знижках у популярних супермаркетах, може й вам попадеться. Саме його я часто використовую як заміну пармезану у своїх рецептах.

Часник я пропоную додавати поступово, щоб він доповнював смак соусу без зайвої гостроти. Почніть з половинки маленького зубчика.

Додаємо якісну оливкову олію, трошки лимонного соку. Збиваємо інгредієнти соусу песто.

Професійні кухарі рекомендують збивати інгредієнти поступово, починаючи з горіхів, я ж роблю домашній варіант, тому підхожу до цього простіше та збиваю все разом. Куштуємо та регулюємо соус на смак, додаємо сіль.

Соус песто по-домашньому готовий. Він ідеально підійде до макаронів (пасти), сендвічів, рулетів з лаваша, яєчні та й до багатьох інших страв.

Якщо любите італійську кухню, вам сподобається рецепт канелоні з сиром і м’ясним фаршем.

Соус песто, фото

Соус песто по-домашньому готовий

Приготуйте також тісто на піцу за рецептом кулінарної книги «Італійська кухня».

 

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.