Чатні — соус родом з Індії, який останнім часом знаходить все більшу кількість прихильників і у нас. Поєднують чатні з різними видами м’яса і не тільки, навіть з сиром. Для його приготування використовують різноманітні овочі, фрукти та прянощі. Рецептів приготування соусу чатні існує безліч. Ми сьогодні зробимо чатні з буряка. Головне в його приготуванні — довіряти своїм смаковим відчуттям! Отже, приступимо.
Що стосується фруктового оцту, то я використовую свій, полуничний. Але можна взяти й просто яблучний оцет.
Раніше ми вже готували «Індійський соус чатні з вишневого соку». Спробуйте!
Фрукти та овочі миємо, чистимо та нарізаємо в довільному порядку. Мені подобається нарізати соломкою, але це не принципово насправді. Не раджу робити це на тертці, оскільки виділиться багато соку, і складно буде уварити його.
Знімаємо цедру з одного апельсину та вичавлюємо сік з лимонів та апельсинів.
У ємність з товстим дном наливаємо оливкову олію або рослинну олію без запаху, нагріваємо і додаємо всі фрукти та овочі одразу.
Додаємо спеції, сіль, цукор. Тепер найголовніше — на повільному вогні варимо наш соус не менше ніж годину. Треба відзначити, що якщо ви плануєте використовувати соус виключно до м’яса, то не слід збільшувати кількість цукру. А ось якщо це буде чатні до сиру, то можна дати цукру і більше.
Про спеції. Я обов’язково використовую зерна гірчиці і карі, перець чилі. Орієнтуйтеся на свій смак.
Що стосується свіжої зелені. Хвилин за 10 до готовності вводимо пучок зелені, або поміщаємо її в марлевий мішечок. Після готовності чатні дістанемо зелень – вона виконала свою роль і більше не потрібна.
Ось так виглядає наш соус після 1 години томління. Частина рідини пішла і він злегка загустів. Можна трохи, злегка, перебити його занурювальним блендером для надання білш однорідної маси, з меншими шматочками.
І запам’ятайте, чатні — це той випадок, коли ви можете творити та робити свій власний соус, зі своїми добавками та спеціями, ви можете змінювати рецептуру. Правда, якщо використовуєте буряк, то час приготування все одно залишається близько години.
Розкладаємо наш чатні по стерилізованих баночках. Зберігаємо в прохолодному приміщенні. Смак чатні розкриється через місяць, коли смак буряка стане зовсім непомітним.
Приготуйте також смачну і яскраву пасту з буряковим соусом.
Спробуйте соус чатні разом з домашнім хлібом без замісу.
Смачного!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.