Домашні пироги — 5 рецептів на кожен день

В цій статті піде мова саме про рецепти пирога, а не пиріжків. Того самого пирога, з яким можна не тільки чаю попити, але й просто добряче перекусити чи навіть наїстися. Це несолодкі пироги, які на моїй кухні завоювали особливу популярність, бо готуються швидко і просто з мінімального набору продуктів. Думаю, кожен читач серед цих рецептів знайде пиріг собі до смаку, бо всі вони різні: з дріжджового, пісочного та листкового тіста; з куркою, картоплею, капустою, рибою чи томатами. Вибрати є з чого! А об’єднує всі ці 5 рецептів пирога їх насичений смак і аромат.

Рецепти пирога, фото

Прості рецепти пирога на кожен день

1. Рецепт пирога на дріжджовому тісті з капустою

Родзинка цього рецепту пирога — дріжджове тісто. Воно вам так сподобається, що ви будете робити з нього й іншу випічку, навіть солодку. На наступний день пиріг на цьому дріжджовому тісті зовсім не черствіє — перевірено! Хоча навряд чи він у вас долежить до наступного дня — ну дуже смачний!

Інгредієнти для пирога з капустою

Для тіста:

  • 250 мл молока;
  • 1 яйце;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 2 ч.л. солі;
  • 500 г борошна;
  • 50 г вершкового масла;
  • 50 мл олії;
  • 2 ч. л. сухих дріжджів.

Для начинки:

  • 400 г свіжої капусти;
  • 1 середня морквина;
  • 1 середня цибулина;
  • 3 ст. л. олії;
  • 1 ст.л. томатної пасти (можна замінити кетчупом);
  • сіль, чорний перець — до смаку.

Рецепт пирога на дріжджовому тісті, фото

Рецепт пирога на дріжджовому тісті з капустою

Рецепт приготування пирога на дріжджовому тісті

Прочитайте інструкцію на пакуванні ваших дріжджів, можливо, їх треба спочатку додавати в молоко з цукром і давати їм трохи часу на активацію. Я, зазвичай, використовую дріжджі, які треба додавати одразу до борошна.

Отже, змішуємо всі сухі інгредієнти для тіста, але борошна беремо трохи менше — 400 г.  Додаємо яйце і молоко і замішуємо тісто. Вимішуємо, поки воно не стане відставати від стінок посудини. Вливаємо в тісто олію і вершкове масло (можна розтопити в мікрохвильовці або дати розтанути природним чином, завчасно діставши з холодильника), додаємо поступово залишені 100 г борошна і ще раз добре вимішуємо тісто. Борошна може піти трохи більше чи менше. Орієнтуйтеся по тісту. Воно має бути м’яким і не липнути до рук.

Накриваємо посудину з тістом рушником і залишаємо на підхід години на дві. За цей час воно має збільшитися приблизно вдвічі. А ми тим часом зробимо начинку.

Чистимо всі овочі. Цибулю дрібно нарізаємо ножем, моркву — на крупну тертушку, капусту — шинкуємо ножем. Підсмажуємо на олії спочатку моркву з цибулею (підсоливши, щоб овочі пустили сік) до золотистого кольору цибулі, додаємо до них капусту, томатну пасту, сіль, перець і тушкуємо на малому вогні до готовності капусти. Можна додати до овочів трохи води, але не зробіть з начинки для пирога за цим рецептом «кашку»!

Обминаємо тісто, що вже підійшло, і ділимо його на дві частини. Розкатуємо першу в коло чи прямокутник, в залежності від розмірів вашої духовки, і викладаємо на неї начинку. Розкатуємо другу частину тіста і вкриваємо пиріг зверху, защипуємо краї. Робимо невеликі розрізи ножем, 3-4, щоб виходило повітря.

Випікаємо пиріг на дріжджовому тісті приблизно 30 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці.

Детальний опис з фото приготування цього пирога дивіться за наступним посиланням Пиріг на дріжджовому тісті з капустою.

2. Пиріг з куркою на пісочному тісті

Рецепти пирога на пісочному тісті дуже популярні, адже готуються швидше, як пироги на дріжджовому тісті, а на смак… Тут важко порівнювати, які пироги кращі. Пироги на пісочному тісті просто інші, але однозначно дуже смачні. Особливо цей рецепт відкритого пирога з куркою і сиром сулугуні. Це не просто смачно — це насолода!

Рецепт пирога з куркою, фото

Пиріг з куркою на пісочному тісті

Інгредієнти для пирога з куркою

Для тіста:

  • 200 г пшеничного борошна;
  • 1,5 ч. л. розпушувача;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 0,5 ч. л. цукру;
  • 3 ст. л. води;
  • 2 ст. л. майонезу 67 % жирності;
  • 50 г вершкового масла кімнатної температури;
  • 1 яйце.

Для начинки:

  • 500 г курячого філе;
  • 250 г сиру “Сулугуні”;
  • 1 помідор;
  • 200 мл вершків;
  • 1 середня цибулина;
  • Часник, спеції — до смаку;
  • олія — для обсмажування.

Рецепт приготування відкритого пирога з куркою

Це дуже простий рецепт пирога, з яким впорається і кулінар-початківець. Щоб зробити тісто, треба просто змішати в одній посудині всі інгредієнти для тіста. Руками гарно вимішуємо тісто, поки воно не буде липнути до рук. Замотуємо його в харчову плівку, або просто кладемо в чистий харчовий пакетик і кладемо на пів години в холодильник. Якщо тісто на пиріг полежить в холоді довше — не страшно.

А поки робимо начинку для пирога. М’ясо курки нарізаємо кубиками, цибулю — дрібно ріжемо ножем. Підсмажуємо цибулю на сковорідці до золотистого кольору. Додаємо трохи подрібненого часнику. Відправляємо на сковорідку шматочки філе, та обсмажуємо його разом з цибулею, поки не випарується вся рідина.

Помідор обдаємо окропом, так з нього легко можна зняти шкірку, після чого ріжемо томат дрібними кубиками. Сулугуні натираємо на крупній тертці. Сир може бути й іншим, головне — щоб він гарно запікався. Змішуємо помідор з сиром і додаємо до них вершки. Додаємо сіль (пробуємо на смак)

Дістаємо тісто на пиріг з холодильника і розкатуємо його по розміру форми з урахуванням бортиків. Переносимо за допомогою качалки у форму. Її краще застелити пергаментом, якщо вона металева. Якщо силіконова — не потрібно навіть змащувати.

Викладаємо на тісто спочатку курку, а зверху — заливку з помідора та сулугуні. Відправляємо пиріг в духовку на 30 хвилин. Температура випікання – 180 градусів. Готовий пиріг за цим рецептом має золотисту апетитну скоринку. Подавати до столу можна як гарячим, так і охолодженим.

Детальніший опис приготування пирога за цим рецептом дивіться за посиланням Пиріг з куркою на пісочному тісті.

3. Рецепт відкритого пирога з рибою

Кіш з рибою, а саме так називають відкритий пиріг — кіш — це мій улюблений рецепт пирога. По-перше, люблю рибу, у всіх її варіаціях, по-друге, цей пиріг в моїй сім’ї їсть навіть син, в якого «рибу впихнути» практично неможливо. Святковий рецепт пирога передбачує використання філе лосося (я купую на базарі для цього дрібні шматочки лосося, які коштують значно дешевше стейків), а як рецепт на кожен день можна робити цей пиріг з хеком. Виходить також дуже смачно.

Рецепт пирога з рибою, фото

Відкритий пиріг з лососем

Інгредієнти для пирога з лососем

Для тіста:

  • 180 г борошна;
  • 85 г вершкового масла;
  • 1 яйце;
  • 1 ст. л. води;
  • 1/4 ч.л. розпушувача.

Для начинки:

  • 200 г фаршу з риби;
  • 150 г цибулі;
  • 2 курячих яйця;
  • 100 мл вершків;
  • 20 г крохмалю;
  • 1 ч. л. копченої паприки;
  • 20 г вершкового масла для смаження цибулі;
  • 20 г пармезану чи іншого твердого сиру для посипки;
  • сіль, перець — до смаку, петрушка чи інша зелень для посипки.

Рецепт приготування пирога з рибою

Змішуємо всі інгредієнти для тіста (масло — кімнатної температури) і вимішуємо тісто руками. Воно має бути м’яке й еластичне. Кладемо його в холодильник, як мінімум, на пів години.

Для начинки спочатку обсмажуємо подрібнену цибулю на вершковому маслі до золотистої скоринки. Кладемо в блендер всі інші  продукти для начинки разом з обсмаженою цибулею і перемелюємо до однорідності. Солимо, перчимо, додаємо улюблені спеції чи трави.

Дістали тісто з холодильника і розкатали за розміром форми. Викладаємо тісто у форму, виливаємо начинку, посипаємо зверху твердим сиром, що натерли на тертушці. Випікаємо пиріг з рибою в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 25 хвилин.

Детальний рецепт з фото відкритого рибного пирога дивіться за посиланням Кіш з лососем — відкритий рибний пиріг.

4. Пиріг з картоплею і куркою

Рецепт пирога з куркою і картоплею настільки поживний, що ним легко можна замінити повноцінну вечерю і не залишитися голодним. А готується він дуже просто.

Пиріг з картоплею, рецепт з фото

Пиріг з картоплею і куркою

Інгредієнти для пирога з картоплею

Для тіста

  • 100 г вершкового масла;
  • 200 г сметани;
  • 1 яйце;
  • 2 склянки борошна пшеничного;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • ½ ч. л. солі.

Для начинки

  • 2 яйця;
  • 300 г курячого філе;
  • 3 середні картоплини;
  • 1 цибулина;
  • 120 г твердого сиру.

Пиріг з картоплею і куркою — рецепт приготування

До борошна додаємо розпушувач і сіль, а в іншій місткості змішуємо розтоплене масло, сметану і 1 яйце. Потім поєднуємо продукти в одній мисці і замішуємо тісто на пиріг. Розкатуємо тісто товщиною приблизно в 1 см та вкладаємо його у форму. Форма має бути чимала — не менше 21 см, а краще — більше. Тоді тісто гарантовано пропечеться. Тісто на дні форми треба в кількох місцях проколоти виделкою, щоб низ пирога не деформувався.

Робимо начинку. Ріжемо дрібно куряче філе, додаємо до нього подрібнену цибулю, солимо. Сиру картоплю натираємо на тертку, додаємо до курки. Розбиваємо в цю суміш 2 яйця і гарно перемішуємо. Викладаємо начинку у форму. Зверху засипаємо натертим сиром.

Випікаємо пиріг з куркою і картоплею за цим рецептом у духовці при 180 градусах приблизно годину.

Фото процесу приготування цього пирога дивіться за посиланням Пиріг з куркою і картоплею під апетитною сирною скоринкою.

5. Рецепт пирога на листковому тісті з томатами

Цей рецепт пирога приготувати, мабуть, найпростіше, бо він не потребує роботи з тістом — використати можна куплене в магазині листкове. Завжди тримайте в морозильній камери заморожене листкове тісто про запас, тоді цей пиріг з томатами можна буде готувати завжди, коли захочеться чогось смачненького, а часу зовсім обмаль.

Пиріг на листковому тісті, рецепт з фото

Рецепт пирога на листковому тісті з томатами

Інгредієнти для пирога з томатами

  • томати (сливки або чері) – 600 г;
  • цибуля – 250 г;
  • листкове тісто – 500 г;
  • 2 ст. л. коньяку;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • суміш сухих трав, сіль;
  • сир Пармезан — за бажання.

Приготуйте також смачний пастуший пиріг за традиційним англійським рецептом.

Пиріг з помідорами — рецепт приготування

Спочатку дістаємо листкове тісто з морозилки й, поки воно розморожується, чаклуємо над начинкою пирога.

Томати мають бути або сливки, або іншого сорту, але злегка недозрілі. Якщо вони дуже соковиті, пиріг буде занадто вологий.

Розрізаємо помідори навпіл, посипаємо їх сіллю, сухими травами і ставимо запікатися в духовку при 180 градусах. Вони мають стати м’якими. На це піде приблизно 15-20 хвилин. А ми поки обсмажуємо цибулю, нарізану напівкільцями — обсмажуємо її до золотистого кольору, а в кінці додаємо коньяк і ще тушкуємо буквально хвилину.

Форму вистеляємо пергаментом і викладаємо на нього запечені помідори. Зверху — обсмажену цибулю. Накриваємо начинку листковим тістом. Робимо в ньому проколи виделкою. Відправляємо у духовку, розігріту до 180 градусів. Випікаємо приблизно 20 хвилин. Тісто має засмажитися до золотистого кольору.

Трохи охолоджений пиріг перевертаємо за допомогою тарілки. Томати перед подачею можна посипати потертим пармезаном чи подібним сиром. Найкраще пиріг з томатами за цим рецептом смакує охолодженим.

Деталі рецепту — за посиланням Пиріг з томатами на листковому тісті.

Дорогі читачі! Сподіваємося, що рецепти пирогів, які так полюбилися на кухні ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ, принесуть задоволення і вам. Будьте здорові!

Натхнення!

ЗЕЛЕНА САДИБА.