Картопляне пюре із м’ясом — дуже звичне поєднання для українців. Мабуть, саме тому традиційна страва британської кухні нам так сподобалась. Уявіть собі ніжне приправлене м’ясо в ароматному соусі під подушкою м’якого картопляного пюре, яке просто тане у роті… Цю страву називають пастуший пиріг, або вівчарський пиріг (в оригіналі ‘shepherd’s pie’), а також сільський пиріг (приблизний переклад з ‘cottage pie’). Різниця між пастушим (вівчарським) та сільським – у м’ясі. Для першого обирають баранину або ягнятину, а для другого — яловичину, індичку або інше м’ясо.
Залежно від регіону, де готують цей м’ясний пиріг, існують різні версії походження та особливості приготування, але загалом це страва із залишків від попереднього обіду, яку готували із доступних інгредієнтів селяни та, зокрема, вівчарі. Останні брали такий м’ясний пиріг з собою у поле, щоб з’їсти його на обід. Сьогодні це дуже популярна страва, яка зустрічається чи не в кожному англійському пабі.
Для картопляної основи:
Для приготування цього пирога можна використати залишки картопляного пюре після свята чи картоплі, відвареної раніше.
Для начинки:
В оригінальному рецепті британського пастушого пирога використовують ще сухе вино і вустерський соус при приготуванні начинки. Але я спростила рецепт і обійшлася без цих інгредієнтів.
Готуємо картопляне пюре. Враховуйте, що пюре має вийти ніжним, але досить густим. Розтоплюємо вершкове масло, кладемо його до картоплі разом зі сметаною та доводимо до стану пюре. Даємо йому трохи охолонути та додаємо жовток. Змішуємо до однорідності. Куштуємо на смак — за необхідності солимо.
Смажимо фарш. Я обрала цього разу індичий. Гарно смакує і курячий, і свиний. Розігріваємо сковорідку (на суху) і коли вона буде гаряча, додаємо фарш цільним шматком. Лопаткою притискаємо його та робимо щось схоже на стейк. Обсмажуємо з однієї сторони та лопаткою перевертаємо на іншу сторону. Таким чином м’ясо підрум’яниться (карамелізується) та виділить жир.
Ми маємо ще кілька смачних рецептів несолодких пирогів. Переходьте за посиланням і спробуйте!
Тепер лопаткою подрібнюємо цей «млинчик» та обсмажуємо до готовності. При цьому приправляємо: додаємо сіль, чорний перець, я ще додала сушений часник та копчену паприку. Перекладаємо фарш у миску та поки відставляємо.
Готуємо овочі на тій самій сковорідці (не миємо після смаження фаршу). Нагріваємо оливкову олію на сковороді, кладемо 2 зубчики часнику (попередньо придавлюємо їх ножем) та обсмажуємо з обох боків. Після того, як часник підрум’яниться, забираємо його зі сковорідки, а в цій олії підсмажуємо цибулю та інші овочі, заправляємо спеціями.
Цього разу я додала до смажених овочів заморожену овочеву суміш, яка складається з цибулі порей, моркви та зеленого горошку. В класичних рецептах найчастіше зустрічається цибуля, морква, селера, гарбуз та горошок. Ви ж можете використати щось інше, а можете, крім цибулі і моркви, взагалі більше ніяких овочів не додавати до фаршу.
Вам сподобається рецепт молодої картоплі запеченої в борошні. Бо це дуже просто і смачно.
Додаємо до овочів фарш, томатний соус або пасту. Перемішуємо та прогріваємо на середньому вогні, даємо інгредієнтам «подружитись». На цьому етапі також додають вустерський соус, якщо у вас є, додайте (я готую без нього).
Беремо форму для запікання. Я раджу використовувати знімну форму (на головному фото для публікації — пастуший пиріг, випечений у формі, бортики якої знімаються; пиріг виходить, ніби торт, його легко нарізати). Якщо випікати пиріг у звичайній скляній формі, то нарізати на шматки його можна буде тільки всередині форми. Але на смак це ніяк не впливає.
Змащуємо форму вершковим маслом. Ділимо пюре навпіл. Викладаємо першу частину у форму та розрівнюємо. Викладаємо на картоплю фарш. Зверху викладаємо другу частину пюре і посипаємо зверху пиріг тертим сиром.
В розігріту до 180 градусів Цельсія духову шафу відправляємо пастуший пиріг запікатися. Випікаємо пиріг 30-35 хвилин, залежно від особливостей вашої духовки. Наприкінці можна змінити режим на гриль або подібний, щоб сирна скоринка підрум’янилась.
Даємо пирогу охолонути та схопитись. Гарячим, прямо із духовки, пиріг буде складно розрізати.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.