Пастуший пиріг — ситний обід із картоплі та м’яса

Картопляне пюре із м’ясом — дуже звичне поєднання для українців. Мабуть, саме тому традиційна страва британської кухні нам так сподобалась. Уявіть собі ніжне приправлене м’ясо в ароматному соусі під подушкою м’якого картопляного пюре, яке просто тане у роті… Цю страву називають пастуший пиріг, або вівчарський пиріг (в оригіналі ‘shepherd’s pie’), а також сільський пиріг (приблизний переклад з ‘cottage pie’). Різниця між пастушим (вівчарським) та сільським – у м’ясі. Для першого обирають баранину або ягнятину, а для другого — яловичину, індичку або інше м’ясо.

М’ясний пиріг на тарілці

Пастуший пиріг

В залежності від регіону, де готують цей м’ясний пиріг, існують різні версії походження та особливості приготування, але загалом це страва із залишків від попереднього обіду, яку готували із доступних інгредієнтів селяни та, зокрема, вівчарі. Останні брали такий м’ясний пиріг з собою у поле, щоб з’їсти його на обід. Сьогодні це дуже популярна страва, яка зустрічається чи не в кожному англійському пабі.

Інгредієнти для пастушого пирога

  • 1,1 кг картоплі;
  • 500-600 г м’ясного фаршу;
  • 70-80 г вершкового масла + трохи для змащування форми;
  • 1-2 ст. л молока, вершків або сметани;
  • 1 цибулина;
  • 1 морквина (інші овочі за бажанням);
  • 3 зубчики часнику;
  • 2-3 ст. л томатного соусу чи пасти (залежить від концентрації);
  • пів склянки червоного сухого вина (за бажанням);
  • 1 ст. л вустерського соусу (за бажанням);
  • 1 яєчний жовток;
  • 2 ст.л оливкової олії;
  • 40-50 г сиру (для посипки);
  • сіль, перець та інші спеції на смак (у мене — копчена паприка, сушений часник, сушений розмарин).

Пастуший пиріг — рецепт приготування

Очищуємо картоплю, розрізаємо на однакові частинки, щоб вона швидше відварилась. Відварюємо картоплю у підсоленій воді до м’якості. Зливаємо воду, залишаючи трохи у чашці. Також можна картоплю відварювати у мундирах, а потім почистити.

Мнемо картоплю у пюре. Підігріваємо молоко чи вершки, або ж беремо сметану, додаємо до картоплі. Я додала 1 ст. л сметани. За необхідності додаємо трошки води, яку залишили. Враховуйте, що пюре має вийти ніжним, але досить густим. Розтоплюємо вершкове масло, додаємо до картоплі та перемішуємо. Даємо пюре трохи охолонути та додаємо жовток. Змішуємо до однорідності. Куштуємо на смак — за необхідності додаємо сіль.

Смажимо фарш. Я обрала індичий. Розігріваємо сковорідку і коли вона буде гаряча, додаємо фарш цільним шматком. Лопаткою притискаємо його та робимо щось схоже на стейк. Обсмажуємо з однієї сторони та лопаткою перевертаємо на іншу сторону. Таким чином м’ясо підрум’яниться (карамелізується) та виділить жир.

Ми маємо ще кілька смачних рецептів несолодких пирогів. Переходьте за посиланням і спробуйте!

Тепер лопаткою подрібнюємо цей «млинчик» та обсмажуємо до готовності. При цьому приправляємо: додаємо сіль, чорний перець, я ще додала сушений часник та копчену паприку. Перекладаємо фарш у миску та поки відставляємо. Готуємо овочі на тій самій сковорідці (з залишками від смаження фаршу). На цьому етапі ставимо духову шафу на розігрів.

Подрібнюємо цибулю та моркву. Нагріваємо оливкову олію на сковороді, додаємо 2 зубчики часнику (попередньо придавлюємо їх ножем) та сухі трави. Після того, як часник підрум’яниться, забираємо його зі сковорідки. Підсмажуємо цибулю, додаємо інші овочі та приправляємо. В моєму випадку – це заморожена овочева суміш, яка складається з цибулі-порей, моркви та зеленого горошку. В класичних рецептах найчастіше зустрічається цибуля, морква, селера, гарбуз та горошок. Ви ж можете адаптувати під себе.

Додаємо до овочів фарш та червоне вино, томатний соус або пасту. Я додала 3 ст. л соусу «Лечо». Перемішуємо та прогріваємо на середньому вогні, даємо інгредієнтам поєднатись, а вину – випаруватись. На цьому етапі також додають вустерський соус, якщо у вас є, додайте (я готую без нього).

В рецептах від іноземних шефів зазвичай викладають фарш, а зверху пюре. Я ж звикла до варіанту з фаршем посередині, тому зупиняюсь на цій консистенції соусу. В іншому варіанті можна додавати ще бульйон або воду, та «загустити» соус борошном.

Беремо блюдо для запікання. Розрізаємо зубчик часнику навпіл і зрізаною частиною натираємо внутрішню поверхню блюда. Після часнику натираємо стінки маслом. Ділимо пюре навпіл. Викладаємо першу частину у блюдо та розрівнюємо. Викладаємо на картоплю фарш. Зверху викладаємо другу частину пюре. Для цього викладаємо ложкою спочатку в різні місця купки пюре, а потім їх обережно, щоб не перемішати із соусом, розрівнюємо. Зверху робимо виделкою смужки по всій поверхні та кладемо маленькі шматочки масла.

Якщо ви зупинились на двох шарах, фарш із соусом можна викладати у блюдо без натирання маслом.

В розігріту до 180 градусів Цельсія духову шафу відправляємо пастуший пиріг запікатися. Тим часом натираємо сир на тертушку (я обрала твердий козячий). Випікаємо пиріг 20 хвилин, після цього посипаємо верх сиром та випікаємо ще 10-15 хвилин. Загалом пиріг випікається 30-35 хвилин, в залежності від особливостей вашої духовки. Наприкінці змінюємо режим на гриль або подібний, щоб сирна скоринка підрум’янилась. Готово!

Готовий пастуший пиріг у формі для запікання

Пастуший пиріг готовий

Даємо пирогу охолонути та схопитись. Гарячим, прямо із духовки, пиріг буде складно розрізати.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.