Пиріг з капустою на дріжджовому тісті – смачна і проста в приготуванні домашня випічка, яка по силам навіть кулінарам-початківцям. Як правило, молоді господині бояться братися за дріжджове тісто, бо воно не завжди виходить. Але, насправді, ніяких особливих секретів у приготуванні випічки на дріжджах немає. Тим більше, що сучасні сухі дріжджі, якщо їх термін придатності дійсний, однозначно, виконають свою роботу на відмінно. А щоб тісто точно вдалося, треба вибрати «правильний» рецепт. Як ось цей, наприклад.
Дріжджі розчиняємо в теплому молоці з цукром і залишаємо в спокої до активізації. Коли з’явитися стійка «шапочка» піни, додаємо приблизно 400 грамів борошна, сіль, яйце і замішуємо тісто. Вимішувати треба до того стану, поки воно не почне відставати від стінок.
Додаємо м’яке вершкове масло і рослинну олію і продовжуємо вимішувати, додаючи борошно. Його може піти менше або більше. Головний показник «правильного» тіста на цей пиріг з капустою – тісто виходить м’яким і не прилипає до стінок.
Поставимо тісто в тепле місце на підхід години на дві. За цей час воно має збільшитися в розмірах приблизно вдвічі. А ми тим часом приготуємо начинку.
Приготуйте також пиріг з капустою на пісному дріжджовому тісті. Він буде не менш смачним і пухким!
Цибулю подрібнюємо, моркву тремо на крупній тертці і злегка обсмажуємо овочі на олії. Додаємо дрібно порізану капусту. Солимо, перчимо, кладемо томатну пасту і доводимо нашу начинку для пирога на дріжджовому тісті з капустою до готовності на маленькому вогні.
Після охолодження начинки додаємо до неї порубане варене яйце. За бажання можна додати і підсмажені гриби.
Розділяємо тісто на дві частини. На деко кладемо папір для випічки і розкачуємо тісто у формі прямокутника. Кладемо начинку.
Дивіться також інші рецепти пирога за посиланням.
Зверху — другу частину тіста і защипуємо краї. Якщо є натхнення, можна прикрасити пиріг з капустою зверху на свій розсуд. Змащуємо пиріг сумішшю жовтка і рослинного масла. Випікаємо в розігрітій духовці близько 30 хв при температурі 180 градусів до золотистого кольору.
Смачно дуже! Капусту можна використовувати як свіжу, так і квашену. З квашеною капустою такий пиріг робити ще швидше, адже економиться час на подрібнення капусти. Томатну пасту можна замінити на томатний сік.
Якщо любите рецепти з капустою, подивіться рецепт запіканки з капустою. Смачна і проста в приготуванні закуска на кожен день.
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.