Чому моя полуниця ніколи не хворіє сірою гниллю

У мене три шестиметрові грядки з полуницею. Виходить 18 квадратних метрів. Існують ці гряди десять років. Кущі я, звичайно, обновляю. Раніше, коли травень і червень були сухими, я знімала зі своєю «плантації» два відра смачних ягід і ще піввідра ягід, вкритих сірою гниллю. Якщо початок літа був дощовим, то мені діставалося два відра сірої гнилі і тільки піввідра стиглої полуниці. Прикро ділитися урожаєм з якоюсь гниллю! Я почала атаку на цю бяку. Принципово – народними засобами і агроприйомами. Отже, крок за кроком – чому моя полуниця ніколи не хворіє сірою гниллю.

Чому моя полуниця ніколи не хворіє сірою гниллю

Чому моя полуниця ніколи не хворіє сірою гниллю

1. Світло і повітря

Я спиляла гілки старої яблуні, що прикривають полуницю від сонечка з південного боку. Прибрала кущі агрусу, що загороджують плантацію із заходу (у нас звідти переважно вітри). До речі, гниль іноді і до цього агрусу добиралася теж.
Поставила собі завдання: ніяких бур’янів і зарослих міжрядь. Кожен кущ повинен провітрюватися максимально. Міжряддя косити нескладно, можна і лінолеумом застелити. Ну, а від бур’янів на грядці допомагає мульчування.

Як зрозуміти, що полуниці потрібно? Якщо уважно поспостерігати за своєю полуницею, можна багато чого довідатися. Де найбільше ягід з сірою гниллю? У затінку та в зарослих бур’янами місцях.

2. Мульча

Скільки суперечок між противниками і прихильниками мульчі на різних грядках і культурах я вже чула … В даному випадку суперечки недоречні. Полуниці мульча потрібна обов’язково! Якщо, звичайно, у вас не росте мох на полуничних грядках, як у моєї сусідки. Вона мульчування не проводить, мох чудово з функцією мульчі справляється.

Я пробувала мульчувати полуницю чорною нетканою матерією, скошеною травою, тирсою і навіть підстилкою з хвойного лісу. Кращий варіант – солома. «Солом’яного ягодою» полуницю називають англійці не дарма. Солому, зазвичай, закуповують великими обсягами для худоби в якості підстилки. Мені пощастило познайомитися з місцевими фермерами і практично задарма брати солому для мульчі.

Починати мульчувати полуницю потрібно, як тільки з’явилися перші зав’язі.

Розкладаючи мульчу, зверніть увагу на квіти: чи не відвідав ваші грядки довгоносик? Цей несподіваний гість може зіпсувати ваш урожай швидше, ніж гниль.

На зиму солому краще залишити на грядках.

Читайте також наш матеріал 9 кращих матеріалів для мульчування полуниці.

Кращий варіант мульчі для полуниці - солома

Кращий варіант мульчі для полуниці – солома

3. Крапельний полив вранці

Одночасно з мульчею я розкладаю на грядці і свої діряві шланги для крапельного поливу. До моменту зав’язування ягід поливати полуницю краще по листу. Коли ягоди починають достигати – тільки під корінь.

Температура води, до речі, не має значення. Я пробувала поливати навіть крижаною водою зі свердловини. Під невеликим напором і крапельно холодна вода шкоди полуниці не нанесе.

Взагалі, з поливом полуниці варто не перестаратися. Через день по відру на квадратний метр – більш ніж достатньо. Не забувайте, що мульчування зберігає вологу в землі.

Полив найкраще проводити вранці, щоб солома (або що там у вас в якості підстилки) встигла просохнути до вечора.

Якщо очікується рясна і холодна роса – можна ввечері укрити грядку нетканим матеріалом безпосередньо на листя, без дуг. Вранці зняти. Прим’яті кущі легко розправляться.

4. Стрижка під нуль – двічі на рік

Полуниця любить стрижки майже, як газони. Але ось тримерами стригти ягідник не варто.

Перша стрижка – навесні. Як тільки зійшов сніг, потрібно підстригти кожен кущик. Я зістригаю абсолютно все, залишаючи «сердечко». В цей же час згрібаємо з грядок всю мульчу, залишену з осені. Посипаємо свіжим перегноєм або просто землею при необхідності. Після чого рясно пудримо грядки попелом.

Друга стрижка – через тиждень-два після збору врожаю (приблизно в середині липня). Стрижем знову «під нуль». Проливаємо розчином марганцівки. Через пару днів – пудримо попелом.

Увага! Обрізати листя треба ножицями або секатором, промиваючи інструмент в міцному розчині марганцівки після стрижки кожного кущика.

5. Марганцівка і зола – «два в одному»

Ніякі хімікати я не використовую. Знаю, що поливають деякі мої колеги полуницю мідним купоросом або бордоською рідиною.
Мені вистачає двох простих речей: марганцівки і попелу. Це одночасно і ліки від грибних хвороб, і добриво. Двічі на рік при стрижці вони обов’язкові.

На зиму краще рясно засипати грядки попелом. Він допоможе і від слимаків, які люблять ласувати стиглою полуницею. Посипаємо, не шкодуючи, по периметру грядки і під кущ.

Розчин марганцю треба кожен раз готувати новий. Розчин, який постояв 1-2 дня, вже втрачає свої властивості.

6. Ніякого гною, добрива – за розкладом

Безліч грибних хвороб ми самі приносимо на грядки разом з гноєм. При цьому кущі, перегодовані азотом, хворіють набагато більше, ніж ті, що взагалі не удобрюють.

Я відмовилася від гною, а згодом – і від курячого посліду (адже ягідки ми їмо немитими).

Зараз досить багато хороших комплексних добрив. Мені для моєї плантації вистачає 2-х кг спеціальних «добрив для полуниці» на весь сезон. Норма: 20-25 гр. на квадратний метр.

Читайте також наш матеріал Чим підживити полуницю після плодоношення.

Всього чотири підживлення:

  • ранньою весною,
  • під час цвітіння,
  • після плодоношення і стрижки,
  • на початку осені.

Добрива обов’язково потрібно закладати в землю.

Увага! Для успішної зимівлі в момент осіннього підживлення можна ще по 10 гр. на кожен метр додати калійно-фосфорних добрив.

Зараз досить багато хороших комплексних добрив для полуниці

Зараз досить багато хороших комплексних добрив для полуниці

7. Все, що з грядки взяла – або в їжу, або в вогонь

Найдурніша дурість, яку я теж, каюсь, раніше практикувала – це зірвати ягідку, побачити на ній сіру гниль, сказати «фу» і викинути. Ось так ми самі розмножуємо і поширюємо захворювання.

У мене вже два роки немає жодної такої ягідки. У мене немає сірої гнилі тому, що вже три роки, все, що я беру з полуничної грядки, йде або в їжу, або – в сміттєспалювальну бочку. Навесні я палю старе листя і підстилку з грядок. Влітку всі хворі листя і ягоди потрапляють в мангал або в ту ж бочку.

Все просто. Палимо все неїстівне з грядки, а золу – висипаємо на грядку. Такий ось корисний оборот речовин в природі на окремо взятій ділянці.

В цьому році у мене особистий рекорд – 3,5 відра смачної полуниці з моїх трьох грядок, і жодної ягідки з гниллю. Хочете знати, як мені вдається вирощувати полуницю 10 років на одному місці і при цьому підвищувати її врожайність? Обов’язково розповім.

Катерина Данилова,

Ботанічка.

Tagged , . Bookmark the permalink.