В Україні традиційно засаджують картоплею більшу частину городу. Ну, любимо ми її – смажену, варену, запечену, з цибулькою, з салом, з грибочками… ммм! Але виходить так, що головна городня культура щороку повертається на те ж саме місце, а інші овочі туляться скраєчку, як бідні родичі. Кожному овочу потрібен певний набір мікроелементів і мінералів, то ж протягом всього сезону рослини забирають з землі свій «комплект». Якщо залишати все, як є, то з року в рік запас необхідних ресурсів зменшується, ґрунт поступово виснажується, а урожайність стає нижчою. Тому сівозміна городу дуже необхідна.
Крім того, хвороботворні мікроби, характерні для кожної окремої культури, з часом накопичуються і утворюють численні колонії. Де вже в рослин візьметься сила протистояти такому натиску? Навіть, якщо ви будете використовувати аптечку для саду і городу, міняти овочі місцями потрібно, але чи є для цього якісь правила? Давайте розберемося разом.
Спеціалісти рекомендують повертати овочі на старе місце не раніше, ніж через 3-4 роки. Але недостатньо просто міняти овочеві культури місцями. Плануючи сівозміну, треба обов’язково врахувати сумісність овочевих культур та добре подумати над тим, як раціональніше використати поживні речовини з ґрунту. Особливо, якщо ви не дружите з компостом. Щоб урожайність була максимальною, старайтеся дотримуватися таких основних правил:
Щоб довго не мудрувати, доцільніше розбити ділянку на 4 рівні частини. В кожній частині висаджуйте рослини, які приблизно однаково реагують на внесення добрив і вимагають схожого догляду та мульчування. Такі блоки овочевих культур легше міняти місцями. Наприклад:
I група: капуста, кабачки, патисони, гарбузи – ці рослини добре реагують на внесення свіжого гною чи перегною;
II група: помідори, перець, баклажани – належать до однієї родини, вирощуються в схожих умовах. Поруч з ними можна висаджувати цибулю, часник, редиску та різну зелень. Всі ці культури менш вимогливі до внесення добрив, ніж овочі з першої групи;
III група: морква, петрушка, буряк, пастернак та інші коренеплоди. Ці рослини не терплять свіжої органіки, їх краще удобрювати мінеральними комплексами;
IV група: картопля – потребує гарної заправки добривами. Органіку під майбутні картопляні грядки можна вносити під час осінньої оранки, весною ж краще додавати мінеральні добрива безпосередньо в рядки (маркери для посадки допоможуть зробити їх рівненькими) чи в ямки. Як підготувати бульби перед посадкою, я вже писала.
Читайте також наш матеріал Картоплю вирощую тільки під соломою — і вам раджу!
Вирощуючи овочі такими блоками, не доведеться кожного року переписувати плани сівозміни. Просто міняйте їх місцями – на місці першої групи висаджуйте другу, рослини з третьої групи переводьте на місце другої і т. д.
Як я вже згадувала на початку, досить часто картопля займає більше половини площі ділянки. Як же бути в такому випадку? Можна так само чергувати три перших блоки, але, крім того, щорічно треба міняти місцями ділянку під картоплю і грядки для інших овочів. Якщо картопля залишатиметься на тому ж самому місці, то потрібно буде внести підвищену дозу добрив.
Не бійтеся експериментів з сівозміною. Це може значно покращити якість грунту.
Щедрого врожаю!
Наталка Волкова,
ЗЕЛЕНА САДИБА.
Сохранить
Сохранить
Сохранить
Сохранить
Сохранить
Сохранить
Сохранить
Сохранить