Найкращі сорти картоплі 2025 — результати опитування «Зеленої садиби»

Вперше з питанням, які сорти картоплі ви вважаєте найкращими, ми звернулися до підписників сторінки нашого сайту у Фейсбук у 2020 році. На основі опитування написали статтю про найкращі сорти картоплі 2020. Але минуло 5 років. На ринку України з’являються нові сорти, наша аудиторія росте, і ми вирішили повторити опитування. За його результатами з’явився цей рейтинг. Одразу зазначу, що в нього потрапили 6 сортів картоплі з минулого списку фаворитів. Незмінним лишився лідер рейтингу — картопля «Беллароза». В першій п’ятірці — ті сорти, що були найбільш популярними і 5 років тому. А значить, вони дійсно найкращі.

Кошики з білою та червоною картоплею, свіжий урожай

Найкращі сорти картоплі. © Terrabyte Farm

Наші читачі проживають в різних регіонах України й господарюють на різних за характеристиками ґрунтах. Своїх фаворитів вони називали, зважаючи на два головних критерії — стабільна врожайність з року в рік, не зважаючи на погодні умови, і смак. Тому і більшість з вказаних у нашому рейтингу 2025 найкращих сортів картоплі — універсальні сорти, які гарно смакують і в супах, і при смаженні, варінні, запіканні.

1. Картопля «Беллароза»

Суперранній німецький сорт, що характеризується дуже великими бульбами. Швидко вариться, помірно розварюється, урожайний на різних ґрунтах. Лідер рейтингу найкращих сортів картоплі, за відгуками наших читачів, і минулого опитування 2020 року.

Бульби картоплі сорту «Беллароза» з червоною шкіркою та жовтою м'якоттю, розміщені на столі

Картопля «Беллароза». © seoskiposlovi.com

Сорт картоплі «Беллароза» може похвалитися гарними врожаями на будь-яких ґрунтах і високою стійкістю до посухи. Для раннього врожаю рекомендується бульби перед посадкою проростити.

Використання картоплі «Беллароза» в кулінарії:

  • Для смаження чудово підходить. Бульби щільні, добре тримають форму.
  • Для запікання ідеальна.
  • Для варіння — може трохи розварюватися.
  • Пюре смачне, м’яке, з ніжною текстурою.
  • Для супів — добре тримає форму, в міру розварюється.

2. Картопля «Гранада»

Високоврожайний середньопізній німецький сорт (95-110 днів). Серед переваг — невибагливий у догляді, стійкий до посухи й більшості хвороб. Універсальний столовий сорт картоплі. Колір шкірки й м’якоті світло-жовтий.

Бульби картоплі сорту «Гранада» на ґрунті після збору врожаю, жовта шкірка, витягнута форма

Картопля «Гранада». © vesnodar.com.ua

Росте на будь-яких ґрунтах, гарно реагує на внесення добрив і полив.

Кулінарне використання картоплі «Гранада»:

  • Для смаження дуже добра, смак насичений.
  • Для запікання — хрустка скоринка і ніжна середина.
  • Для варіння — розварюється, підходить для ніжних текстур.
  • Для пюре ідеальна (м’яке, повітряне пюре).
  • Для супів — розварюється, додаючи густоти стравам.

3. Картопля «Пікассо»

Голландський середньопізній (95-105 днів) сорт картоплі, який наші читачі в більшості вважають ідеальним для тривалого зберігання, високоврожайний. Бульби приємного смаку, овальні, жовтого кольору.

Кошик із бульбами картоплі сорту «Пікассо» з жовтою шкіркою та рожевими вкрапленнями, на дерев’яному тлі

Картопля «Пікассо». © markeatongardencentre.co.uk

Серед інших переваг – висока посухостійкість і мала чутливість до фітофторозу і парші. Потребує, порівняно з іншими сортами, меншої кількості внесення азотних добрив.

Використання картоплі «Пікассо» в кулінарії:

  • Для смаження добре підходить завдяки твердій текстурі.
  • Для запікання гарно підходить, бо це універсальний сорт з середнім вмістом крохмалю.
  • Для варіння підходить, не втрачає структури.
  • Для пюре менш придатний сорт, оскільки текстура не дуже розварюється.
  • Для супів підходить, гарно тримає форму.

4. Сорт картоплі «Рів’єра»

Надранній (можна підкопувати перший врожай через 35 днів після посадки!), голландський високоврожайний сорт картоплі, бульби якої відрізняються гарним смаком, чудовою стійкістю до посухи й спеки, малою чутливістю до вірусних захворювань. Універсальний за своїм використанням в кулінарії сорт.

Бульби картоплі сорту «Рів’єра» на дерев'яній дошці, ціла та розрізана картопля на тлі зеленого картопляного поля

Сорт картоплі «Рів’єра». © agricopotatoes.com

Сорт «Рів’єра» дозволяє в південних регіонах вирощувати два врожаї картоплі за сезон. А з такими літніми температурами і довгою теплою осінню, які ми спостерігаємо останні роки і в інших регіонах, два врожаї картоплі за сезон реально мати в будь-якій області України. Для кращого зберігання рекомендується контролювати використання азотних добрив.

Використання картоплі «Рів’єра» в кулінарії:

  • Для смаження придатна, але через ранню стиглість може з часом втрачати щільність.
  • Для запікання гарно підходить, особливо смачна для запікання зі шкіркою, бо вона тонесенька.
  • Для варіння добра, зберігає форму.
  • Для пюре чудово підходить, якщо бульби дозрілі.
  • Для супів — залишається цілісною, підходить для прозорих супів.

5. Картопля «Санте»

Середньоранній голландський сорт картоплі (65-75 днів). Підходить для тривалого зберігання. Особливо смачна у вигляді картоплі-фрі. Висока врожайність, тривале зберігання без проростання.

Бульби картоплі сорту «Санте» з жовтою шкіркою, одна картоплина в розрізі, на білому фоні

Картопля «Санте». © agricopotatoes.com

Особливість сорту — стійкість до нематоди, фітофторозу, вірусів. Середня стійкість до парші й чутливість до ризоктоніозу.

Використання в кулінарії картоплі сорту «Санте»:

  • Для смаження чудовий вибір. Зберігає структуру, утворює хрустку скоринку.
  • Для запікання добре підходить, утворює хрумку скоринку.
  • Для варіння добре підходить, не розвалюється.
  • Для пюре використовується рідше через тверду текстуру.
  • Для супів залишається цілісною, не розварюється.

6. Картопля «Королева Анна»

Німецький середньоранній сорт картоплі. Дозріває на 75-85 день після висадки в ґрунт. Вважається оптимальним для комерційного вирощування. Крім високої врожайності, картопля має відмінні властивості зберігання і легко переносить транспортування.

Бульби картоплі сорту «Королева Анна», цілі та розрізані, з жовтою шкіркою та насичено-жовтою м'якоттю, на білому фоні

Картопля «Королева Анна». © shop.ag-pfiffelbach.de

Важлива умова для гарного врожаю  — перед посадкою слід прогріти бульби. Картопля «Королева Анна» може зберігатися дуже довго, не втрачаючи при цьому своїх якостей.

Кулінарне використання картоплі «Королева Анна»:

  • Для смаження ідеальна, завдяки щільній м’якоті.
  • Для запікання смачна, тримає форму, але ніжна всередині.
  • Для варіння — зовсім не розварюється.
  • Для пюре підходить частково, для любителів щільного пюре.
  • Для супів — зберігає форму, не розварюється.

7. Картопля «Адретта»

Картопля сорту «Адретта» — високоврожайний середньоранній німецький сорт, з відмінними смаковими якостями, ще один універсальний сорт на кухні. Рослина добре переносить спеку і короткочасну посуху. Може гарно родити на будь-яких ґрунтах.

Бульби картоплі сорту «Адретта» з розрізаним екземпляром, жовта м'якоть, на мішковині з табличкою назви сорту

Картопля «Адретта». © landsorten.de

Кулінарне використання картоплі «Адретта»:

  • Для смаження підходить, але може трохи розсипатися, що багатьом навіть подобається.
  • Для запікання ідеальна (ніжна вершкова серединка і хрумка скоринка).
  • Для варіння — розварюється.
  • Для пюре — ідеальний вибір, пухка текстура.
  • Для супів: добре розварюється, додає густоти.

8. Картопля «Тайфун»

Польський середньоранній сорт (65-75 днів). Один з найкращих сортів картоплі за ознакою пристосування до несприятливих умов вирощування. Цьому сорту не страшні приморозки, перепади температур і град. А отже його можна вважати ідеальним для гарантованого урожаю, незалежно від особливостей сезону.

Кошик із бульбами картоплі сорту «Тайфун», кілька розрізаних бульб із яскраво-жовтою м'якоттю

Картопля «Тайфун». © brzozowiak.pl

Колір шкірки жовтий, м’якоті – світло-жовтий. Колір не змінюється при відварюванні – бульби не темніють.

Кулінарне використання картоплі «Тайфун»:

  • Для смаження гарно підходить, не розвалюється.
  • Для запікання ідеальна (м’яка, але утворює скоринку).
  • Для варіння: відмінно вариться, швидко досягає готовності.
  • Для пюре: чудовий вибір для ніжного пюре.
  • Для супів: добре тримає форму, підходить для густих страв.

9. Картопля «Наталія»

Картопля «Наталія» належить до групи ультраранніх столових сортів. Виведений німецькою компанією Solana, поки є новинкою для нашої країни. Але вже дуже полюбилася багатьом нашим читачам за свій універсальний смак і невибагливість у вирощуванні.

Бульби картоплі сорту «Наталія» у пластикових ящиках, розрізані бульби з жовтою м'якоттю на фоні

Картопля «Наталія». © Solanum

Використання картоплі «Наталія» в кулінарії:

  • Для смаження відмінна, завдяки твердій структурі.
  • Для запікання гарно підходить.
  • Для варіння: швидко вариться і зберігає форму.
  • Для пюре підходить, але текстура трохи щільна.
  • Для супів: тримає форму, підходить для «прозорих» супів.

10. Картопля «Рудольф»

«Ідеальний для пюре» саме так відзначили більшість наших читачів сорт картоплі «Рудольф». Це голландський високоврожайний середньопізній сорт (105-120 днів) столового призначення.

Бульби картоплі сорту «Рудольф» з червоною шкіркою та світлою м'якоттю на тарілці, одна розрізана картоплина

Картопля «Рудольф». © dsh.com.ua

Характеризується високою стійкістю до підвищених температур ґрунту та повітря. Підходить для тривалого зберігання.

Використання картоплі «Рудольф» в кулінарії:

  • Для смаження використовується рідше, через розсипчастість.
  • Для запікання підходить на любителя, бо не тримає форму.
  • Для варіння: легко розварюється.
  • Для пюре: ідеальний вибір, пюре виходить пухке та смачне.
  • Для супів: додає густоти, бо розварюється, добре підходить для крем-супів.

Дорогі читачі! Сподіваємося, наш рейтинг смачних і врожайних сортів картоплі принесе вам практичну користь і допоможе виростити багатий врожай.

Натхнення!

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Це перша стаття
На головну