Вперше з питанням, які сорти картоплі ви вважаєте найкращими, ми звернулися до підписників сторінки нашого сайту у Фейсбук у 2020 році. На основі опитування написали статтю про найкращі сорти картоплі 2020. Але минуло 5 років. На ринку України з’являються нові сорти, наша аудиторія росте, і ми вирішили повторити опитування. За його результатами з’явився цей рейтинг. Одразу зазначу, що в нього потрапили 6 сортів картоплі з минулого списку фаворитів. Незмінним лишився лідер рейтингу — картопля «Беллароза». В першій п’ятірці — ті сорти, що були найбільш популярними і 5 років тому. А значить, вони дійсно найкращі.
Наші читачі проживають в різних регіонах України й господарюють на різних за характеристиками ґрунтах. Своїх фаворитів вони називали, зважаючи на два головних критерії — стабільна врожайність з року в рік, не зважаючи на погодні умови, і смак. Тому і більшість з вказаних у нашому рейтингу 2025 найкращих сортів картоплі — універсальні сорти, які гарно смакують і в супах, і при смаженні, варінні, запіканні.
Суперранній німецький сорт, що характеризується дуже великими бульбами. Швидко вариться, помірно розварюється, урожайний на різних ґрунтах. Лідер рейтингу найкращих сортів картоплі, за відгуками наших читачів, і минулого опитування 2020 року.
Сорт картоплі «Беллароза» може похвалитися гарними врожаями на будь-яких ґрунтах і високою стійкістю до посухи. Для раннього врожаю рекомендується бульби перед посадкою проростити.
Використання картоплі «Беллароза» в кулінарії:
Високоврожайний середньопізній німецький сорт (95-110 днів). Серед переваг — невибагливий у догляді, стійкий до посухи й більшості хвороб. Універсальний столовий сорт картоплі. Колір шкірки й м’якоті світло-жовтий.
Росте на будь-яких ґрунтах, гарно реагує на внесення добрив і полив.
Кулінарне використання картоплі «Гранада»:
Голландський середньопізній (95-105 днів) сорт картоплі, який наші читачі в більшості вважають ідеальним для тривалого зберігання, високоврожайний. Бульби приємного смаку, овальні, жовтого кольору.
Серед інших переваг – висока посухостійкість і мала чутливість до фітофторозу і парші. Потребує, порівняно з іншими сортами, меншої кількості внесення азотних добрив.
Використання картоплі «Пікассо» в кулінарії:
Надранній (можна підкопувати перший врожай через 35 днів після посадки!), голландський високоврожайний сорт картоплі, бульби якої відрізняються гарним смаком, чудовою стійкістю до посухи й спеки, малою чутливістю до вірусних захворювань. Універсальний за своїм використанням в кулінарії сорт.
Сорт «Рів’єра» дозволяє в південних регіонах вирощувати два врожаї картоплі за сезон. А з такими літніми температурами і довгою теплою осінню, які ми спостерігаємо останні роки і в інших регіонах, два врожаї картоплі за сезон реально мати в будь-якій області України. Для кращого зберігання рекомендується контролювати використання азотних добрив.
Використання картоплі «Рів’єра» в кулінарії:
Середньоранній голландський сорт картоплі (65-75 днів). Підходить для тривалого зберігання. Особливо смачна у вигляді картоплі-фрі. Висока врожайність, тривале зберігання без проростання.
Особливість сорту — стійкість до нематоди, фітофторозу, вірусів. Середня стійкість до парші й чутливість до ризоктоніозу.
Використання в кулінарії картоплі сорту «Санте»:
Німецький середньоранній сорт картоплі. Дозріває на 75-85 день після висадки в ґрунт. Вважається оптимальним для комерційного вирощування. Крім високої врожайності, картопля має відмінні властивості зберігання і легко переносить транспортування.
Важлива умова для гарного врожаю — перед посадкою слід прогріти бульби. Картопля «Королева Анна» може зберігатися дуже довго, не втрачаючи при цьому своїх якостей.
Кулінарне використання картоплі «Королева Анна»:
Картопля сорту «Адретта» — високоврожайний середньоранній німецький сорт, з відмінними смаковими якостями, ще один універсальний сорт на кухні. Рослина добре переносить спеку і короткочасну посуху. Може гарно родити на будь-яких ґрунтах.
Кулінарне використання картоплі «Адретта»:
Польський середньоранній сорт (65-75 днів). Один з найкращих сортів картоплі за ознакою пристосування до несприятливих умов вирощування. Цьому сорту не страшні приморозки, перепади температур і град. А отже його можна вважати ідеальним для гарантованого урожаю, незалежно від особливостей сезону.
Колір шкірки жовтий, м’якоті – світло-жовтий. Колір не змінюється при відварюванні – бульби не темніють.
Кулінарне використання картоплі «Тайфун»:
Картопля «Наталія» належить до групи ультраранніх столових сортів. Виведений німецькою компанією Solana, поки є новинкою для нашої країни. Але вже дуже полюбилася багатьом нашим читачам за свій універсальний смак і невибагливість у вирощуванні.
Використання картоплі «Наталія» в кулінарії:
«Ідеальний для пюре» саме так відзначили більшість наших читачів сорт картоплі «Рудольф». Це голландський високоврожайний середньопізній сорт (105-120 днів) столового призначення.
Характеризується високою стійкістю до підвищених температур ґрунту та повітря. Підходить для тривалого зберігання.
Використання картоплі «Рудольф» в кулінарії:
Дорогі читачі! Сподіваємося, наш рейтинг смачних і врожайних сортів картоплі принесе вам практичну користь і допоможе виростити багатий врожай.
Натхнення!
ЗЕЛЕНА САДИБА.