Індійський соус чатні з вишневого соку

Якщо ви хоч трохи знайомі з індійською кухнею, то слово «чатні» вам, напевне, багато про що говорить. Це, як правило, гострий соус з овочів, фруктів чи ягід, приправлений індійськими спеціями, який додають до різних страв. При цьому набір інгредієнтів для чатні може бути дуже різноманітним і поєднувати, здавалося б, те, що поєднувати не можна. В цій публікації пропонуємо рецепт чатні з соку вишень, яким поділилася з нами Людмила Воропаєва, вже добре відома читачам ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ своїми цікавими і, водночас, простими рецептами зі смаком літа.

Чатні з вишневого соку найкраще смакує з м'ясними стравами

Чатні з вишневого соку найкраще смакує з м’ясними стравами

Інгредієнти для чатні з вишневого соку

  • Сік вишні – 300 мл (можна інших ягід – наприклад, червоної смородини чи малини);
  • Яблочний оцет 6% – 2 ст. ложки (можна використати ароматизований полуничний, ви ж його зробили?);
  • Цукор – 2 ст. ложки;
  • Оливкова олія – 2 ст. ложки;
  • Сіль – 0,5 чайної ложки;
  • Імбир сушений – 0,5 чайної ложки (можна замінити свіжим, достатньо кілька кілець);
  • Чорний перець – 10 горошин;
  • Гвоздика – 10 горошин;
  • Зерна гірчиці – 1 ст. ложка;
  • Кориця – 1 паличка;
  • Цибуля – 1 шт (середня за величиною);
  • Перець чілі – для гостроти.

З перцем чілі не переборщіть. Взагалі-то, індійці кажуть, що чатні має бути таким гострим, що його неможливо їсти, і таким солодким, що від нього не можна відірватися. Але індійці генетично пристосовані до таких гострих страв, а у нас інші реалії. То ж постійно пробуйте соус чатні в процесі приготування на смак, і робіть його таким гострим і таким солодким, як подобається саме вам.

Інгредієнти для індійського соусу чатні

Інгредієнти для індійського соусу чатні

Спосіб приготування чатні з вишневого соку

Отже, для приготування чатні з вишневого чи інших ягід соку беремо його 300 мл, додаємо 2 столові ложки оцту і 2 столові ложки цукру та проварюємо на повільному вогні 10 хвилин.

В іншій каструлі з товстим дном починаємо чаклувати далі. Вмикаємо вогонь на максимум. На дно каструлі виливаємо оливкову олію (2 ст.ложки), додаємо імбир, чорний перець і гвоздику, сіль і зерна гірчиці, паличку кориці і перець чілі.

Всі ці інгредієнти, постійно помішуючи, смажимо, поки зерна гірчиці не почнуть тріщати. В цей момент додаємо дрібно порізану цибулю і продовжуємо смажити ці складові чатні, поки цибуля не набуде золотистого кольору. Людмила в своєму рецепті використала червону цибулю Ред Барон, але і звичайна ріпчаста підійде. Слідкуємо, щоб цибуля не підгоріла, бо так можна легко зіпсувати смак чатні.

Потім додаємо в каструлю проварений попередньо сік і варимо на малому вогні все разом, поки соус не стане таким густим, як вам треба. Зазвичай, достатньо 10-15 хвилин. Пробуємо. Коректуємо. В рецептах чатні можна використати і будь-які інші спеції – карі, кумин, лавровий лист, мускатний горіх… В чатні додають лимон, горіхи, томатну пасту, зелень, часник… Не бійтеся фантазувати! Людмила в кінці приготування додає до свого чатні трохи желе з малини (поки нам його рецепт не відкрила 🙂 ).

Не бійтеся фантазувати - в чатні можна додати будь-які спеції!

Не бійтеся фантазувати – в чатні можна додати будь-які спеції!

Гарячий соус слід розлити по стерилізованих баночках (зручно – в баночки з кришками, які викручуються). Коли вихолонуть, зберігати в холодильнику. Найкраще, на думку Людмили, такий соус чатні своїми руками смакує з м’ясними стравами.

Людмила Воропаєва: “Чатни можно и зимой делать. Но для этого надо иметь замороженные фрукты или ягоды. Обычно я замораживаю их так: свежие пропускаю через блендер с добавлением сахара, процеживаю малину и клубнику для отделения косточек. Разливаю в формочки для льда. Потом по мере необходимости использую. В том числе и для чатни. Но зимний чатни, как правило, с чесноком.”

Можливо, ви маєте свої цікаві рецепти соусів з ягід чи фруктів. Будемо вдячні, якщо поділитеся рецептами в комментарях до статті.

Рецепт і фото Людмили Воропаєвої,

Спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *