Logo

Падалиця і компост — можна чи ні?

Осінь надзвичайно щедра на матеріали для компостування. Опад, дрібні гілочки, залишки рослин з грядок, запаси соломи, останню скошену траву з газону традиційно закладають для приготування найкращого виду органічного добрива. Але один з найбільш поширених і потенційно корисних матеріалів для виготовлення компосту — падалицю — багато хто ігнорує як небезпечний. Те, що падалицю не можна залишати під деревами зимувати в садках — щира правда. Та знищувати її після збирання зовсім не обов’язково. Ризик зараження компосту збудниками захворювань та шкідниками нівелюється правильними температурами й діяльністю корисних мікроорганізмів.

Падалиця і компост — можна чи ні?

Падалиця і компост — можна чи ні?

Падалиця і органічне землеробство

Суперечки з приводу того, чи можна використовувати падалицю в компостуванні, та й в принципі залишати її на території своєї дачної ділянки, мабуть, по запеклості можуть зрівнятися лише з дискусією з приводу правильної назви полуниці або технології висаджування улюбленої картоплі. Використання падалиці в компості має як своїх противників, так і прибічників. Рішення в кожному випадку потрібно приймати виходячи з своїх власних переконань.

Одне залишається безсумнівним: у вигляді падалиці ми втрачаємо щороку значний відсоток потенційного врожаю фруктових дерев. І просто викидати або знищувати підпорчені плоди — марно витрачати ресурси. Адже навіть зіпсовані фрукти все одно зберігають запас поживних речовин, які хай і у зовсім видозміненому вигляді, але можуть принести користь садовим рослинам.

Якщо раціональний підхід до садівництва і вибір на користь органічного землевпорядкування й екологічності для вас в пріоритеті, то використання падалиці у компостуванні є одним з найкращих способів правильного використання садових ресурсів.

Читайте також нашу статтю Компост — основа органічного землеробства.

«Правильна» падалиця для компосту

Теоретично, використовувати у компостуванні можна будь-який ягідний та фруктовий «опад» — падалицю з ягідних кущів та всіх видів фруктових дерев. Та наявність у плодів кісточкових порід не здатної швидко розкладатися надтвердої кісточки все змінює і робить їх непридатними для компостування. Якщо є можливість вийняти кісточки вручну (чи перетерти падалицю через сітку для їх відсіву), підійдуть і сливи, і вишні. Та все ж для компосту, зазвичай, використовують ягоди, груші, яблука, які можна просто зсипати й не «гратися».

Падалиця — єдине виключення з головного правила недопустимості заражених рослин у компості.

В компост не можна закладати заражені залишки рослин, незалежно від того, про які види йде мова. Якщо від гнилі, іржі, фітофторозу, плямистості, борошнистої роси та інших захворювань постраждала будь-яка рослина — декоративні кущі, багаторічники, сезонні однорічні квіти, пряні трави, овочі — їх не можна використовувати у компостуванні і потрібно знищувати за межами саду. Та падалиця — виключення з цього, здавалося б, дуже суворого і загальноприйнятого правила. І дуже цінний компонент для компосту.

Лише невеликий відсоток падалиці — здорові плоди, що впали з дерева внаслідок буревію, особливостей сорту чи «автоскидування» надлишкового врожаю. Більша частина фруктів з улюблених дерев падає лише тоді, коли вони заражені захворюваннями чи шкідниками. Всю падалицю потрібно зібрати з-під дерев і розцінювати як заражену.

Падалицю, що лише трошки постраждала від падіння, з невеличкими зонами ураження або взагалі без видимих пошкоджень, можна перебрати, обрізати, використати у їжу — від компотів до запікання чи приготування гарнірів. Решту падалиці (в тому числі, на вигляд повністю гнилу) можна використати у компостуванні, а не лише закопати чи викинути. Адже прикопування зіпсованих плодів у садку має значно більші ризики, ніж створення незамінного й корисного органічного добрива.

Теоретично, використовувати у компостуванні можна будь-який ягідний та фруктовий «опад» — падалицю з ягідних кущів та всіх видів фруктових дерев

Теоретично, використовувати у компостуванні можна будь-який ягідний та фруктовий «опад» — падалицю з ягідних кущів та всіх видів фруктових дерев

Чим різноманітніші відходи в компості — тим краще

Для отримання якісного компосту важливо зберегти баланс «зелених» (свіжих, мокрих) та «коричневих» (сухих) складових і поєднати якомога більшу кількість органічних матеріалів та відходів. Окрім безпосередньо органіки, приготування якісного компосту вимагає застосування біопрепаратів — спеціальних концентратів корисних мікроорганізмів та бактерій, що беруть участь у формуванні біоти ґрунту, переробці органічних речовин, утворенні гумусу. Завдяки ним і утворюється якісне, поживне і безпечне середовище для розвитку рослин.

При створенні компосту за більш суворими правилами органічного землеробства утворюють біокомпост — добриво з підвищеною концентрацією корисних мікроорганізмів, що якісно відновлює грунт та його текстуру. Та й звичайне компостування завжди включає проливання прошарків матеріалу розчином біопрепаратів, завдяки яким і відбувається весь процесс.

Падалиця — один із способів збагатити компост, що складається з традиційного травостою, листя, кухонних відходів, соломи, додавши вітамінну та насичену мінералами і цукрами домішку. Падалиця в цьому плані дуже схожа на традиційну складову розчину мікробіологічних препаратів — цукор або варення, які створюють поживне середовище для розвитку і розмноження корисних бактерій. У процесі визрівання компосту падалиця стає постійним і невичерпним джерелом такого підживлення й значно активізує корисні мікроорганізми і черв’яків, які й утворюють якісну гумусну массу.

Падалиця діє на компост як своєрідний прискорювач процесів дозрівання й одночасно — як вітамінно-мінеральна добавка з ферментами й безцінним запасом корисних речовин. Вона збагачує ідеальне добриво макро- і мікроелементами в доступній для засвоєння рослинами формі.

Компост чудово підходить для мульчування, покращення субстратів, підготовки до посадки, збагачення грунту, весняного підживлення органікою

Компост чудово підходить для мульчування, покращення субстратів, підготовки до посадки, збагачення грунту, весняного підживлення органікою

Ризик розповсюдження хвороб та шкідників

Головний аргумент проти використання падалиці в компості — те, що під впливом тепла шкідники та збудники хвороб знайдуть ідеальне середовище для розмноження і розповсюдження, заразять все добриво. І разом з ним будуть розповсюджуватися і по садку. Та насправді так можуть стверджувати лише ті, хто не дуже обізнаний з особливостями приготування компосту.

При правильній організації процесу компостування жодної шкоди такий «наповнювач» як падалиця (з усіма можливими видами парші, плодожерок, й іншими шкідниками всередині) спричинити не зможе. Адже під час дозрівання й перетворення органічних відходів на гумус самі умови являються достатніми для знищення збудників хвороб і шкідників. Уся «загроза» просто не збережеться внаслідок підвищених температур в процесі компостування та діяльності корисних мікроорганізмів і бактерій, які чудово пригнічують шкідливу мікрофлору й патогени, нейтралізують токсини й знищують шкідників.

Уся біорозмаїтість компосту, окрім власне завдання перетворення органіки на гумус, виступає і як природній механізм оздоровлення компосту, а з ним — і грунту. Якщо спори ржавчини на зараженому листі можуть вижити в компості з низькою концентрацією біопрепаратів, то от шкідники, типові для яблуні, груші й інших дерев, «згорять» в процесі компостування (під дією підвищених температур і внаслідок діяльності природних ворогів).

Самі принципи компостування й природні механізми нівелюють всі «витоки», які привели до появи падалиці. Компосту вона просто не може нашкодити. А от якість добрива гарантовано покращить у рази.

Читайте також нашу статтю «Розумний» город, або Як садівнику-городнику полегшити своє життя.

Як використовувати падалицю в компостуванні

Ключ до успіху в приготуванні компосту з падалиці — дотримання правила розмаїття матеріалів. Падалицю засипають всього лиш як один з прошарків при створенні компостної купи, не насипаючи її товще, ніж на 15-20 см. І обов’язково чергують не з іншими свіжими органічними матеріалами, а з сухою травою, сіном, листям, пересипаючи прошарки органіки землею, перегноєм, гноєм. Кількість матеріалів, використанних в компостуванні, має бути більшою за 5 видів, а «наповнювач» у вигляді субстрату чи перегною обов’язковий. Необхідно підтримувати суміш вологою, регулярно рихлити — компост з падалицею потребує стандартних процедур.

Якщо сумніви все ж залишаються, є дуже простий спосіб гарантувати, що компост з падалицею не завдасть шкоди жодній рослині: його потрібно залишити дозрівати на зайвий рік перед використанням. Навіть мінімальний ризик збереження збудників захворювань, гарантовано нівелюється, якщо компост буде готуватися не один, а два роки з моменту закладки.

Використовувати компост, у складі якого є падалиця, можна як звичайне добриво. Компост чудово підходить для мульчування, покращення субстратів, підготовки до посадки, збагачення грунту, весняного підживлення органікою. Жодної шкоди він не спричинить навіть біля ягідних кущів і дерев, де й збирали падалицю. Та якщо у вас залишилися сумніви, можно просто обмежити площу використання компосту декоративними рослинами, яким шкідники плодових видів не можуть завдати шкоди в принципі.

Тетяна Шумовська,

ЗЕЛЕНА САДИБА.