Logo

Капуста броколі — королева здорового харчування

Один з найкорисніших овочів капуста броколі вже сторіччя є фаворитом здорового і дієтичного харчування. Та на наших грядках вона зустрічається не так часто. Статус рослини елітної і цінної заважає багатьом наважитись на вирощування броколі. Та й вологолюбність цієї капусти не робить її простою в догляді. Якщо відразу налаштуватися на частий полив і є можливість його забезпечити, боятись, насправді, немає чого. Броколі у всьому схожа на цвітну капусту, і вже точно не вибагливіша. Просто для неї потрібен дещо інший підхід, ніж до звичних нам головчастих видів. Запорука успіху — правильний вибір місця і регулярність всіх процедур.

Капуста броколі — королева здорового харчування

Капуста броколі — королева здорового харчування

Опис рослини

Броколі (Brassica oleracea var. italica), у Європі також знана як спаржева капуста, а в давнину як італійська спаржа — унікальний різновид родини Капустяних. Зовнішньо вона виглядає як кольорова цвітна капуста. Потужне міцне стебло висотою до 90 см на вершині утворює численні м’ясисті, соковиті гілки, кожна з яких вінчається щільним суцвіттям з незліченних тисяч дрібних зелених бутонів. Разом пагінці утворюють щільну голівку-групу складного суцвіття. При зрізанні центрального суцвіття рослина випускає бічні пагони, які на верхівці в свою чергу теж галужаться і формують суцвіття-головки, хоч і меншого розміру.

Цвітіння броколі знаменує завершення періоду придатності в їжу суцвіть, і зібрати голівки потрібно до того, як з зелених мініатюрних бутонів розвинуться не менш мініатюрні жовті квіти. Все у цій рослині визначають за кольором — дозрівання, перезрівання, стадію приготування. Броколі забарвлена в насичений, сизо-смарагдово-зелений колір, що стає яскравішим в десятки разів при короткій температурній обробці. Є сорти з фіолетовим та іншим кольоровим забарвленням голівок.

Броколі цінують ще з часів давнього Риму. І не даремно. З Італії та Франції, країн, де вона здавна була обов’язковою городньою капустою, вона поширилась всюди, де тільки можна вирощувати теплолюбні овочі, і стала дуже популярною на початку минулого сторіччя.

Цінність броколі — у легкій в засвоєнні клітковині та легкості перетравлення при максимальній кількості корисних речовин і мінімальній калорійності. Броколі багата на:

  • білки,
  • каротин,
  • вітаміни С, К (в 7-9 разів більше добової норми для дорослої людини в великому суцвітті), РР, В, А та Е,
  • калій,
  • фосфор,
  • кальцій,
  • залізо (25-40% добової норми),
  • магній та калій (до 55% добової норми в суцвітті),
  • метіонін та холін.

Всі ці речовини і унікальні антиоксиданти роблять її лідером здорового харчування серед всіх капустяних. І незамінним овочем для підтримки здоров’я серцево-судинної системи, в тому числі, в попередженні атеросклерозу.

Броколі можна вживати сирою, саме так вона найкорисніша. Та прославилася вона ніжними смаковими якостями, які розкриваються при нетривалій тепловій обробці. Стадію готовності визначають подібно до спаржевої квасолі — за найяскравішим забарвленням при відварюванні, приготування на парі, смаженні, запіканні. Варто на секунду перетримати броколі, і колір, і смакові якості будуть втрачені. Броколі незамінна для сніданків, салатів, запіканок, начинок, гарнірів і соусів.

Листя броколі також поживне — його готують подібно кале чи мангольду, тушкують чи використовують  як обгортку в рулетиках і голубцях. Та все ж частіше вживають суцвіття.

Розмаїття сортів броколі

Класична зелена броколі — це калабрійська броколі. Та нею вибір не обмежується. Є сорти з цікавими варіаціями:

  • фіолетова броколі («Міранда», «Графіті»);
  • броколіні, міні-гібрид з листовою капустою;
  • стебелева броколі, у якої суцвіття дрібні й окремі, а не зібрані у велику головку;
  • сорти з незвичною формою суцвіть («Романеско» та інші гібриди з спіральними, загостреними суцвіттями).

Броколі буває рання, середня та пізня. Чудовий результат дає посів з затримкою у 2 тижні різних сортів для збору майже безперервного врожаю. Найнадійніші сорти для українських умов: ранні — «Агассі», «Бомонт», «Тонус», «Сонцестояння», «Айронмен», «Лорд», «Вітамінна», середні — «Цезар», «Монако», «Чуббі», пізня броколі — «Реггі», «Беллстар».

Броколіні - міні-гібрид броколі з листовою капустою

Броколіні – міні-гібрид броколі з листовою капустою

Коли сіяти броколі?

Для нашого клімату броколі можна сіяти:

  • відразу в грунт, на півдні — з середини до кінця квітня, в північних областях — у травні, а для другого врожаю — в середині липня;
  • на розсаду, на початку березня, завершивши посіви до 20-х чисел.

Щоб не помилитися з місцем та термінами посіву, варто запам’ятати, що броколі — рослина, що обожнює високу вологість і прохолоду, температуру від 18 до 23 градусів. Доросле броколі може витримати заморозки до -7 градусів, сходи ж до заморозків більш чутливі й рослини варто вкривати. У м’якому середземноморському кліматі врожай броколі збирають навіть взимку, у нас — з можливістю другого посіву на осінь.

Головне, щоб насіння було свіжим. Броколі не варто купувати заздалегідь та зберігати декілька років. І, звичайно, краще обирати перевірених виробників професійного насіння та сертифіковані магазини, щоб бути впевненим у результаті і схожості.

Читайте также нашу статью «Ледача» капуста, або Вирощуємо капусту без розсади.

Вирощування розсади броколі

Досить глибоке коріння вимагає глибоких ящиків, горщиків чи стаканчиків: ідеал — висота в 25 см. Якщо є можливість обрати індивідуальні горщики відразу, так краще й вчинити, адже переносити рослини треба без руйнування земляної грудки. Та якщо бути обережними, сіяти можна і в глибокі контейнери з подальшим пікіруванням.

Субстрат можна вибрати з числа будь-яких універсальних, легких для вирощування розсади, додаючи трішки попелу, піску чи перліту для гарантії пухкої текстури. На дно контейнерів краще засипати невеликий дренаж.

Достатньо потримати насіння в теплій, в 45-50 градусів, воді протягом 15-20 хвилин і занурити насіння на декілька хвилин в холодну воду чи помістити на ніч в холодильник — і вся передпосівна обробка завершена. Якщо ви прихильник обробки стимулятором росту, можна провести замочування в розчині за інструкцією виробника на 6-8 годин.

Броколі висівають у попередньо зволожену землю, на глибину біля 1 см, розкладаючи в рядки в спільних контейнерах через 3-4 см для безпечного пікірування і по декілька насінин в індивідуальних стаканчиках. Насіння прикривають легким грунтом, а ємності — затягують плівкою чи накривають склом. Ідеальна температура для пророщування — 20 градусів.

Після появи сходів температуру потрібно знизити до 10-12 градусів тепла, після тижня охолодження — збільшити до 16-18 вдень зі значним перепадом на ніч. Догляд за розсадою зводиться до підтримання легкої вологості землі та високої вологості повітря. Пікірують броколі в загальних ящичках через 2 тижні, обережно, з великим запасом землі, даючи адаптуватись в затінку і теплі.

Загартовувати розсаду броколі потрібно не менш як 2 тижні. Висаджують рослини віком 35-45 днів, з приблизно 5 справжніми листочками, весною — після останніх пізніх заморозків, орієнтовно з початку травня. Пересаджувати броколі потрібно з цілою кореневою грудкою в індивідуальні лунки на відстані в 30-40 см між рослинами і 60 см між рядками. Розсаду заглиблюють в землю трішки сильніше, ніж рослини росли в контейнерах. В перші тижні бажано затіняти розсаду опівдні.

Розсада броколі

Розсада броколі

Як сіяти броколі у відкритий грунт?

Достатньо попередньо підготовлену грядку злегка розпушити та зробити рядки глибиною біля 1 см на відстані в 60 см один від одного. Броколі розкладають по 2-3 насінини, через 30-40 см, обережно прикриваючи грунтом, трішки ущільнюючи і рясно поливаючи. Щоб сходи з’явилися швидше, краще накрити грядку плівкою чи агроволокном.

Як тільки з’являться сходи, укриття краще зняти і залишити найсильніший сіянець у кожному гнізді.

Умови, за яких броколі дасть чудовий врожай

Як і всі капусти, броколі потребує гарного освітлення, та можна зібрати добрий урожай капусти і висаджуючи її на напівзатінених ділянках, де вона отримуватиме декілька годин яскравого сонечка вранці або ввечері. Броколі любить захист від вітру, на протягах формує менші суцвіття і частіше хворіє.

Броколі потрібні легкі глинисті, водопроникні, але родючі нейтральні чи хоча б слаболужні грунти, які підготували з осені, вносячи за потреби пісок і обов’язково — компост чи гній в кількості біля 3 кг на кожний квадратний метр. Не можна висаджувати броколі на дуже щільних чи піщаних грунтах. Броколі несумісна і не чергується на ділянках з іншими видами капусти, хрестоцвітих, буряком, причому паузу між сівозмінами варто робити не меншою, ніж 4 роки.

Броколі любить захист від вітру, на протягах формує менші суцвіття і частіше хворіє

Броколі любить захист від вітру, на протягах формує менші суцвіття і частіше хворіє

Догляд за броколі

Врожай броколі напряму залежить від поливу. Мінімальний полив — раз на тиждень, та для формування більших суцвіть у посуху і спеку їх варто проводити 3-4 рази на тиждень, слідкуючи, щоб волога просочувала землю на 15-20 см, а земля ніколи не пересихала повністю. За можливості краще підтримувати стабільну вологість землі біля 70-75%. Обприскування по вечорах в спеку допоможуть компенсувати броколі дискомфортні температури. Броколі воліє зростати при вологості повітря в 85%.

Крім цього, цій капусті знадобляться:

  • виполювання бур’янів і мульчування землі на початку росту (доросла броколі сама себе захищає величезним листям) чи вчасне розрихлення грядки в поверхневому, до 7 см прошарку;
  • окучування — через 2 тижні після висаджування розсади і на стадії 7-8 листка у посівів з повторенням через 15-20 днів;
  • підживлення натуральними чи мінеральними добривами.

Для підживлень можна використовувати настій гною, курячків, зелених добрив 2-3 рази за сезон (або з інтервалом в 2-3 тижні на недостатньо родючій землі), настій попелу — 1-2 рази з серпня. Стандартний розчин використовують по 1 л на рослину.

Якщо ви прихильник мінеральних добрив, в травні і червні підживлюйте броколі азотними добривами, в серпні — калійно-фосфорними, після зрізання першого суцвіття — повними мінеральними в кількості 10-20 г на відро води на 5 квадратних метрів насаджень.

Броколі дивує стійкістю лише при оптимальному догляді. При нестачі вологи й спеці вона втрачає стійкість до капустяної мухи та попелиці. Зазвичай достатньо настою попелу чи припудрення попелом для боротьби зі шкідниками. Слимаки броколі об’їдать рідко.

З хвороб для броколі найнебезпечніші різні види гнилі та чорна ніжка, за умови сприятливої погоди зрідка уражається броколі і несправжньою борошнистою росою, килою й іншими хворобами, що лікуються попелом, настоєм полину, кульбабок, розчином нашатирного спирту та мідними фунгіцидами. При ознаках мозаїки на листі потрібно відразу знищувати уражені рослини.

Після збору врожаю варто відразу прибрати рослини з грядки, адже броколі сильно виснажує землю.

Броколі зберігають свою користь до початку цвітіння

Броколі зберігають свою користь до початку цвітіння

Коли збирати врожай і як зберігати броколі?

Голівки зберігають свою користь до початку цвітіння, вживати можна молоді пагони і перезрілу броколі, та найбільшу користь капуста приносить, коли суцвіття виростають до діаметру 10 см і не переростають 17 см. Завдяки зрізці та росту бічних пагонів врожай броколі можна збирати декілька місяців.

Зберігати броколі треба при температурі в 2-5 градусів. В теплі у зрізаної броколі вже через 2-3 доби вміст корисних речовин падає вдвічі. А ось у холоді броколі зберігається до 3 місяців. Щоб зберегти броколі у всій користі, її варто заморожувати на зиму.

Тетяна Шумовська,

ЗЕЛЕНА САДИБА.