Останні пару років я дуже мало закриваю консервації. А навіщо, якщо квашену і мариновану капусту можна робити й взимку? Цей овоч доступний в магазинах у будь-яку пору року, і надзвичайно корисний не тільки у свіжому вигляді. Прийшла до висновку, що «операція консервація» себе виправдовує лише у випадку, якщо робити закрутки на зиму з власно вирощених овочів, а я стала їх менше вирощувати — тільки для вжитку у свіжому вигляді. А якщо купувати ті кабачки, помідори, огірки і Ко на базарі, потім нести торби додому, поратися пів дня біля тих банок… Воно того не варте! Як на мене, дешевше купити готову консервацію. Або всю зиму раз на тиждень-два робити мариновану капусту вдома і не мати клопоту.
Рецепт приготування, яким поділюся в цій статті, забирає буквально 10 хвилин часу. Капусту, таким способом мариновану, можна тримати в холодильнику близько тижня. Але, правда, у нас вона стільки ніколи не стояла. Ну, дуже смачна!
Для маринаду:
В принципі, мариновану капусту за цим рецептом можна робити і на зиму — тобто для тривалого зберігання. Технологія не зміниться, просто треба буде попередньо простерилізувати банки та кришки. Я цього не роблю, бо готую капусту мариновану на раз. Після приготування вдома вона має постояти під пресом хоча б добу в холодильнику, щоб нормально замаринуватися. Але якщо ви їй виділите на цей процес 2-3 доби, така капусточка буде ще смачніша і соковитіша! Але про все — по черзі.
Качан капусти миємо, розрізаємо навпіл, вирізаємо кочерижку і ріжемо на шматки. Їх величина — довільна. Мені подобається крупно — сантиметрів по два, не менше. Кладемо в каструлю чи глибоку миску. Дале ріжемо моркву і часник — кожен зубчик на дві-три частини.
Готуємо маринад. 500 мл води ставимо на вогонь (можна одразу взяти гарячу воду, щоб вона швидше закипіла), вливаємо 100 мл оцту, кладемо 20 г солі і 100 г цукру, розмішуємо, доводимо до кипіння. Коли цукор і сіль розчинилися, вливаємо в маринад для маринованої капусти 100 мл олії, кладемо спеції на смак, у мене цього разу — 6 горошин, чорного перцю і 3 горошини духмяного, 2 лаврових листки, 3 бруньки гвоздики. Маринад з прянощами має покипіти буквально хвилину-дві.
Заливаємо маринадом овочі в каструлі, перемішуємо їх гарно і даємо трохи вихолонути. Зверху на мариновану капусту ставимо тарілку і якийсь вантаж (у мене — півтора літрова банка з водою), і всю цю конструкцію — на холодний балкон, підвал чи в холодильник.
Приготуйте також з капусти:
Як я вже казала, як мінімум така маринована капуста на зиму чи на раз має постояти під пресом добу, а краще — дві-три. Потім розкладаємо її по баночкам і ставимо в холодильник.
Капуста маринована за цим рецептом приготування може зберігатися в холодильнику тиждень. Для тривалого зберігання розкладайте капусту по стерилізованих банках.
Смачного!
Наталка Гурман.