Маринована капуста — швидкий рецепт для заклопотаних господинь

Останні пару років я дуже мало закриваю консервації. А навіщо, якщо квашену і мариновану капусту можна робити й взимку? Цей овоч доступний в магазинах у будь-яку пору року, і надзвичайно корисний не тільки у свіжому вигляді. Прийшла до висновку, що «операція консервація» себе виправдовує лише у випадку, якщо робити закрутки на зиму з власно вирощених овочів, а я стала їх менше вирощувати — тільки для вжитку у свіжому вигляді. А якщо купувати ті кабачки, помідори, огірки і Ко на базарі, потім нести торби додому, поратися пів дня біля тих банок… Воно того не варте! Як на мене, дешевше купити готову консервацію. Або всю зиму раз на тиждень-два робити мариновану капусту вдома і не мати клопоту.

Маринована капуста

Маринована капуста — швидкий рецепт для заклопотаних господинь

Рецепт приготування, яким поділюся в цій статті, забирає буквально 10 хвилин часу. Капусту, таким способом мариновану, можна тримати в холодильнику близько тижня. Але, правда, у нас вона стільки ніколи не стояла. Ну, дуже смачна!

Інгредієнти для маринованої капусти

  • невеликий качан капусти — приблизно 1 кг;
  • середня морквина — 120-150 грамів;
  • головка часнику.

Для маринаду:

  • вода — 500 мл;
  • оцет яблучний 6%  — 100 мл;
  • олія — 100 мл;
  • цукор — 100 г;
  • сіль — 20 г;
  • прянощі; чорний перець горошком, гвоздика, лавровий лист.

Качан капусти, морквина і часник на столі

Інгредієнти для маринованої капусти

Спосіб приготування маринованої капусти

В принципі, мариновану капусту за цим рецептом можна робити і на зиму — тобто для тривалого зберігання. Технологія не зміниться, просто треба буде попередньо простерилізувати банки та кришки. Я цього не роблю, бо готую капусту мариновану на раз. Після приготування вдома вона має постояти під пресом хоча б добу в холодильнику, щоб нормально замаринуватися. Але якщо ви їй виділите на цей процес 2-3 доби, така капусточка буде ще смачніша і соковитіша! Але про все — по черзі.

Качан капусти миємо, розрізаємо навпіл, вирізаємо кочерижку і ріжемо на шматки. Їх величина — довільна. Мені подобається крупно — сантиметрів по два, не менше. Кладемо в каструлю чи глибоку миску. Дале ріжемо моркву і часник — кожен зубчик на дві-три частини.

Готуємо маринад. 500 мл води ставимо на вогонь (можна одразу взяти гарячу воду, щоб вона швидше закипіла), вливаємо 100 мл оцту, кладемо 20 г солі і 100 г цукру, розмішуємо, доводимо до кипіння. Коли цукор і сіль розчинилися, вливаємо в маринад для маринованої капусти 100 мл олії, кладемо спеції на смак, у мене цього разу — 6 горошин, чорного перцю і 3 горошини духмяного, 2 лаврових листки, 3 бруньки гвоздики. Маринад з прянощами має покипіти буквально хвилину-дві.

Заливаємо гарчим маринадом овочі для маринованої капусти

Готуємо маринад і заливаємо ним, гарячим, овочі

Заливаємо маринадом овочі в каструлі, перемішуємо їх гарно і даємо трохи вихолонути. Зверху на мариновану капусту ставимо тарілку і якийсь вантаж (у мене — півтора літрова банка з водою), і всю цю конструкцію — на холодний балкон, підвал чи в холодильник.

Приготуйте також з капусти:

Маринована капуста під пресом - банка з водою

Ставимо майбутню мариновану капусту під прес

Як я вже казала, як мінімум така маринована капуста на зиму чи на раз має постояти під пресом добу, а краще — дві-три. Потім розкладаємо її по баночкам і ставимо в холодильник.

Мариноавна капуста з морквою в тарілці

Маринуватися капуста за цим рецептом має, як мінімум, добу

Капуста маринована за цим рецептом приготування може зберігатися в холодильнику тиждень. Для тривалого зберігання розкладайте капусту по стерилізованих банках.

Смачного!

Наталка Гурман.