Рукола — моя улюблена зелень. Вирощувати руколу просто, бо це невибаглива рослина. Але є в неї один недолік — вона швидко зацвітає, і смак зелені починає марніти. Правда, сіяти руколу можна кілька разів за сезон, то ж період її споживання може бути достатньо довгим. Але оце постійне сіяння трохи набридає, скажіть? Якби ж можна було посіяти один раз руколу і весь сезон різати на зелень! А чого ні? Багаторічна рукола дарує нам таку можливість. Прості правила її вирощування — у цій статті.
Зміст:
Як на мене, на смак однорічна рукола практично не відрізняється від багаторічної. Надзвичайно схожі вони і зовні. Однорічна рукола, пишуть деякі джерела, має набагато ніжніше листя. От, чесно, я цього не помітила, бо свою дуже мало поливала. І, мабуть, тому вона особливою ніжністю не відрізнялася.
Через таку схожість однорічної і багаторічної руколи я була дуже здивована, що насіння з написом на пакуванні «Рукола багаторічна» — це насіння зовсім іншої рослини.
Однорічна пряна культура рукола садова – це торгова назва рослини ерука посівна, чи індау посівний (Eruca vesicaria). Вона має кілька сортів, які відрізняються формою листя і різними відтінками ніжного, пряного, трохи гірчичного чи горіхового смаку.
Багаторічна рукола – зовсім не рукола з ботанічної точки зору. Дворядник тонколистий (Diplotaxis tenuifolia) має народну назву «дика рукола», але належить до іншого роду, хоч і до однієї родини – Капустяні – з однорічною руколою. Тобто вони, звичайно, родичі, але не дуже близькі.
Багаторічна рукола більша, її квітконоси можуть виростати до 70 см, квіти майже завжди яскравого жовтого кольору. Смак листя – більш насичений, ніж в індау, гостро гірчичний і виражено горіховий. При цьому багаторічна рукола має відчутний аромат, що надає стравам особливої пікантності.
Руколу багаторічну в кулінарії використовують так само як і однорічну – в першу чергу, у свіжих салатах. Але, на відміну від однорічної, багаторічну можна піддавати термічній обробці. Її листя не розлізеться і не втратить пікантність, бо його структура грубіша, а смак більш виражений.
Це та зелень, яка буде рости практично в будь-яких умовах. До речі, сортова однорічна рукола набагато вередливіша. Багаторічній буде добре і на сонці, і в напівтіні. Вона нарощуватиме листя навіть на сухих і бідних ґрунтах, при цьому різної кислотності. Не любить дворядник хіба що дуже кислої заболоченої землі.
Цю руколу можна посіяти традиційно рядочком чи рядочками га грядці, а можна вирощувати як бордюрну рослину. Вона може стати цікавим обрамленням для клумб чи грядок з сезонними овочами. Для змішаних посадок – ідеальна рослина.
Це гарний варіант і для контейнерного вирощування на підвіконні. А взимку багаторічну руколу можна вирощувати як мікрозелень. Вона менш залежна від освітлення і загалом невередлива. А ось смак у листя багаторічної руколи, що росте на підвіконні, ніжніший і соковитіший за родичів з грядки. Мабуть, тому, що в контейнерних умовах її достатньо поливають.
Бо саме від достатнього поливу смак листя багаторічної руколи стає ніжним, практично таким як і в однорічної. Але якщо у випадку з однорічною руколою без поливу вона просто не ростиме, то багаторічна рукола навіть в засуху нарощуватиме листя, але воно буде більш гострим.
Багаторічну руколу можна не підживлювати навіть на бідних ґрунтах. Мульчування дозволить заощадити вологу і зекономити час на розпушуванні землі та сапанні бур’янів.
Щодо шкідників і хвороб, то її люблять слимаки та гусінь. Нічим обробляти зелень не потрібно, достатньо зібрати шкідників вручну і зрізати все листя. Здорове листя швидко наросте знову. Як профілактику можна використовувати попіл чи біопрепарати.
Читайте також наші статті:
Посіяти руколу дуже просто. При чому можна це робити і під зиму, і весною, і влітку. Так, я свою руколу цього року сіяла всередині липня. Звичайно, поливала, поки не зійшла, і вже в серпні ласувала смачною зеленню. Рукола на фото нижче – та сама, посіяна в липні. Фото зроблене на початку вересня.
Багаторічну руколу сіють поверхнево і трохи притрушують землею. Можна сіяти рядками, а можна – гніздами. Приблизна відстань між рядками – 40 см. Відстань між рослинами – як вийде. Насіння руколи дрібне, то ж сходить вона дуже густо. Але не поспішайте її проривати. Краще виривати зайві кущики з коренем, коли вони наростять величенький пучок зелені.
Загущені посадки руколи швидше зацвітають, але це не проблема, якщо вчасно зрізати квітконоси.
Врожай з багаторічної руколи збирають весь сезон. Молоде листя – звичайно, найсмачніше. У руколи, що зацвіла, воно стає жорсткішим і трохи гірчить. Та якщо цвітіння не допускати, то смачна рукола з грядки буде на столі з ранньої весни до пізньої осені.
Регулярна обрізка стимулює ріст нового соковитого і смачного листя навіть у спеку. Якщо руколи небагато, квітконоси можна зрізати ножицями чи виривати руками, в іншому випадку її можна просто покосити.
На зиму багаторічну руколу вкривати не потрібно. Рослини нарощують смачну зелень до перших морозів, а весною вона наростає однією з перших. Що для мене також дуже цінна якість.
Руколу однорічну, як правило, рекомендують зрізати, коли вона наростить листя близько 10 см, і зберігати в холодильнику, максимум, тиждень. А багаторічну можна різати і дуже молоду, і стару – все одно буде смачно і корисно! А в холодильнику в пакеті зрізане листя багаторічної руколи зберігатиметься свіжим понад два тижні. Перевірено! Погодьтеся, що це – мрія, а не зелень!
Оксана Дивисенко,
ЗЕЛЕНА САДИБА.