Крес-салат — перша і найпростіша весняна зелень

З крес-салатом я познайомилася багато років тому, коли почала вирощувати його як зелень на підвіконні. Посіяний в горщик з ґрунтом крес зійшов ніби на очах і за два тижні ми вже щипали його ніжно-гоструваті листочки. На підвіконні він ріс дрібним, але ця зелень стала приємним доповненням до нашого меню і прикрасою щоденних і святкових страв. Пізніше я дізналася, що в домашніх умовах простіше вирощувати крес як мікрозелень. І лише минулого року зрозуміла, що на грядках ця рослина також повинна мати місце, бо у неї є багато переваг перед іншою зеленню. Про це і буде стаття – як вирощувати крес-салат на грядках і чому варто його посіяти з першим теплом.

Крес-салат на грядці

Крес-салат на грядці. © Salicyna

Який буває крес-салат

Крес-салат (Lepidium sativum) в Україні має інші популярні назви — хріниця сійна, хрінниця посівна, хріниця жерюха, жерелуха, жижуха та інші. Це однорічна салатна рослина родини капустяних (хрестоцвіті).

Всю сортову різноманітність кресу можна поділити на три групи: ранній, середньостиглий і пізньостиглий. Сорти відрізняються не тільки термінами достигання, але і формою листочків: з видовженими вузькими часточками листка чи з короткими; буває цілолистий крес-салат — з круглою чи довгастою формою листків.

На смак весь крес-салат пікантно-гострий. Він однаково добре смакує і у свіжих салатах в поєднанні з іншими овочами та зеленню, і як доповнення до гарячих страв і закусок. Мені особисто крес-салат на смак трохи нагадує руколу, але він ніжніший і соковитіший. Хоча його інша назва — хрінниця — прямо натякає на хрінний посмак цієї зелені.

Після того, як я спробувала вирощувати крес-салат на грядці і зрозуміла, що він зовсім не такий дрібний, як я думала, вирощуючи його на підвіконні, руколу я більше не вирощую. Її мені частково замінив крес, а частково рукола багаторічна. Почитайте про неї за посиланням. Це повноцінна багаторічна альтернатива однорічній руколі.

Чому варто посіяти крес першим на грядки весною

Крес-салат, як на мене, має кілька переваг перед іншою однорічною ранньою зеленню. По-перше, він дуже швидко сходить. За минулий сезон я його сіяла, здається, чотири рази, і сходить він буквально на очах. Якщо салат латук може «лежати й довго думати – сходити чи ні», то крес за той час вже випускає справжні листочки.

По-друге, крес-салат дуже скоростиглий. Самий скоростиглий, я б сказала. Для посіву ранньою весною краще обрати ранньостиглі сорти та мати першу весняну зелень вже за три тижні. І це будуть не просто дрібні листочки для приправи, це повноцінна зелень для споживання у свіжому вигляді!

Подумала і згадала. Зі швидкістю сходів і росту з крес-салатом може позмагатися ще одна моя улюблена зелень – салатна гірчиця. Вони родичі з кресом, але гірчиця ще більш холодостійка і висівати її можна навіть раніше за крес.

По-третє, сіяти хріницю можна вже всередині-вкінці березня, якщо встановилися хоч мінімальні, але стійкі плюсові температури. Крес, як і гірчиця, повноцінно нарощує зелень при мінімальних температурах повітря. Хоча, якщо висіваєте його дуже рано, то краще прикрити грядку агроволокном на перший тиждень.

Крес-салат, або хрінниця посівна (Lepidium sativum)

Крес-салат, або хрінниця посівна (Lepidium sativum)

Де посіяти і як вирощувати хрінницю

Місце для посіву кресу рано навесні обирайте сонячне, а ось вже з травня хрінницю посівну треба вирощувати в напівтіні. Влітку, взагалі, краще крес не сіяти, бо він швидко йде у цвіт і набагато грубіший за весняні чи осінні посіви.

Хрінниця любить легку і поживну землю. При посіві її, на відміну від латуку, краще присипати трохи землею (до сантиметра). Дуже важливо — прорідити сходи після появи третього-четвертого листочка. Тоді крес зможе дійсно наростити властиву йому по сорту величину листя.

Якщо молоду зелень кресу не прорідити, він ростиме «густим дрібним їжачком», значно зменшуючи тим свою врожайність. Оптимальна відстань між рослинами – до 10 см. Не викидайте проріджені сходи кресу! Їх можна і треба їсти!

Вирощуючи крес-салат на грядці, я зрозуміла, чому він у мене ріс такий дрібний на підвіконні. Йому банально було тісно в горщику!

Крес достатньо посухостійкий, але, як і вся зелень, любить вологу. З регулярним поливом у випадку посушливої погоди листя рослини буде значно ніжніше і соковитіше.

Як і всі капустяні, крес може вражатися типовими для них шкідниками. Подолати їх ефективно можна біопрепаратами. Використовувати хімічні засоби для будь-якої скоростиглої зелені заборонено!

Як збирати й зберігати врожай

Залежно від сорту, крес готовий до зрізання за два-три тижні після появи сходів. Зазвичай, за цей час він встигає наростити листя до 10 см. Не треба давати йому дуже переростати, молоде листя смачніше.

Чи не єдиний недолік цієї рослини, як на мене, зелень кресу недовго зберігається навіть в холодильнику. В герметичному пакеті – 2-3 дні. Але навіщо його зберігати? Треба їсти!

 

Натхнення!

Оксана Дивисенко,

ЗЕЛЕНА САДИБА.