Цей кекс зі смородиною із серії «з першого разу щось пішло не так, але потім я його розкусила»))) Зараз поясню. Я побачила в Інтернеті рецепт пирога зі смородиною, а в мене ще пару кг її замороженої в морозильній камері (а вже новий врожай на носі). Звичайно, спекла. Одразу почаювали. Здалося, що нічого особливого — пиріг, як пиріг. Пів пирога залишилося на завтра (якщо справді смачно, у нас нічого не залишається), і в обід наступного дня я, щоб не пропав, попила з ним чаю. І я вам скажу, що це було неперевершене чаювання! Пиріг за ніч просочився смородиною, вона віддала йому весь свій аромат і вологість… Звичайний заливний пиріг зі смородиною наступного дня став вишуканим кексом, не гіршим за традиційний різдвяний англійський торт, який випікається зі смородиною, а потім ще тижнів зо три настоюється. Отже, я однозначно рекомендую такий заливний пиріг, і, скоріше, як святкову, а не щоденну випічку — здивувати гостей ним точно можна!
Збиваємо яйця з цукром міксером (можна і виделкою розтерти) разом з пом’якшеним маслом і молоком кімнатної температури. Взагалі, візьміть за звичку кожного разу перед будь-якою випічкою діставати завчасно продукти з холодильника. Тоді тісто не принесе неприємних сюрпризів.
В просіяне борошно додаємо ванільний цукор і розпушувач, розмішуємо. Вливаємо в борошно яйця з цукром і збиваємо міксером. Можна розмішати массу ложкою, але це непросто — тісто важке. А яке воно смачне! Я ще ніколи не пробувала такого смачного сирого тіста 🙂
Якщо у вас смородина свіжа (до речі, думаю, можна використовувати для цього заливного пирога і інші ягоди, в сезон спробую), то її миємо і даємо просохнути на друшляку. Якщо заморожена — то такою і вмішуємо в тісто. Якщо ягода вже розморозилася (як в мене), то тісто набуде фіолетового кольору, а сама випічка трохи сіруватого. Правда, на смак це не вплине.
Готуємо для форми французську сорочку — змащуємо вершковим маслом і посипаємо борошном. Викладаємо тісто для заливного пирога зі смородиною у форму і ставимо у розігріту до 200 °С духовку. Перевіряємо готовність зубочисткою — після того, як ви її встромили в кекс, вона має повернутися до вас сухою.
Як правило, мені вистачає 1 г. 10 хв. для випікання цього кексу, якщо печу в звичайній металевій формі діаметром 18 см. Але коли я його пекла в силіконовій формі з «діркою» всередині, то пішло майже півтори години. Це, мабуть, властивість силіконової форми і те, що пиріг в ній значно вищий, а отже пропікається повільніше. Якщо бачите, що зверху кекс підгорає, а всередині він ще недопечений, накрийте його зверху фольгою чи пергаментом.
Ідеально для цього пирога підійде форма від 22 см і більше в діаметрі. Тоді він пропечеться швидше.
Дістаємо готовий пиріг зі смородиною з форми, посипаємо цукровою пудрою (гарно це робити через ситечко, тоді пудра лягає рівномірно), даємо вихолонути і можна пити чай.
Але найкраще (пам’ятаєте?) залишити його на наступний день. Завтра він розкриє свій смак наповну!
Приготуйте також:
Смачного чаювання!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.