Logo

Запечена скумбрія з овочами — по силам навіть новачкам!

Я так часто запікаю скумбрію в духовці і робити це так просто, що ніколи не думала поділитися цим рецептом з читачами Зеленої садиби. Власне, як написати текст про процес запікання скумбрії, якщо там практично нічого писати? Розморозити рибу при кімнатній температурі (а краще — в холодильнику), відрізати їй голову, почистити від нутрощів, посолити, поперчити, полити трошки лимонним соком, можна посипати якимись травками (у мене найчастіше сушений базилік), поставити в духовку (на деко, вистелене пергаментним папером, щоб потім довго його не чистити) і випікати хвилин 20 при температурі 180 градусів. Можна замаринувати на півгодинки-годинку в майонезі (але ми його практично зараз не вживаємо), а можна в соусі з гірчиці і меду. О! Це надзвичайний маринад не тільки для скумбрії, а й для курки, особливо для крилець — взяти в рівних частинах мед і гостру гірчицю (соус)… Але я відволіклася від теми. На Різдво була в куми у гостях. А там скумбрія на столі, фарширована овочами. «Слухай, навіщо ти з фаршированою рибою морочилася?», — питаю. «Та яка там морока? 15 хвилин роботи!» Виявилося, що так: запечена скумбрія в духовці з овочами — це майже так просто, як і в моєму варіанті.

Запечена скумбрія з овочами — по силам навіть новачкам!

Запечена скумбрія з овочами — по силам навіть новачкам!

Інгредієнти для запікання скумбрії з овочами

  • 1 рибина;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 середня морквина;
  • олія для смаження овочів;
  • 1-2 ст. ложки лимонного соку;
  • сіль, перець, приправи — на ваш смак;
  • фольга для запікання.

Спосіб запікання  скумбрії в духовці з овочами

Правильно розморожуємо рибу. Найкраще — в холодильнику. Але це довго. То ж можна при кімнатній температурі. Але ні в якому разі не в мікрохвильовці, чи за допомогою холодної чи гарячої води. Ви ніколи не запечете смачну рибу, якщо розморозите її якимсь варварським способом.

У розмороженої скумбрії відрізаємо голову і чистимо її від нутрощів. Обов’язково позбавляємося крові по внутрішній стороні хребта (вичищаємо ножем), бо вона може зіспувати колір запеченої риби. Солимо, перчимо, поливаємо лимонним соком.

У розмороженої скумбрії відрізаємо голову і чистимо її від нутрощів. Обов'язково позбавляємося крові по внутрішній стороні хребта

У розмороженої скумбрії відрізаємо голову і чистимо її від нутрощів. Обов’язково позбавляємося крові по внутрішній стороні хребта

Для начинки підсмажимо на сковороді цибулю з морквою: спочатку цибулю, а коли вона зарум’яниться, додаємо до неї потерту на крупну тертушку моркву, солимо і підсмажуємо овочі до м’якості.

Коли морква з цибулькою охолонуть, напихаємо начинкою середину скумбрії, змащуємо рибу зверху олією або майонезом і замотуємо її у фольгу. Перед цим ОБОВ’ЯЗКОВО змастіть і фольгу олією, бо інакше, дістаючи запечену скумбрію з фольги, ви здерете з рибини шкіру.

Залишаємо нашу рибу в спокої, принаймні, на півгодини. Можна і довше промаринувати.

Випікаємо скумбрію з овочами приблизно 35 хвидин в духовці при 180 градусах. Фарширована скумбрія випікається трохи довше, ніж  без начинки.

Дивіться також наші рецепти:

Діставши рибину з духовки, даємо їй трохи схолонути і розвертаємо фольгу. Далі є два варіанти. Перший, якщо ви дуже голодні, ріжете запечену скумбрію на шматки і подаєте гарячою до столу, як основну страву. Але при цьому зауважте, що гаряча скумбрія не ріжеться, а «рветься». На смак це ніяк не вплине, але акуратних шматочків ви не вріжете навіть дуже гострим ножем. Другий варіант, дати рибині схолонути повністю, холодну порізати на порційні шматочки і подати до столу, як холодну закуску. Як для гостей, то другий варіант, звичайно, кращий.

Запечену скумбрію можна подавати до столу і гарячою, і холодною

Запечену скумбрію можна подавати до столу і гарячою, і холодною

Але смачно буде в будь-якому разі! Спробуйте! Запікати скумбрію в духовці дуже просто! Впорається навіть школяр!

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.