Я так часто запікаю скумбрію в духовці, і робити це так просто, що ніколи не думала поділитися цим рецептом з читачами Зеленої садиби. Власне, як написати текст про процес запікання скумбрії, якщо там практично нічого писати, бо все так просто? Але на Різдво була в куми у гостях. А там скумбрія на столі, фарширована овочами. «Слухай, навіщо ти з фаршированою рибою морочилася?», — питаю. «Та яка там морока? 15 хвилин роботи!» Виявилося, що так: запечена скумбрія в духовці з овочами — це майже так просто, як і в моєму варіанті.
Правильно розморожуємо рибу. Найкраще — в холодильнику. Але це довго. То ж можна при кімнатній температурі. Але ні в якому разі не в мікрохвильовці, чи за допомогою холодної, чи гарячої води. Ви ніколи не запечете смачну рибу, якщо розморозите її якимсь варварським способом.
У розмороженої скумбрії відрізаємо голову і чистимо її від нутрощів. Обов’язково позбавляємося крові по внутрішній стороні хребта (вичищаємо ножем), бо вона може зіпсувати колір запеченої риби. Солимо, перчимо, поливаємо лимонним соком.
У розмороженої скумбрії відрізаємо голову і чистимо її від нутрощів. Обов’язково позбавляємося крові по внутрішній стороні хребта
Для начинки підсмажимо на сковороді цибулю з морквою: спочатку цибулю, а коли вона зарум’яниться, додаємо до неї потерту на крупну тертушку моркву, солимо і підсмажуємо овочі до м’якості.
Коли морква з цибулькою охолонуть, напихаємо начинкою середину скумбрії, змащуємо рибу зверху олією або майонезом і замотуємо її у фольгу. Перед цим ОБОВ’ЯЗКОВО змастіть і фольгу олією, бо інакше, дістаючи запечену скумбрію з фольги, ви здерете з рибини шкіру.
Залишаємо нашу рибу в спокої, принаймні, на пів години. Можна і довше промаринувати.
Випікаємо скумбрію з овочами приблизно 35 хвидин в духовці при 180 градусах. Фарширована скумбрія випікається трохи довше, ніж без начинки.
Дивіться також наші рецепти:
Діставши рибину з духовки, даємо їй трохи схолонути і розвертаємо фольгу. Далі є два варіанти. Перший, якщо ви дуже голодні, ріжете запечену скумбрію на шматки і подаєте гарячою до столу, як основну страву. Але при цьому зауважте, що гаряча скумбрія не ріжеться, а «рветься». На смак це ніяк не вплине, але акуратних шматочків ви не вріжете навіть дуже гострим ножем. Другий варіант, дати рибині схолонути повністю, холодну порізати на порційні шматочки і подати до столу, як холодну закуску. Як для гостей, то другий варіант, звичайно, кращий.
Але смачно буде в будь-якому разі! Спробуйте! Запікати скумбрію в духовці дуже просто! Впорається навіть школяр!
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.