Logo

“Спартак” – шоколадно-медовий торт зі сметанним заварним кремом

Домашня випічка – це, як правило, щось особливе на кухні кожної господині. І хоч, здається, кондитерська комерційна промисловість сягнула неймовірних висот своєї майстерності і не перестає дивувати, приготовані власними руками солодощі – це завжди подія. Особливо, якщо це торт. А якщо він приготований руками чоловіка – це, взагалі, шедевр! Сьогодні на кухні ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ чаклував Роман Самсонюк. В публікації – рецепт неймовірно смачного шоколадно-медового торту зі сметанним кремом «Спартак».

"Спартак" - шоколадно-медовий торт зі сметанним заварним кремом

“Спартак” – шоколадно-медовий торт зі сметанним заварним кремом

Вага торта – 1,5 кг; ціна – 120 грн; в 100 г – 360 ккал.

Інгредієнти для тіста

  • борошно – 350 г;
  • какао-порошок – 30 г;
  • цукор – 150 г;
  • мед – 70 г;
  • масло вершкове – 100 г;
  • яйця курячі – 2 штуки;
  • сода – 5 г;
  • розпушувач для тіста – 5 г.

Інгредієнти для крему

  • сметана 20-25% – 400 г;
  • цукор – 130 г;
  • ванільний цукор – 10 г;
  • крохмаль (будь-який) – 20 г;
  • яйце куряче – 1 штука;
  • масло вершкове 82% – 200 г (якщо немає 82%, можна і менше).

Інгредієнти для помадки

  • цукор – 100 г;
  • какао-порошок – 30 г;
  • молоко – 50 г;
  • масло вершкове – 50 г.

Торт «Спартак» – рецепт приготування

Готувати почнемо з крему, бо йому потрібно буде ще повністю охолонути.

Сметану, цукор, ванільний цукор, крохмал і яйце висипаємо в каструльку чи сотейник. Каструльку ставимо на водяну баню та постіно помішуємо покі маса не загусне. Дно посуди з інгредієнтами для крему не повинно торкатися води. Ось така густа маса (як на фото праворуч) повинна вийти.

tort-7-150x150-6872717

Готуємо сметанний заварний крем

tort-6-150x150-7523102

Готуємо сметанний заварний крем

tort-5-150x150-2197134

Готуємо сметанний заварний крем

Перекладаємо крем в глибоку миску, накриваємо харчовою плівкою і відправляємо його охолоджуватись в холодильник. А поки крем охолоджується, пора зайнятися тістом.

Просіяну муку, какао та розпушувач змішуємо в мисці і поки відставляємо в сторону.

Цукор перетераємо з яйцями, додаємо мед та масло і ставимо на водяну баню. Постійно помішуємо, доки все не перетвориться в однорідну масу і добре не прогріється. Додаємо соду і проварюємо ще хвилин з п’ять.

tort-3-223x300-9001827

Готуємо тісто

tort-1-223x300-6584087

Готуємо тісто

Знімаємо з плити, виливаємо суміш в нашу муку з какао і замішуємо тісто – спочатку лопаткою, а потім руками. Воно має бути м’яким і еластичним. Тісто розділяємо на 8 рівних частин і накриваємо плівкою

tort-23-150x150-4352857

Замішуємо тісто

tort-22-150x150-7493753

Готове тісто

tort-21-150x150-3343126

Поділене тісто

Робочу поверхню трохи «підпиляємо» мукою і починаємо розкатувати коржі.

Якщо коржі розкатати  дуже тонко (25см), то торт буде низькій, як у мене. Якщо 20-22см, то коржі будуть пишніші, і торт буде вищий, це вже – як кому подобається.

Розкатаний корж за допомогою качалки перекладаємо на бумагу для випічки, робимо виделкою проколи і ставимо корж в розігріту до 180 градусів духовку.

tort-19-150x150-2782100

Розкатуємо коржі по одному

tort-16-150x150-6806831

Перекладаємо корж на пергамент

tort-17-150x150-4790788

Перекладаємо корж на деко

Деко з коржем ставимо по середині духовки. Час випікання у кожного може бути різний. Корж діаметром 25 см в мене випікався 5 хвилин, орієнтуйтесь по своїй духовці.

Коржі виймаємо з духовки, шукаємо підходящій діаметр і по ньому обрізаємо корж.

Обрізкі з коржів підсушуємо, якщо потрібно в духовці, і перетираємо качалкою, вони нам знадобляться для обсипання боків торта.

tort-18-150x150-6097498

Обрізаємо корж за формою

tort-15-150x150-1077805

Обрізаємо корж за формою

tort-14-150x150-5025151

Подрібнюємо обрізки коржів

Прийшов час доробити крем. Збиваємо м’яке вершкове масло протягом 5-7 хвилин, поки воно не стане світлим і повітряним. По 1 ложці додаємо наш сметанний крем в збите масло, продовжуючи ретельно збивати. Масло і сметанний крем повинні бути однакової температури.

Крем готовий. Приступаємо до складання торту.

Приблизно 70гр крему відкладемо для того, щоб обмазати торт з боків, решту ділимо на 7 частин і змащуємо коржі, верхній корж не змащуємо.

tort-12-150x150-4567177

Взбиваємо сметанний крем з маслом

tort-11-150x150-8550698

Перемазуємо коржі

tort-10-150x150-6396971

Верхній корж кремом не змащуємо

Наші коржі змащені і зібрані, бік торта змащуємо кремом і обсипаємо крихтами, які зробили з обрізків. Торт майже готовий.

Тепер готуємо помадку. В каструльці змішати какао-порошок і цукор, додати молоко і поставити на повільний вогонь. Постійно помішуючи, довести суміш до кипіння і проварити 2 хвилини.

Зняти з вогню, додати масло, розмішати, дати трохи охолонути. Верхній корж змастити помадкою і дати торту постояти декілька годин. Я ставлю на ніч в холодильник. Наш торт «Спартак» готовий.

Торт "Спартак"

Торт “Спартак”

Якщо полюбляєте більш “швидкі” торти, перегляньте рецепт сирного  торту без випічки.

Смачного!

Роман Самсонюк,

ЗЕЛЕНА САДИБА.