Канелоні з фаршем під соусом бешамель

Канелоні — це італійська страва, що складається з трубочок, зроблених з тіста, які наповнюються різними начинками та запікаються в духовці з соусом. Традиційна начинка для канелоні — суміш сиру Рікота, шпинату і м’яса, наприклад, яловичого фаршу або ковбаси. Однак існує багато варіацій цього рецепту, і канелоні можна наповнювати багато чим. Після того, як трубочки наповнені, їх зазвичай кладуть у форму для запікання і заливають соусом, наприклад, томатним або бешамель. Потім страва запікається в духовці. Особисто я полюбляю начинку з фаршу, адже в результаті на смак виходить щось схоже на лазанью, але в іншому форматі. Пропоную і вам приготувати канелоні з фаршем під соусом бешамель.

Канелоні з фаршем на тарілці

Канелоні з фаршем під соусом бешамель

Інгредієнти для канелоні з фаршем

Орієнтовно на чотири порції:

  • 100 г трубочок канелоні (у мене пішло 13 трубочок);
  • 600 г м’ясного фаршу;
  • 1 середня цибулина;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 270 г томатного пюре (у мене саме пюре — воно більш концентроване, ви ж можете взяти звичайний томатний соус або консервовані чи свіжі томати);
  • 2-3 ст.л. кетчупу «Лагідний»;
  • сушений орегано, базилік або ж готові суміш італійських трав;
  • сіль і перець на смак;
  • оливкова олія для приготування;
  • 30 г тертого сиру Пармезан або його аналогу.

Для соусу Бешамель:

Інгредієнти для приготування канелоні на столі

Основні інгредієнти для канелоні з фаршем

Я беру саме готові трубочки, які купляю у звичайному мережевому супермаркеті, адже це дуже зручно та швидко. Шукайте їх біля листів для лазаньї за назвою — «Канелоні» (Cannelloni). В рецептах традиційної кухні канелоні роблять з тіста самостійно. Я ж цей етап пропускаю.

Якщо ви, як і я, використовуєте готові трубочки, зверніть увагу на вказану брендом інструкцію приготування. Там зазвичай вказаний час та можливі особливості приготування.

Для начинки я обираю індичий фарш, ви ж можете обрати ваш улюблений.

Якщо любите італійську кухню приготуйте також:

Канелоні — рецепт з сиром і фаршем

Робимо м’ясну начинку. Нам потрібно приготувати соус Болоньєзе, для зручності я роблю його нерідким. У сковороді розігрійте оливкову олію на середньому вогні. Декілька зубчиків часнику я очищую і притискаю ножем. Часник додаю на сковорідку, коли підсмажиться — прибираю. Так ми отримаємо тонкий часниковий аромат та смак.

Додаємо дрібно нарізану цибулю і підсмажуємо до розм’якшення. Можна також додати моркву, але для канелоні особисто я готую соус без неї. Додаємо фарш і підсмажуємо, поки не підрум’яниться (розділяємо при цьому фарш лопаткою). Додаємо соус або томати та приправляємо. В мене концентроване томатне пюре, тому я також додаю кетчуп. Тушкуємо приблизно 15-20 хвилин, поки соус не загусне.

Готуємо соус Бешамель. В окремій каструлі розтоплюємо вершкове масло на середньому вогні. Додаємо борошно і збиваємо ручним вінчиком. Поступово вливаємо молоко, збиваючи, щоб не було грудочок. Продовжуйте збивати, поки соус не загусне. Приправляємо сіллю і мускатним горіхом на смак. У нас вийде досить велика кількість соусу, адже нам потрібно повністю покрити наші трубочки, а що залишиться — використаємо для подачі.

Вмикаємо духовку на 180°C для розігрівання.

Наповнюємо кожну трубочку канелоні м’ясною начинкою і викладаємо поки окремо на тарілку чи дошку. Начинку, яка залишилась, робимо більш рідкою — додаємо ще соус та воду, прогріваємо на сковорідці. Цей соус виливаємо на дно форми для запікання. Якщо начинки у вас не залишилось, додайте на дно форми томатний соус або соус Бешамель. Викладіть на соус наповнені трубочки. Верхню частину канелоні рясно полийте соусом Бешамель, щоб трубочки були повністю покриті.

Начинку можна подрібнити в міксері та наповнювати трубочки за допомогою кондитерського мішка. Мені подобається звичайна консистенція фаршу, тому я наповнюю трубочки за допомогою верхньої сторони столової ложки.

Накриваємо форму фольгою та відправляємо в попередньо розігріту духовку приблизно на 25 хвилин. Тим часом натираємо сир. Знімаємо фольгу та посипаємо страву сиром, відправляємо запікатись ще на 5-7 хвилин. Точний час залежить від особливостей вашої духовки. Включить наприкінці режим гриля, якщо хочете, щоб сир підрум’янився. Готово! Для подачі можна використати соус бешамель та посипати додатково сиром.

Страва дуже поживна, тому до неї краще додати свіжий овочевий салат із великою кількістю зелені.

Готові канелоні в формі для запікання

Канелоні готові

Взагалі, щоб наїстися, одній людині буде достатньо двох таких трубочок, але, як показує практика, на двох буде дуже складно зупинитись.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.