Logo

Смажена курочка в кисло-солодкому соусі теріякі — за мотивами японської кухні

Вам іноді теж хочеться приготувати щось таке не звичайне, але просте і з доступних продуктів? Ну, це так, щоб зазирнути в холодильник, а там нема нічого особливого, але ідея йти в магазин не дуже актуальна. Якщо у вас знайдеться свіже чи заморожене куряче філе та ряд спецій, які, в принципі, мають бути на кухні завжди, приготуйте смажену курку в кисло-солодкому соусі теріякі. Напевне, ви не раз замовляли таку страву в японських ресторанах, але вдома таку курочку можна приготувати за півгодини. В оригінальному рецепті до складу соусу для обсмажування входить соєвий соус, цукор і саке. Але ми просто хочемо смачно поїсти, а не дотримуватися суворих японських канонів. То ж візьмемо замість цукру мед, а саке замінимо білим сухим вином. Повірте, такі зміни на смак смаженої курочки не вплинуть!

smazhena-kurochka-02-1024x768-1171658

Смажена курочка в кисло-солодкому соусі теріякі — за мотивами японської кухні

Теріякі – це японський спосіб обсмажування м’яса або риби в солодкому соусі. Сама назва походить від японських слів «тері» (блиск), і «які» (смажене).

Інгредієнти для смаженої курочки теріякі

  • 300 г курячого філе;
  • 1 столова ложка соєвого соусу;
  • 1 столова ложка меду;
  • 2 столові ложки білого сухого вина;
  • 1 чайна ложка сухого меленого імбиру або 2 ч.л. свіжого, натертого на тертушку;
  • 1 столова ложка білого кунжуту;
  • сіль;
  • оливкова олія для смаження.

Спосіб приготування смаженої курки в кисло-солодкому соусі

Наливаємо в миску соєвий соус, додаємо рідкий мед (якщо у вас густий, нагрійте його). Насипаємо в миску сушений імбир. З свіжим буде смачніше. Взагалі, відкрила останнім часом для себе корінь імбиру для маринування м’яса. Будь-яке м’ясо і птиця будуть значно м’якішими, якщо замаринувати його на годинку в натертому на тертушку корені імбиру. Спробуйте. Навіть шашлик можно так замаринувати.

Додаємо біле сухе вино, розтираємо інгредієнти, щоб соус вийшов однорідним. На жаль, цього разу в мене не виявилося білого сухого вина. Виручило червоне сухе. Мабуть, японці змусили б мене за це зробити харакірі, але все одно така смажена курка — це дуже смачно! 🙂

smazhena-kurochka-05-1024x768-4562833

Змішуємо продукти для соусу в ємності

Куряче філе обсушуємо паперовим рушником, нарізаємо вузькими довгими смужками поперек волокон.

smazhena-kurochka-06-1024x768-5425776

Куряче філе нарізаємо вузькими довгими смужками поперек волокон

Кладемо нарізане філе в соус, ретельно перемішуємо і ставимо миску в холодильник на 20-30 хвилин. За цей час тонкі скибочки курки відмінно замаринується.

smazhena-kurochka-07-1024x768-8572216

Кладемо нарізане філе в соус, ретельно перемішуємо і ставимо миску в холодильник на 20-30 хвилин

Смажити курку краще в глибокій сковороді з антипригарним покриттям. Але підійде будь-яка сковорода з високим бортиком. Наливаємо 2-3 столові ложки оливкової олії в сковороду, сильно нагріваємо, кладемо мариноване м’ясо.

Смажимо на сильному вогні, знадобиться всього кілька хвилин. Як тільки волога випарується, курочка стане золотистою і блискучою, можна додавати кунжут. В середній фазі смажити краще методом струшування, якщо цей віртуозний спосіб вам ще не підкорився, то звичайна лопатка теж згодиться.

smazhena-kurochka-08-1024x768-8938903

Смажимо курку на сильному вогні, знадобиться всього кілька хвилин

Насипаємо насіння білого кунжуту в сковороду. Перемішуємо, обсмажуємо все разом ще буквально хвилину і знімаємо сковорідку з вогню.

Викладаємо смажену курочку на тарілку, за бажання прикрашаємо зеленню і відразу подаємо на стіл. Смачного!

smazhena-kurochka-11-1024x768-5038431

Смажена курочка теріякі готова!

Методом теріякі можна готувати не тільки куряче філе — тонкі скибочки яловичини, нежирну свинину, морську рибу і морепродукти. Принцип приготування один і той же – спочатку маринуємо, потім швидко обсмажуємо до карамелізації на сильному вогні.

Що ще приготувати з курячого філе? Спробуйте:

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.