Вам іноді теж хочеться приготувати щось таке не звичайне, але просте і з доступних продуктів? Ну, це так, щоб зазирнути в холодильник, а там нема нічого особливого, але ідея йти в магазин не дуже актуальна. Якщо у вас знайдеться свіже чи заморожене куряче філе та ряд спецій, які, в принципі, мають бути на кухні завжди, ваш варіант — курка в соусі теріякі. Напевне, ви не раз замовляли цю страву в японських ресторанах, але вдома така смажена курка буде готова за пів години. В оригінальному рецепті до складу соусу для обсмажування входить соєвий соус, цукор і саке. Але ми просто хочемо смачно поїсти, а не дотримуватися суворих японських канонів. То ж візьмемо замість цукру мед, а саке замінимо білим сухим вином. Повірте, такі зміни на смак смаженої курочки не вплинуть!
Теріякі – це японський спосіб обсмажування м’яса або риби в солодкому соусі. Сама назва походить від японських слів «тері» (блиск), і «які» (смажене).
Наливаємо в миску соєвий соус, додаємо рідкий мед (якщо у вас густий, нагрійте його). Насипаємо в миску сушений імбир. З свіжим буде смачніше. Взагалі, відкрила останнім часом для себе корінь імбиру для маринування м’яса. Будь-яке м’ясо і птиця будуть значно м’якішими, якщо замаринувати його на годинку в натертому на тертушку корені імбиру. Спробуйте. Навіть шашлик можно так замаринувати.
Додаємо біле сухе вино, розтираємо інгредієнти, щоб соус вийшов однорідним. На жаль, цього разу в мене не виявилося білого сухого вина. Виручило червоне сухе. Мабуть, японці змусили б мене за це зробити харакірі, але все одно така смажена курка — це дуже смачно! 🙂
Куряче філе обсушуємо паперовим рушником, нарізаємо вузькими довгими смужками поперек волокон.
Кладемо нарізане філе в соус, ретельно перемішуємо і ставимо миску в холодильник на 20-30 хвилин. За цей час тонкі скибочки курки відмінно замаринується.
Спробуйте інші рецепти за мотивами китайської кухні:
Смажити курку краще в глибокій сковороді з антипригарним покриттям. Але підійде будь-яка сковорода з високим бортиком. Наливаємо 2-3 столові ложки оливкової олії в сковороду, сильно нагріваємо, кладемо мариноване м’ясо.
Смажимо на сильному вогні, знадобиться всього кілька хвилин. Як тільки волога випарується, курочка стане золотистою і блискучою, можна додавати кунжут. В середній фазі смажити краще методом струшування, якщо цей віртуозний спосіб вам ще не підкорився, то звичайна лопатка теж згодиться.
Насипаємо насіння білого кунжуту в сковороду. Перемішуємо, обсмажуємо все разом ще буквально хвилину і знімаємо сковорідку з вогню.
Викладаємо смажену курочку на тарілку, за бажання прикрашаємо зеленню і відразу подаємо на стіл. Смачного!
Методом теріякі можна готувати не тільки куряче філе — тонкі скибочки яловичини, нежирну свинину, морську рибу і морепродукти. Принцип приготування один і той же – спочатку маринуємо, потім швидко обсмажуємо до карамелізації на сильному вогні.
Що ще приготувати з курячого філе? Спробуйте:
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.