Цей легкий та водночас поживний салат підкорив мене одразу. Я вже повторила його з десяток разів, постійно дещо змінюючи інгредієнти. По-перше, можна зробити такий салат з куркою і апельсином. Я замінила грейпфрут якось на прохання дочки, яка не дуже любить цей цитрус, і салат зазвучав по-новому! Можна використати спеціально відварене куряче філе, а можна — вчорашню печену курку, яка залишилася після свят. Підійде і копчена курочка, з якої, звичайно, треба зняти шкіру. Ще один базовий інгредієнт — молода білокачанна капуста, або савойська, або салат айсберг, або навіть листовий салат. Кожного разу — новий смак, але завжди смачно. Заправляємо такий салат знову ж таки — або сиром філадельфія, або Almette, або фетою, або будь-яким іншим м’яким вершковим сиром. Це надзвичайно смачний салат у будь-якому разі!
Якщо у вас знайдуться в холодильнику залишки печеної курки після вчорашнього свята, чи ви спеціально відварили куряче філе напередодні, то приготування цього салату займе у вас лічені хвилини.
Як відварити куряче філе, щоб воно було м’яким, а не жорстким? Набираємо воду в каструлю, кладемо туди пару зубчиків часнику, півцибулини, лавровий лист і духмяний горошок, доводимо до кипіння, а потім — кладемо в окріп філе. Коли вода знову закипить, солимо, зменшуємо вогонь і варимо курку приблизно хвилин 25.
Важливо! Філе для відварювання не ріжемо на дрібні шматки! Чим більший шматок курки варитиметься, тим ніжнішою птиця буде. Через 25 хвилин знімаємо каструлю з вогню і залишаємо курку в воді, доки вона не схолоне.
Дивіться також наш рецепт Куряче філе в молоці.
Можна нашвидкуруч підсмажити порізане на шматочки куряче філе для цього салату з грейпфрутом на сковорідці, але тоді він буде більш калорійним за рахунок олії, на якій смажитиметься курка.
Готове м’ясо птиці ріжемо на невеликі шматочки, кладемо в салатницю.
Листки салату айсберг рвемо руками на шматки. Якщо використовуємо капусту — шинкуємо крупно.
М’який вершковий сир ріжемо кубиками. Я використовувала цього разу філадельфію, її просто викладаємо ложкою в салатницю.
Навчіться робити філадельфію в домашніх умовах – це смачно і вигідно!
М’який вершковий сир має небагато калорій, приблизно 200 кКал на 100 г. Саме тому він ідеально підходить для заправки дієтичних салатів. Вершковий м’який сир — і поживний, і легкий. Для порівняння: в майонезі близько 670 кКал!
Сочний грейпфрут очищуємо прямо над салатницею, щоб не втратити сік. Білу шкурку обов’язково викидаємо, бо вона гірчить. Ріжемо м’якоть грейпфрута на шматочки і кладемо в салатницю.
Заправляємо салат з куркою і грейпфрутом: дрібка цукру, соєвий соус, оливкова олія. Можна додати столову ложку насіння кунжуту, але це не обов’язково. Гарно перемішуємо.
Подаємо наш дієтичний салатик до столу одразу після приготування. Так він збереже і свій смак, і свій гарний зовнішній вигляд.
Дивіться також наші рецепти салат з куркою і ананасом і салат з капустою і тунцем.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.