Сирна закуска на новорічний стіл «Мандаринки» — популярний салат з плавленого сиру, часнику, яєць і майонезу на новий лад. Такий салат готували на святковий стіл ще наші бабусі. Я цю страву добре пам’ятаю з дитинства, багато делікатесів відсувалися заради неї на другий план. А ось «упакувати» сирну закуску так, щоб вийшли мандарини (зовсім як справжні), я додумалася недавно. «Шкірка» з моркви вдало доповнює інші інгредієнти «мандаринок», головне правильно її приготувати. І для цього випадку варена морква не підійде.
Половину охолодженого вершкового масла і охолоджений плавлений сирок натираємо на крупній тертці. Підійде будь-який плавлений сир типу «Дружба».
Великі курячі яйця відварюємо до готовності, повністю охолоджуємо, також натираємо на крупній тертці. Додаємо подрібнені яйця до сиру і масла.
Великий зубчик часнику очищаємо, розрізаємо навпіл. Видаляємо з часнику паросток, щоб салат не вийшов дуже вже ядрений. Подрібнюємо часник — пропускаємо через прес або натираємо на дрібній тертці.
Додаємо майонез, для цього рецепту раджу жирний майонез, краще оливковий, з ним вийде смачніше.
Ретельно перемішуємо, пробуємо, за смаком солимо і перчимо.
Тепер займемося «мандариновою шкіркою» нашої сирної закуски. Свіжу моркву натираємо на дрібній тертці. У сковороду кладемо вершкове масло, додаємо рослинну олію, кладемо моркву. За смаком солимо, насипаємо 1 чайну ложку цукрового піску, додаємо 2 чайні ложки яблучного оцту. Смажимо морквину до м’якості, помішуючи, щоб не пригоріла — де ж ви бачили пережарені мандарини? Готова морква за смаком нагадує ту, що готують для риби під маринадом.
Охолоджений салат ділимо на 5-6 невеликих порцій, руки змащуємо рослинною олією, скачуємо кульки з салату, викладаємо на дошку.
Моркву повністю охолоджуємо. Кладемо на долоню 3 чайні ложки смаженої моркви, потім кульку салату, старанно обвалюємо кульку-сирну закуску в моркві з усіх боків.
Маленькі лаврові листочки вставляємо в мандаринки зверху. Якщо листочки бурі, то можна спробувати оживити колір — опускаємо листочки на кілька хвилин в окріп. Якщо лавр свіжий, то листочки стануть яскравішими.
Поруч з листочками встромляємо гвоздику. До подачі тримаємо сирну закуску на новорічний стіл в холодильнику. Смачного і з прийдешнім Новим роком!
До речі, якщо любите гострі закуски, то в салат можна додати дрібно порізаний стручок чилі і приправити порошком копченої паприки, вийде зовсім інша історія. А ще в середину «мандаринки» можна вкласти оливку або скибочку маринованого огірочка.
Дивіться також наш рецепт «Різдвяне печиво «Оченята ангела».
Олена Цинкевич,