Вареники з картоплею за рецептом моєї бабусі

Вареники з картоплею за бабусиним рецептом я готую з дитинства. Спочатку бабуся довіряла мені тільки складний процес ліплення. Вареники, звичайно, виходили не самі симпатичні, але дорослим доводилося з цим миритися. Коли стала старшою, бабуся навчила готувати тісто, і ми з нею довго ліпили вареники для всієї родини. Начинка з картоплею, цибулею і майонезом, на мій погляд, найсмачніша. Серед рецептів несолодких вареників цей просто бестселер! Зайве тісто для вареників можна заморозити, воно зберігається довго.

Вареники з картоплею, фото

Вареники з картоплею за рецептом моєї бабусі

  • Час приготування: 1 година
  • Кількість порцій: 3-4

Дивіться також наш швидкий рецепт Картопля з кальмарами.

Інгредієнти для вареників з картоплею

Для тіста на вареники:

  • 50 мл молока;
  • 75 мл води;
  • 1 яйце;
  • 20 мл олії;
  • 250 г пшеничного борошна + борошно для ліплення;
  • сіль.

Для начинки:

  • 300 г картоплі;
  • 100 г цибулі ріпчастої;
  • 30 г зеленої цибулі;
  • 15 вершкового масла;
  • 50 г майонезу;
  • сіль, перець;
  • сметана і гірчиця для подачі.

Вареники з картоплею — спосіб приготування

Робимо тісто на вареники з картоплею

Збиваємо яйце з дрібкою солі. Змішуємо теплу воду, молоко і олію, додаємо збите яйце. Потім насипаємо невеликими порціями пшеничне борошно, замішуємо тісто на вареники спочатку в мисці, потім викладаємо на посипану борошном дошку. Вимішуємо кілька хвилин, поки тісто на вареники з картоплею не перестане липнути до рук. Миску з тістом затягуємо харчовою плівкою, залишаємо на 30 хвилин при кімнатній температурі відпочити.

Посипаємо дошку борошном. Від тіста відокремлюємо шматок вагою приблизно 100 г, скачуємо ковбаску. Так само ділимо все тісто, має вийти 4-5 ковбасок. Відрізаємо від ковбаски шматочок вагою близько 10 грамів, розкачуємо качалкою так, щоб вийшов зовсім тонкий круг. Досягати ідеально круглої форми не варто. Вареники з картоплею — це домашня їжа. То ж в їх формі можуть бути невеликі вади, головне, щоб було смачно!

Робимо начинку

Для начинки чистимо картоплю, нарізаємо товстими скибочками, заливаємо окропом, відварюємо до готовності. Зливаємо з картоплі воду, розминаємо картоплю в пюре.

Дрібно нарізану цибулю обсмажуємо на вершковому маслі до напівпрозорого стану, за хвилину до готовності додаємо зелену цибульку, посипаємо сіллю. Обсмажену цибулю додаємо в каструлю до картопляного пюре.

Додаємо майонез, перемішуємо, пробуємо, солимо на свій смак.

Як ліпити вареники?

На круг з тіста кладемо приблизно чайну ложку картопляної начинки. Начинка може бути трохи теплою, але не гарячою!

З’єднуємо краї вареника, пальцями стискаємо тісто щільно. Якщо затиснути край тіста між великим і вказівним пальцем, і злегка притиснути згин середнім пальцем, то вийде фігурний краєчок. Готові вареники з картоплею укладаємо на дошку, посипану пшеничним борошном, в один ряд, на цьому етапі зайві вареники можна заморозити.

2 літри води доводимо до кипіння, солимо. У киплячу воду опускаємо вареники невеликим партіями, варимо 3-4 хвилини після того, як вони спливуть. Акуратно дістаємо шумівкою.

 

Подаємо на стіл вареники з картоплею гарячими. Перед подачею поливаємо сметаною, змішаною з діжонською гірчицею і сіллю, посипаємо кучерявою петрушкою або дрібно нарізаною зеленою цибулькою.

Смачного!

Олена Цинкевич,

Ботанічка.