Ну ось і справжня осінь за вікном, а значить – прийшов час робити квашені помідори. Консервовані помідори в нашій родині не дуже в пошані, а ось солоні йдуть «на ура». Відразу обмовлюся, що засолюю я помідори без шкірки. По-перше, мені так зручніше під час їжі, а по-друге, овочі так значно швидше просолюються. Буквально одну добу і квашені помідори готові! Треба зазначити, що для цього рецепту не підходять помідори салатного типу, а тільки томати, які мають щільну м’якоть і шкірку, так звані, сливки. Плоди повинні бути приблизно одного розміру, без пошкоджень.
Приступимо. Спочатку підготуємо дві місткості з водою. Одну — з гарячою, другу — з холодною. Помідори попередньо необхідно помити, зробити хрестоподібні надрізи, можна навіть з двох сторін.
Опускаємо помідори в дуже гарячу воду на 1 хв, а потім – в холодну. Після охолодження шкурка з овочів знімається дуже легко.
Готуємо маринад: в каструльці поєднуємо воду, сіль, цукор і кип’ятимо 2 хв. В кінці додаємо оцет. Охолоджуємо.
Помідори складаємо в зручну місткість, перешаровуємо порізаною зеленню, додаємо дрібно порізаний часник (або пропущений через прес) і інші спеції.
Треба сказати, що можна використовувати в якості добавок і цибулю, і болгарський перець. Від цього смак помідорів стане тільки більш насиченим.
Заливаємо помідори охолодженим маринадом і залишаємо на добу при кімнатній температурі.
На наступний день розкладаємо по банках і закриваємо капроновими кришками. Зберігаємо або в холодильнику, або в підвалі.
Які переваги має такий рецепт? Кожен раз ми можемо варіювати різні добавки, змінюючи при цьому смак помідорів. Ну і, звичайно, квашені помідори за один день – це дуже швидко!
Хто любить більш солодкі томати – додайте більше цукру.
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.