Logo

Плюшки, або солодкі булочки, посипані цукром

На українську мову назву «плюшки» перекласти неможливо. Так само, як на російську чи будь-яку іншу мову – наші «вареники». Але при цьому плюшки не можна вважати кондитерським виробом суто російської кухні, бо в різних країнах світу печуть подібні булочки і називаються вони по-різному. А в Швеції і Фінляндії щороку 4 жовтня навіть святкують День «плюшок» (Kanelbullens dag). В цих країнах плюшка, або пишна солодка булочка, посипана цукром і корицею, вважається класичною випічкою до кави. В цій публікації – рецепт плюшок від Людмили Воропаєвої.

plyushki-10-1024x784-3442972

Плюшки, або солодкі булочки, посипані цукром

Інгредієнти для плюшок

  • Борошно пшеничне – 450 грамів;
  • Дріжджі сухі – 2 ч. ложки;
  • Молоко – 250 мл;
  • Яйця курячі – 1 штука + 1 жовток;
  • Цукор – 80 грамів;
  • Цукор ванільний – 40 грамів;
  • Масло вершкове – 80 грамів.

Для посипки:

  • Цукор;
  • Кориця (за бажання).

Спосіб приготування булочок, посипаних цукром – плюшок

Борошно просіюємо, змішуємо з сухими дріжджами, додаємо сіль, цукор (і ванільний також). Робимо ямку, в яку вливаємо тепле молоко, розбиваємо яйце і замішуємо тісто. При цьому треба за два-три підходи вмішати в тісто м’яке вершкове масло. Якщо немає спеціального приладу для замішування тіста, то вимішуємо його на столі, який треба злегка присипати борошном.

plyushki-01-1024x768-4275376

Поєднуємо інгредієнти і замішуємо тісто для булочок

Людмила не радить додавати більше борошна, замішуючи тісто на плюшки. Якщо робити це руками, то треба добре постаратися – гарно «відбити» тісто, вимісити. Сигналом до того, що воно готове, буде його консистенція – тісто на булочки стане м’яким, еластичним. Відправляємо його хвилин на 40-60 в тепле місце на «підхід».

plyushki-02-1024x768-8123426

Відправляємо тісто хвилин на 40-60 в тепле місце на «підхід»

Коли тісто підійде, повертаємо йому руками реальний об’єм і ділимо на порції. Кожний шматок – окрема плюшка. Їх може бути більше або менше. Людмила з інгредієнтів для цього рецепту плюшок, як правило, випікає 16 булочок.

З кожного шматка тіста робимо кульку і залишаємо на посипаному борошном столі хвилин на 15. За цей час майбутня плюшка ще трохи підійде.

plyushki-03-1024x772-1368885

З кожного шматка тіста робимо кульку і залишаємо на посипаному борошном столі підходити

Розкатуємо кульку в коло чи овал (як вийде). Змащуємо рослинною олією або сумішшю рослинної олії і вершкового масла, присипаємо цукром, корицею (за бажання).

plyushki-04-1024x768-6152951

Розкатуємо кожну порцію тіста в коло, посипаємо цукром

Згортаємо рулетиком. Потім складаємо рулетик навпіл і розрізуємо ножем так, щоб розріз не зачепив нижній 1 см тіста.

Скручуємо тісто в рулетик, складаємо його навпіл і розрізаємо не до кінця (на 1 см)

Скручуємо тісто в рулетик, складаємо його навпіл і розрізаємо не до кінця (на 1 см)

«Розгортаємо» плюшку.

plyushki-06-1024x772-5302366

Розгортаємо плюшку

«На самом деле вариантов формы плюшек много, и вы можете попробовать завернуть булочку по-своему. Но мне такая как-то с детства запомнилась. Бабушка пекла именно такие», – згадує Людмила Воропаєва.

Кладемо плюшки на пергамент для випікання чи силіконовий коврик. Залишаємо хвилин на 20 «на підхід», змащуємо сумішшю жовтка і молока краї булочки.

plyushki-07-1024x768-3187818

Кладемо плюшки на пергамент для випікання чи силіконовий коврик, залишаємо хвилин на 20 «на підхід»

Ставимо у попередньо розігріту до 180 °С духовку. Залежно від розміру плюшок і особливостей духовки, випікаємо булочки з корицею 25-30 хвилин.

plyushki-09-1024x768-2381702

Залежно від розміру плюшок і особливостей духовки, випікаємо булочки з корицею 25-30 хвилин

Якщо любите булочки з цукром зі скоринкою, то випікайте їх трохи довше.

Читайте на наших сторінках і інші рецепти домашньої випічки від Людмили Воропаєвої – Кекс з цілими грушами, Маківник, Фокачча.

Хай вам буде смачно!

Рецепт і фото Людмили Воропаєвої,

спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.