Ну що може бути кращим, ніж прокинутися недільного ранку від того, що з кухні лине ледь відчутний аромат домашньої випічки, і ви знаєте, що це маківник? Даруйте своїм близьким такі приємні моменти – не жалійте часу на домашню випічку! Сьогодні на кухні ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ знову чаклуватиме Людмила Воропаєва і навчить нас випікати смачний маковий рулет.
Для маківника, або макового рулету готують тісто на дріжджах. Спочатку треба збити яйця з цукром до білої піни. Просіяну муку змішуємо з сухими дріжджами, додаємо тепле молоко, тепле вершкове масло, яйця з цукром, цедру лимону. Замішуємо тісто.
Тісто для макового рулета за цим рецептом вимішується французським методом – до появи бульбашок, поки воно не перестане прилипати до поверхні. Це не просто. Тісто треба ніби відбивати, розтягувати. Муку при цьому не додаємо! Після вимішування воно стане дуже м’яким, слухняним і еластичним. Але, як правило, на це піде не менше 7-10 хвилин, поки воно гарно не збереться в “грудку”. Залишаємо тісто для маківника підходити на 40 хвилин.
Розкатуємо тісто приблизно на 0,5 см товщиною, розподіляємо по ньому макову начинку. Людмила використовує для прискорення процесу випічки макового рулету готову макову начинку, куплену в магазині. Але додає до неї замочені попередньо в коньяку родзинки. Якщо додати до макової начинки трохи меду, рулет буде солодшим.
Формуємо для маківника таку форму, як на фото.
Залишаємо наш рулет підходити ще 40 хвилин.
Після чого змащуємо яйцем і відправляємо в духовку (розігріту до 180 °С) для випікання. Випікаємо рулет з маком приблизно 40 хвилин. Перевіряємо готовність сірником чи зубочисткою.
Готовий рулет можна змастити помадкою і посипати пелюстками мигдалю. Помадку готуємо так: цукрову пудру збиваємо з білком і лимонним соком.
Подаємо домашню випічку з чаєм чи кавою. І хорошим настроєм! 🙂
Рецепт і фото Людмили Воропаєвої,
спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.