Logo

Маковий рулет, або маківник

Домашня випічка ніколи не втратить актуальності. Бо є в ній якась магічна сила. Саме аромат свіжоспечених хліба, булочок з корицею чи, наприклад, маківника, в більшості людей асоціюється з запахом домашнього затишку. Ну що може бути кращим, ніж прокинутися недільного ранку від того, що з кухні лине ледь відчутний аромат пиріжків з яблуками? Даруйте своїм близьким такі приємні моменти – не жалійте часу на домашню випічку! Сьогодні на кухні ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ знову чаклуватиме Людмила Воропаєва і навчить нас випікати смачний маковий рулет.

makivnyk-08-1024x789-6192703

Маковий рулет, або маківник

Інгредієнти для макового рулету

Для тіста:

  • Мука пшенична – 550 грамів;
  • Молоко -1, 5 склянки;
  • Масло вершкове -150 грамів;
  • Яйця курячі – 2 штуки;
  • Цедра одного лимона;
  • Цукор – 0, 5 склянки;
  • Дріжджі – 2 ч. ложки.

Для начинки:

  • Готова макова начинка;
  • Мед (за бажання);
  • Родзинки, горіхи – за смаком.
Для прискорення приготування маківника можна використати готову макову начинку

Для прискорення приготування маківника можна використати готову макову начинку

Для прикрашання готового рулету:

  • Помадка (200 грамів цукрової пудри, 1 яєчний білок, 1 ч.ложка лимонного соку);
  • Пелюстки мигдалю.

Спосіб приготування маківника від Людмили Воропаєвої

Для маківника, або макового рулету готують тісто на дріжджах. Спочатку треба збити яйця з цукром до білої піни. Просіяну муку змішуємо з сухими дріжджами, додаємо тепле молоко, тепле вершкове масло, яйця з цукром, цедру лимону. Замішуємо тісто.

makivnyk-03-1024x768-7651498

Тісто для маківника треба ніби відбивати, розтягувати

Тісто для макового рулета за цим рецептом вимішується французським методом – до появи бульбашок, поки воно не перестане прилипати до поверхні. Це не просто. Тісто треба ніби відбивати, розтягувати. Муку при цьому не додаємо! Після вимішування воно стане дуже м’яким, слухняним і еластичним. Але, як правило, на це піде не менше 7-10 хвилин, поки воно гарно не збереться в “грудку”. Залишаємо тісто для маківника підходити на 40 хвилин.

makivnyk-04-1024x772-6699569

Після вимішування тісто для макового рулету стане дуже м’яким, слухняним і еластичним

Розкатуємо тісто приблизно на 0,5 см товщиною, розподіляємо по ньому макову начинку. Людмила використовує для прискорення процесу випічки макового рулету готову макову начинку, куплену в магазині. Але додає до неї замочені попередньо в коньяку родзинки. Якщо додати до макової начинки трохи меду, рулет буде солодшим.

Формуємо для маківника таку форму, як на фото.

makivnyk-05-1024x767-8653474

Формуємо маківник такої форми

Залишаємо наш рулет підходити ще 40 хвилин.

makivnyk-06-1024x768-6977366

Рулет має підходити ще 40 хвилин

Після чого змащуємо яйцем і відправляємо в духовку (розігріту до 180 °С) для випікання. Випікаємо рулет з маком приблизно 40 хвилин. Перевіряємо готовність сірником чи зубочисткою.

Готовий рулет можна змастити помадкою і посипати пелюстками мигдалю. Помадку готуємо так: цукрову пудру збиваємо з білком і лимонним соком.

makivnyk-07-1024x772-6058580

Готовий рулет можна змастити помадкою і посипати пелюстками мигдалю

Подаємо домашню випічку з чаєм чи кавою. І хорошим настроєм! 🙂

Рецепт і фото Людмили Воропаєвої,

спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.