Logo

Пасхальні яйця, декоровані листям петрушки

Декоровані чи фарбовані пасхальні яйця — гарна традиція, яку багато хто шанує. Навіть у радянські часи, коли замість Великодня громадяни вирушали на комуністичний суботник, люди брали з собою фарбовані яєчка та паски, щоб підкріпиться після роботи на природі. Фарбували яйця, зазвичай, цибулевим лушпинням, усе розмаїття полягало в інтенсивності кольору — від глибокого коричневого до золотисто-жовтого. Природа нагородила нас багатим матеріалом, яким потрібно навчитися користуватися. Якщо поєднати старовинні та сучасні технології, додати природні матеріали, то в результаті вийдуть оригінальні крашанки.

farbovani-yajcya-do-velikodnya-03-1024x682-6443784

Пасхальні яйця, декоровані за допомогою петрушки

Запасіться харчовими гелевими фарбами, вони нешкідливі і мають насичений колір. Візьміть трикотажну сітку, яку використовують для підкладки у спортивному одязі, зберіть побільше цибулиння та пучок свіжої петрушки, тільки не кучерявої. Все інше — справа техніки та вашого терпіння, вміння прийде обов’язково.

  • Час приготування: 1 година 30 хвилин

Інгредієнти для пасхальних яєць, декорованих листям петрушки

  • 10 курячих яєць;
  • 1 м трикотажної сітки;
  • 2 г зеленого гелевого харчового барвника;
  • 50 г лушпиння цибулі;
  • пучок свіжої петрушки;
  • столова ложка оцту;
  • резинки або нитки;
  • олія рослинна або оливкова.

Спосіб приготування фарбованих яєць до Великодня, прикрашених листочками петрушки

Для початку яйця миємо. Жорстка сторона губки видаляє не тільки забруднення, але й чорнильний відбиток, на якому, зазвичай, вказаний сорт, якщо ви робите покупки в магазині. Щасливим власникам домашніх курей нічого, крім бруду, змивати не доведеться.

farbovani-yajcya-do-velikodnya-04-1024x682-2966452

Миємо яйця

Вимиті і відварені яйця пакуємо у трикотажну сітку. Сітку затягуємо ниткою або звичайною резинкою.

У каструлю з нержавіючої сталі наливаємо холодну воду, додаємо кілька крапель зеленого гелевого барвника та столову ложку оцту. Кладемо яйця, ставимо на плиту. Після закипання тримаємо на тихому вогні приблизно 10 хвилин, потім знімаємо каструля з вогню і залишаємо яйця у фарбі ще на 5-6 хвилин.

farbovani-yajcya-do-velikodnya-05-1024x682-2961799

Відварюємо яйця у барвнику

Знімаємо сітку, ополіскуємо холодною водою. Яєчна шкаралупа забарвиться у зелений колір, а на ній відіб’ються осередки сітчастого трикотажу.

farbovani-yajcya-do-velikodnya-06-1024x682-1002708

Ополіскуємо пофарбовані яйця у холодній воді

Беремо пучок петрушки, обриваємо найкрасивіші листочки невеликого розміру та правильної форми. У миску наливаємо 200 мл окропу, кладемо листочки в окріп на 30 секунд, щоб вони розм’якли.

По одному наклеюємо листочки на шкаралупу, за допомогою звичайної голки або тонкої палички розрівнюємо листочки по поверхні. Ватним тампоном виганяємо воду з-під листочка, щоб він щільно прилягав до шкаралупи.

Як тільки яйце оформлено, пакуємо його у сітку, стягуємо трикотаж резинкою щільно, щоб петрушка не відвалювалася.

farbovani-yajcya-do-velikodnya-07-1024x682-4096035

Розподіляємо по шкаралупі листя петрушки та щільно обертаємо сіткою

У каструлі варимо лушпиння цибулі приблизно 30 хвилин, настій охолоджуємо.

Кладемо яйця в каструлю з настоєм лушпиння, ставимо на плиту, доводимо до кипіння, вимикаємо вогонь, залишаємо яйця в каструлі на плиті на 30 хвилин, можна довше.

farbovani-yajcya-do-velikodnya-08-1024x682-1711188

Відварюємо яйця з прикрасою з листя петрушки у цибулинні

Дістаємо яйця з настою, кладемо у холодну воду. До речі, сітку можна висушити, вона може служити довго.

farbovani-yajcya-do-velikodnya-09-1024x682-5613527

Охолоджуємо фарбовані яйця у холодній воді

Блиск шкаралупі можна надати за допомогою оливкової або іншої рослинної олії — натираємо шкаралупу олією, надлишки видаляємо за допомогою м’якої тканини.

farbovani-yajcya-do-velikodnya-10-1024x682-3039387

Рослинною олією протираємо яйця, для додання блиску

Фарбовані яйця до Великодня, прикрашені листочками петрушки, готові!

Спробуйте також інший спосіб фарбування яєць: «Мармурові яйця на Великдень».

Олена Цинкевич

Ботанічка.