Леопардовий хліб — оригінальна і смачна випічка до чаю

У самій назві «леопардовий хліб» ховається інтрига. Насправді, це скоріше не хліб, а здобна булочка, пронизана ароматом шоколаду та ванілі. Чесно хочу зізнатися, що випікала його пізно ввечері і не змогла дочекатися ранку, щоб спробувати. Намазала шматочок цього хліба маслом і отримала величезне задоволення за чашечкою чаю… Ну, дуже смачно!

Леопардовий хліб

Леопардовий хліб

Інгредієнти для леопардового хліба

  • Свіжі дріжджі — 12 г;
  • Цукор — 70 г;
  • Молоко — 300 мл;
  • Кукурудзяний крохмаль — 2 ст. ложки;
  • Сіль — 1/4 ч. ложки;
  • Вершкове масло — 50 г;
  • Борошно — 400 г;
  • Ванільний цукор.

Добавки для шоколадного тіста:

  • Какао — 15 г;
  • Молоко — 2 ст. ложки.

Добавки для бежевого тіста:

  • Какао — 5 г;
  • Молоко — 1 ст. ложка.

Читайте також рецепт популярного шведського нічного хлібу.

Спосіб приготування леопардового хліба

Наливаємо 200 мл молока в каструльку з товстим дном і ставимо на вогонь, додаємо сіль та ванільний цукор. В окремій чашці розводимо крохмаль з 50 мл молока і додаємо в кипляче молоко.

В результаті у нас вийшла заварна маса. Залишаємо її до охолодження на 30 хвилин, а самі займемося підготовкою опари.

Для цього дріжджі добре розтираємо з 1 ст. ложкою цукру, потім додаємо 50 мл теплого молока та 2 ложки борошна. Добре перемішуємо і залишаємо на 15 хвилин.

Тепер з’єднуємо заварну масу і опару, додаємо решту цукру та борошно. В результаті вийшло м’яке тісто, що не липне.

Для леопардового хлібу борошна може знадобитися менше або більше. Борошна давайте не точно по грамах, а стільки, скільки «візьме» тісто.

Тепер ділимо наше тісто на 2 частини, а потім одну з половин ще навпіл.

В одну меншу частину тіста додаємо 1 чайну ложку какао і трохи молока, вимішуємо. Аналогічно робимо з другим шматочком, додавши 15 г какао.

Додаємо какао в тісто

Додаємо какао в тісто

Дивіться також рецепт картопляного хліба – фокачі.

Можна й не додавати молоко в какао, просто буде трохи складніше вмішати його.

Тепер ставимо тісто в холодильник годин на 8-12, або залишаємо у теплі на підхід на 1,5 години.

Ставимо тісто в холодильник годин на 8-12 або залишаємо у теплі на підхід на 1,5 години

Ставимо тісто в холодильник годин на 8-12 або залишаємо у теплі на підхід на 1,5 години

З урахуванням своєї зайнятості я цього разу тісто поставила в холодильник на 3 години, а потім на підхід на 1 годину в тепле місце.

Готуємо форму для випічки хліба: вистилаємо її пергаментом та змащуємо маслом.

Кожен шматочок тіста додатково ділимо на 7 частин.

Кожен шматочок тіста додатково ділимо на 7 частин

Кожен шматочок тіста додатково ділимо на 7 частин

З бежевого тіста формуємо ковбаски. З найтемнішого і світлого тіста за допомогою качалки розкачуємо продовгуваті коржики.

З бежевого тіста формуємо ковбаски. З найтемнішого і світлого тіста за допомогою качалки розкачуємо продовгуваті коржики

З бежевого тіста формуємо ковбаски. З найтемнішого і світлого тіста за допомогою качалки розкачуємо продовгуваті коржики

Приступаємо до формування хліба.

Бежеву ковбаску загортаємо в темний коржик, защипуючи краї та прокочуючи на припиленому борошном столі.

Бежеву ковбаску загортаємо в темний коржикБежеву ковбаску загортаємо в темний коржик

Бежеву ковбаску загортаємо в темний коржик

Потім отриману ковбаску укладаємо на світлий коржик та робимо аналогічно. В результаті в нас виходить 7 ось таких ковбасок.

 В результаті в нас виходить 7 ось таких ковбасок

В результаті в нас виходить 7 ось таких ковбасок

Довжина їх повинна дорівнювати довжині нашої форми, я думаю, це ви вже зрозуміли. Заповнюємо нашу форму ковбасками і залишаємо на підхід до збільшення в об’ємі на 1-1,5 години.

Заповнюємо нашу форму ковбасками і залишаємо на підхід

Заповнюємо нашу форму ковбасками і залишаємо на підхід

Змащуємо верх жовтком із молоком та ставимо в духовку при температурі 170 градусів на 50-60 хв. Якщо ви бачите, що верхівка досить зарум’янилася, а хлібець не пропікся, то можна зменшити температуру. Я додатково ще раз промазала випічку жовтком для золотистого кольору.

Випікаємо леопардовий хліб 50-60 хв при температурі 170 градусів

Випікаємо леопардовий хліб 50-60 хв при температурі 170 градусів

Треба відзначити, що, крім відмінного смаку, леопардовий хліб довго не черствіє, а залишається практично так само свіжим, як і в перший день.

Леопардовий хліб готовий. Смачного!

Леопардовий хліб готовий. Смачного!

Смачного!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged , . Bookmark the permalink.