Чесно кажучи, я ніколи не готувала класичну лазанью з фаршем. Хоч смакувала нею не один раз в гостях і ресторанах. Завжди думала, що лазанья — то дуже велика морока. Але ось коли в черговий раз мудрувала, щоб такого новенького приготувати з гарбуза (у нас цей овоч — один з фаворитів), натрапила на рецепт лазаньї з гарбузом і горіхами. В той же день купила пачку листів лазаньї в «АТБ» і на вечерю ми смакували новим кулінарним шедевром (не побоюся цього слова) з гарбуза. Якщо ви любите гарбуз так, як його люблю я, збережіть цей рецепт — не пожалкуєте!
На 3-4 порції:
Спочатку готуємо гарбуз — це «фарш» для нашої лазаньї. У мене гарбуз завжди заморожений в морозильці порціями по 400 грамів. Я часто роблю гарбузові млинці, на які треба саме стільки гарбуза. Дуже смачні, до речі. Раджу. Тепер в мене ці 400 грамів гарбуза йдуть не тільки на млинці, а й на лазанью.
Гарбуз попередньо розморожуємо. Не обов’язково — повністю, достатньо, щоб його можна було порізати на невеликі шматочки. Якщо гарбуз свіжий – чистимо, миємо, м’якоть ріжемо.
Шинкуємо дрібненько цибулину і підсмажуємо її на олії в глибокій сковорідці. Я використовую для цього мультиварку.
Коли цибуля гарно підсмажиться, кладемо в мультиварку чи сковорідку шматки гарбуза і додаємо воду. Приблизно 120 мл, в залежності від водянистості гарбуза. Якщо гарбуз більш водянистий (як правило, заморожений), води треба взяти трохи менше – наприклад, 100 мл. Треба, щоб в цій воді гарбуз не варився, а тушкувався на маленькому вогні хвилин 15, до, так званого, стану альденте – напівсирий, але блендером можна гарно збити в пюре.
До тушкування гарбуза додаємо в мультиварку сухий чи свіжий часник, сіль за смаком і інші трави чи спеції. Солимо за смаком. Я додаю, зазвичай, ще столову ложку шматочків копченої паприки. Чарівна натуральна приправа, яка надає стравам з овочів смаку копченого м’яса 🙂 В супермаркетах купити не вдасться. Але в інтернет-магазинах і на ринках (в спеціалізованих лавках) – запросто.
А поки тушкується наш гарбуз для лазаньї, приготуємо соус «Бешамель». Я завжди думала, що це щось таке французьке-французьке, і щоб його приготувати, треба, як мінімум, досвід роботи у французькому ресторані. Ха! Не складніше, ніж зварити гречку!
Для соусу на нашу лазанью з гарбуза розтоплюємо 30 грамів вершкового масла в каструльці і додаємо до масла ложку борошна. Швидко розмішуємо і поступово вливаємо молоко, постійно помішуючи. Солимо. Варимо на маленькому вогні хвилин 5-7, поки соус не стане густим, як хороша сметана. Якщо перестаралися і соус став занадто густим – додайте молоко.
Твердий сир натираємо на крупній тертці. Горіхи подрібнюємо. Я це роблю в ступці. Збиваємо тушкований гарбуз блендером до стану густого пюре — такого, щоб можна було намазати його на лист лазаньї.
Беремо форму для запікання. В мене сама звичайна для кексу чи хліба – якраз на один лист лазаньї. Невелика. Чим більша форма, тим більшу лазанью з гарбузом можна приготувати. Але тоді збільшіть кількіть продуктів, вказану в інгредієнтах. Змащуємо форму олією – добряче, щоб лист лазаньї, який покладемо зверху не потонув в ній, але гарно просочився. Тоді не пристане.
На лист лазаньї викладаємо ложкою соус, розмазуємо так, щоб шар був приблизно 2 мм. Зверху – шар гарбузового пюре (приблизно 5 мм), яке посипаємо горіхом. На горіх кладемо другий шар лазаньї і поворюємо процедуру 6 разів: лист, соус, гарбузове пюре, горіх. Коли покладемо 7 лист лазаньї, змащуємо його соусом і зверху посипаємо сиром. Для того, щоб гарбуз і соус розподілити по листам рівномірно, треба начинку лазаньї перед її складанням розділити на 6 рівних частин.
Я не відварюю попередньо листи лазаньї, але після того, як вона зібрана, залишаю на півгодинки «відпочити», щоб листи не були сухі після випічки.
Випікаю лазанью з гарбузом і горіхами при температурі 180°С 20-25 хвилин до рум’яної скоринки. Після того, як дістану з духовки, даю їй хвилин 15 постояти, обережно перевертаю і викладаю на блюдо. Нарізаю на порції.
Смачно! Спробуйте!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.