Запіканка з гарбуза — з манкою і корицею

Запіканка з гарбуза має таку ніжну і вологу текстуру, що язик не повернеться назвати її пирогом. Це, однозначно, запіканка. Тим більше, що до складу її інгредієнтів входить манна крупа, а випікається гарбузова запіканка дещо незвично — на водяній бані. Не лякайтеся, для цього форму з тістом просто треба поставити у більшу форму з водою, і все разом — у духовку. Саме такий спосіб випікання дарує цій запіканці її вологу  текстуру. Я, до речі, полюбляю за цим рецептом готувати домашню випічку, коли в черговий раз починаю більше уваги приділяти здоровому харчуванню. Тоді з цього рецепту запіканки з гарбузом зовсім вилучаю цукор, а пшеничне борошно вищого сорту замінюю на цільнозернове. Головна умова, щоб запіканка вдалася і без цукру — солодкий гарбуз. Мускатні сорти для неї підходять якнайкраще. Зверху посипаємо випічку цукровою пудрою і маємо здорову домашню випічку.

Запіканка з гарбуза — з манкою і корицею

Запіканка з гарбуза — з манкою і корицею

Інгредієнти для запіканки з гарбуза

  • 400 г м’якоті гарбуза;
  • 2 курячих яйця;
  • 100 г цукру;
  • 50 мл рослинної олії без запаху;
  • 150 г пшеничного борошна;
  • 50 г манки;
  • 1 ч. ложка розпушувача для тіста;
  • 1 ч. ложка кориці;
  • дрібка солі;
  • трохи вершкового масла для змащування форми;
  • цукрова пудра для посипки.

Запіканка з гарбуза — рецепт приготування

Спочатку підготуємо гарбуз. Для цього його треба або відварити у підсоленій воді, або запекти в духовці-мультиварці, або, як я і зробила, запекти в мікрохвильовці. Експрес-метод, як зробити гарбуз м’яким для будь-якої домашньої випічки — ріжемо на невеликі шматки, кладемо в поліетиленовий пакет, зав’язуємо, щоб не було доступу повітря, і ставимо в мікрохвильовку на звичайний режим нагрівання хвилин на 7-10. Тривалість запікання гарбуза в мікрохвильовці залежить від потужності приладу. Дістаємо м’який гарбуз з пакета, даємо йому трохи вихолонути, і можна приступати до приготування тіста на гарбузову запіканку.

Поки гарбуз випікався, ми вже змішали всі сухі інгредієнти, крім цукру: 150 г борошна, 50 г манки, дрібку солі, по чайній ложці кориці та розпушувача.

До гарбуза додаємо цукор і яйця і гарно збиваємо їх погружним блендером чи іншим способом. Поєднуємо сухі інгредієнти з гарбузом і гарно розмішуємо до однорідності тісто для запіканки з гарбуза. В самому кінці додаємо олію і знову все гарно перемішуємо.

Змащуємо форму вершковим маслом і присипаємо злегка борошном, струшуючи зайве. Виливаємо тісто у форму і даємо йому постояти при кімнатній температурі приблизно 15 хвилин. Тим часом вмикаємо духовку і розігріваємо її до 170 градусів.

У другу, більшу, форму або глибоке деко наливаємо гарячу воду приблизно до половини висоти меншої форми та ставимо у воду форму з тістом. Все разом — в розігріту духовку. Випікається запіканка з гарбуза приблизно 45 хвилин.

Приготуйте також млинці з гарбуза. Вони неперевершені!

Гарно смакує і сама по собі, і полита сметанкою при подачі.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.