Я звернула увагу на відео з рецептом цієї фокачі тільки через те, що тісто для неї робиться з великою кількістю смаженої цибулі. А я дуже люблю випічку на основі смаженої цибулі, цибулевий хліб, наприклад. Виявилося, що ця фокача готується ще й зовсім без пшеничного борошна — це корж з кукурудзяного борошна. Мені стало ще цікавіше… А коли вперше приготувала цю випічку, всі мої домашні були переконані, що це фокача на картопляному тісті. А в рецепті нема жодного грама картоплі! Щоб урізноманітнити домашнє меню, такий «хлібчик», вважаю, має бути в арсеналі кожної господині. Єдиний недолік, як на мене, смажена цибуля в тісті практично зовсім не відчувається!
Фокача з кукурудзяного борошна гарно смакує і на наступний день. Її за цим рецептом виходить досить багато. І до склянки кефіру, йогурту, або з кавою чи чаєм шматок такої випічки — повноцінний легкий сніданок. А загалом фокача, як і піца — чудовий перекус, а до перших страв — замість хліба.
До фокачі традиційно додають різні добавки. Цього разу (на прохання сина) я додала трохи салямі для підсилення смаку.
Цибулю чистимо, ріжемо напівкільцями, якщо вона невелика, більшу — можна дрібніше. Підсмажуємо цибулю на сковорідці до золотистого кольору.
Поки смажиться цибуля, робимо тісто на фокачу. В 450 мл води всипаємо 300 г кукурудзяного борошна і 50 г кукурудзяної крупи. Солимо, додаємо сир, спеції, інші добавки за бажання, гарно перемішуємо.
В кукурудзяну суміш викладаємо підсмажену цибулю і гарно все розмішуємо. Тісто для фокачі на кукурудзяному борошні готове. Тепер викладаємо його на деко, вистелене пергаментом, товщиною приблизно 1 см. Ставимо випікатися при 180 градусах приблизно 40 хвилин. Для золотистої хрумкої скоринки можна в кінці випікання увімкнути «верхній» режим духовки.
Кукурудзяна фокача з цибулею гарно смакує і теплою, і охолодженою.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.