Цибулева фокача з кукурудзяного борошна

Я звернула увагу на відео з рецептом цієї фокачі тільки через те, що тісто для неї робиться з великою кількістю смаженої цибулі. А я дуже люблю випічку на основі смаженої цибулі, цибулевий хліб, наприклад. Виявилося, що ця фокача готується ще й зовсім без пшеничного борошна — це корж з кукурудзяного борошна. Мені стало ще цікавіше… А коли вперше приготувала цю випічку, всі мої домашні були переконані, що це фокача на картопляному тісті. А в рецепті нема жодного грама картоплі! Щоб урізноманітнити домашнє меню, такий «хлібчик», вважаю, має бути в арсеналі кожної господині. Єдиний недолік, як на мене, смажена цибуля в тісті практично зовсім не відчувається!

Цибулева фокача з кукурудзяного борошна

Цибулева фокача з кукурудзяного борошна

Фокача з кукурудзяного борошна гарно смакує і на наступний день. Її за цим рецептом виходить досить багато. І до склянки кефіру, йогурту, або з кавою чи чаєм шматок такої випічки — повноцінний легкий сніданок. А загалом фокача, як і піца — чудовий перекус, а до перших страв — замість хліба.

Інгредієнти для фокачі на кукурудзяному борошні

  • цибуля — 750 г;
  • кукурудзяне борошно — 300 г;
  • кукурудзяна крупа — 50 г;
  • вода — 450 мл;
  • сир — твердий, бринза чи кисломолочний — приблизно 70 г;
  • олія — 3 ст.л. в тісто і для смаження цибулі;
  • сіль, перець, італійські трави — до смаку.

До фокачі традиційно додають різні добавки. Цього разу (на прохання сина) я додала трохи салямі для підсилення смаку.

Цибулева фокача на кукурудзяному борошні

Цибулю чистимо, ріжемо напівкільцями, якщо вона невелика, більшу — можна дрібніше. Підсмажуємо цибулю на сковорідці до золотистого кольору.

Поки смажиться цибуля, робимо тісто на фокачу. В 450 мл води всипаємо 300 г кукурудзяного борошна і 50 г кукурудзяної крупи. Солимо, додаємо сир, спеції, інші добавки за бажання, гарно перемішуємо.

В кукурудзяну суміш викладаємо підсмажену цибулю і гарно все розмішуємо. Тісто для фокачі на кукурудзяному борошні готове. Тепер викладаємо його на деко, вистелене пергаментом, товщиною приблизно 1 см. Ставимо випікатися при 180 градусах приблизно 40 хвилин. Для золотистої хрумкої скоринки можна в кінці випікання увімкнути «верхній» режим духовки.

Кукурудзяна фокача з цибулею гарно смакує і теплою, і охолодженою.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.